DEMOKRASİ AYIBI

DEMOKRASİ AYIBI
AK Parti'nin YSK'ya yaptığı başvuru ile gözlerin çevrildiği Büyükçekmece'de yaşananlara ilişkin Belediye Başkanı Hasan Akgün açıklama yaptı. "Büyükçekmece'de yaşanan bir demokrasi ayıbıdır" diyen Akgün, "İstanbul seçimin
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Büyükçekmece'deki “Taşımalı seçmen” iddialarına yönelik basın açıklaması düzenledi. Toplantıya CHP milletvekilleri Gürsel Tekin, Veli Ağbaba, Engin Altay, Erdoğan Toprak, Bülent Tezcan, Akif Hamza Çebi, Enis Berberoğlu, Emine Gülizar Emecen de katıldı.

Halkın huzuru bozuldu

Altıncı kez halkın onayını aldığını belirten Akgün, “Kamuoyunu büyük resme bakmaya davet ediyorum. AKP Hükümeti, 25 yıl sonra İstanbul seçimini kaybetmiştir. İstanbul seçimine gölge düşürmek amacıyla Büyükçekmece kullanılmak istenmektedir. Büyükçekmece'de yaşanan bir demokrasi ayıbıdır. Büyükçekmece'de halkın huzuru bozulmuştur. Halkın tedirginliği had safhaya ulaşmıştır. 4 günden bu yana binden fazla polis sabahın erken saatlerinden akşam geç saatlerine kadar evlerin kapılarını çalıyor. Sordukları sorularla vatandaşın huzurunu bozuyorlar. Aynı eve peş peşe 3-4 ekip gidiyor. Adeta insanları oy kullanıp vatandaşlık görevini yerine getirdiklerine pişman ediyorlar" diye konuştu.


21. asırda bu zulüm nedir?

2 yaşındaki çocuğun kimliğini isteyip, 10 yaşındaki çocuğa “Seçmen misin?” diye sorulduğunu söyleyen Akgün, “Bunlar hangi vicdan, hangi hukukla bağdaşabilir? Ya da 18 yaşındaki ilk defa oy kullanılmış bir öğrencinin annesinden öğrencinin kimliğini isteyen polis, annesinin ‘Kimlik çocuğumun yanında, okulda' demesi üzerine o çocuğun sahte seçmen olduğunu tutanağa yazması hangi hukukla bağdaştırabilir? O anneyi bu tutanağa imza atmaya nasıl zorlarsınız? 21. Asırda bu zulüm nedir?” ifadelerini kullandı.

Yıllara göre seçmen artışı

“Büyükçekmece'de oy yazılmış 10 bin 7 oy kaydırılmış ifadelerine de 40 yıllık bir belediyeci olarak cevap vermek istiyorum” diyen Akgün, “2009 Mart yerel seçimleri toplam seçmen sayısı 111 bin 876, 2010 Eylül referandumu seçmen sayısı 122 bin 945, 2011 Haziran yerel seçimleri seçmen sayısı 128 bin 182, 2014 Mart yerel seçimleri seçmen sayısı 149 bin 671, 2015 Kasım Genel seçimleri seçmen sayısı 161 bin 699, 2017 Nisan referandumu, 168 bin 845, 2018 Haziran Genel seçim 172 bin 351. 2019'da ‘24 bin seçmen getirildi' denilen seçmen listesine baktığımızda seçmen sayısı 174 bin 661. Kullanılan oy oranı 84.7. Toplam kullanılan oy 148 bin 042 oy kullanılmış, toplam geçerli oy 144 bin 768. Nerede bunun 24 bin artışı? Sayın Mevlüt Uysal, gelecek bize anlatacak" açıklamasını yaptı.

AK Parti tarafının “4 -17 Ocak 2019 arasında Büyükçekmece'ye büyük oy kaydırılmış" iddialarına da değinen Akgün, "Resmî belgelere göre bu tarihler arasında Büyükçekmece'deki seçmen hareketi 4 bin 459 seçmen kaydı güncelleşmiş durumda. 1964 kişi ilçe dışından gelen seçmendir. 1159 kişi ilçe dışına giden seçmendir. 745 kişi, AKP ve CHP'nin itirazları üzerine silinmiş seçmendir. 591 kişi ise bir mahalleden öbür mahalleye kentsel dönüşüm ya da bir başka nedenle ikamet değiştirmiştir. Dolayısıyla hiçbir şekilde 20 bin-30 bin gibi bir seçmen hareketi yoktur şeklinde konuştu.

O ZAMAN BEN DE AKPLİYİM

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akgün'e, AK Parti Büyükçekmece Belediye Başkan adayı Mevlüt Uysal'ın “Soyadından AK Parti'ye oy verdiği tespit edilen 3 bin 92 kişinin kaydı silinmiş" sözleri hatırlatıldı. Akgün, "Benim soyadıma bakarsanız başında Ak var. O zaman ben AKP'ye oy verdim. Ben de AKP'liyim. Bu tiyatrolardan ve mizahla uğraşan arkadaşlarımız için güzel bir malzeme oldu" diye yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.