Mehmet Mert

Mehmet Mert

Biz bakan istiyoruz demek yetmez!

Biz bakan istiyoruz demek yetmez!

 Dün sabah Esenyurt’ta bulunan Ardahan Kültür Evi'nde KAİ'nin (Kars - Ardahan - Iğdır Kalkındırma Vakfı) bir kahvaltı toplantısına katıldım.
Ardahan Kültür Evi'nin ev sahibi olduğu toplantıda, 1 Kasım seçimlerinden sonra kurulacak olan 64'üncü hükümete, Kars-Ardahan ve Iğdır'dan seçilmiş bir milletvekilinin bakan olması istendi.
Genelde hemşehri dernek temsilcilerinin katıldığı toplantıda herkes söz aldı ve her eline mikrofon alan 'Biz bakan istiyoruz' diyerek sözünü tamamladı.
*
İçlerinden birisinin anlattığı hikaye güzeldi.
Hikaye şuydu: “Süleyman Demirel'i başbakanlığı döneminde Sakaryalılar ve Karslılar ziyaret ediyor. Demirel danışmanlarına seslenerek Sakaryalıları gönderin, Karslıları içeri alın diye talimat veriyor. Danışmanaları efendim Sakaryalılar daha kalabalık gelmişlerdi onları göndermek doğru mu sizce dediklerinde ise Demirel'in cevabı şu oluyor:
Karslılar kesin çocuklarına iş isteyeceklerdir o kolay. Ancak Sakaryalılar memleketlerine fabrika isteyeceklerdir onlara şimdi cevap veremem!”
*
Bu hikayeyi anlatan arkadaş ne anlamda kullandı hikayeyi bilmem ama benim bu söze yorumum şudur;
Burada toplanıp 'biz bakan istiyoruz' demekle olmaz o işler.
Önce alt yapı gerekiyor.
Önce birlik beraberlik gerekiyor.
Önce kamuoyu oluşturmak gerekiyor.
Günümüzün en önemli kamuoyu aracı sosyal medyayı çok iyi kullanmak gerekiyor.
*
Bildiğim kadarıyla 3 milyon dolayında Kars, Ardahan ve Iğdır kökenli yurttaşımız yaşıyor bu ülkede.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa başta olmak üzere Türkiye genelinde yaşayan bu KAI kökenli yurttaşlara ulaşacak ve onları harekete geçirecek mesajlar verilmeli.İstanbul'un Esenyurt'unda bir dernek binasında 3-5 köy dernek başkanı, 2-3 ilçe belediye başkanı bir kaç yerel basın mensubu ile olacak iş değil bu.
*
Hadi ben başbakanım ve KAI'den seçilen 4 vekilden birisini bakan yapmaya karar verdim.
Şu vekilerimizi bir tanıyalım:
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan: 1962'de Kars'ta doğdu. Makine Mühendisi. DLH'de Genel Müdürlük yaptı.
AK Parti Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey: 1955 yılında Kars’ta doğdu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Uzmanlığını Üroloji alanında tamamlayan Beyribey, Ankara Numune Hastanesinde klinik şefi, SSK Etlik Hastanesinde başhekimlik görevlerinde bulundu. 20. ve 22 Dönemlerde Kars Milletvekili olarak görev alan Beyribey, TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyon Üyeliği yaptı.
AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay: 1965'te Ardahan Göle'de doğdu. İlahiyatçı, Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Yüksek lisans ile doktorasını aynı üniversitede Temel İslami Bilimler alanında tamamladı. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2007 yılında profesör oldu. Yayınlanmış biri çeviri olmak üzere 4 kitabı bulunmaktadır.
AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras: 1954 Iğdır doğumlu. istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü mezunudur. Iğdır İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı. 1994 ve 2004 yılları mahalli seçimlerinde belediye başkanlığına seçildi. Yeşil Iğdır Sulama Birliği Başkanlığı yaptı.
*
İki edebiyatçı bir mühendis bir doktor vekillerimiz var elimizde.
Kişisel başarıları ile öne çıkan bir özellikleri var mı?
Milletvekilliği dışında bir başarıları var mı?
Mevcut bakanlardan birisini eleyerek bu dört isimden birisinin kabinede yer almasını öne çıkaracak özellik var mı?
*
Bu soruların cevabını objektif bir şekilde verdiğimizde bu dört vekilden bakan çıkıp çıkmayacağını da çözmüş oluruz.
Şayet yetki verilirse dört vekilin dördünün de ben o bakanlığın hakkını vereceğini söyleyebilirim. Şayet kabinede yer alırlarsa başarılı bir performans sergileyeceklerini de söyleyebilirim.
Ancak biraz gerçekçi olursak mevcut bakanlarımızı değerlendirdiğimizde bu dört vekilden bir bakanın önünü kesecek performans ve güçlü done göze çarpmamaktadır.
*
Ardahan Kültür Evi Başkanı Efrail Çifçi konuşmasında 'Müezzinoğlu da doktor. O bakan oluyorda bizim de doktor vekilimiz var, onun neyi eksik, o neden bakan olmasın' dese de.Neyi eksik biliyor musun Efrail Başkan; Müezzinoğlu İstanbul gibi bir mega kentte Ak Parti ilk kurulduğunda uzun süre il başkanlığı yaptı. Ardından milletvekilliği yaptı. Yetmedi partinin hiç vekil çıkartamadığı Edirne'den 2011 yılında aday yaptırıldı. Gitti Edirne'den vekil seçildi hatta arkasından ikinci vekili de az daha taşıyordu.
Sonra da Sağlık Bakanlığı'nı kaptı.2015'de ise aynı Müezzinoğlu Bursa'dan aday olarak yine partinin buradaki oylarını yükseltti.
*
Oysa KAI adaylarının 7 Haziran'daki Kars, Ardahan ve Iğdır'da aldıkları oylara bakın.
Iğdır'da vekil çıkartamadı AK Parti. Kars'ta HDP 2 AK Parti 1 çıkartabildi.1 Kasım'da ülke genelindeki durum ve terörün hortlama özelliği olmasaydı AK Parti KAI'de bu 4 vekili zor çıkartırdı.
*
Söylemek istediğim aynen şudur;
Bakan istemekle bakan olunacağını sanmıyorum. 3 Milyon KAI hemşehrileri Ankara'ya yürüse de şayet bu dört milletvekilinden birisi 'benden daha iyi bakan mı bulacaksınız' diye durmadığı ve demediği sürece başbakanın veya AK Parti'yi yönetenlerin KAI'den bir bakan çıkartması zor görünüyor.
Umarım hemşehrim bir bakan yeni kabinede görev alır da ben de yanılırım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi