Mehmet Mert

Mehmet Mert

Çatalca'yı satmayalım...!

Çatalca'yı satmayalım...!


Çatalca’da sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek Çatalca Belediyesi’nin satış kararı aldığı yerlerin satışlarını durdurma kararı almış.
Aynı STK yetkilileri, Çatalca Kaymakamlığı’nın satışını gerçekleştirdiği soğuk hava deposunun satışına ses çıkarmadılar.
Çatalca ilçe merkezinden ibaret değildir. Çatalca 6 mahalle ve 27 köyüyle bir bütündür. Eğer Çatalca Belediyesi’nin satışa çıkaracağı yerleri durdurmak ve satmasını istemiyorsanız; bazı köy muhtarları ve kaymakamlık tarafından satılan yerlere neden sessiz kaldığınızı da açıklamalısınız.
Aksi halde bu ne demokrasiye, ne sivil toplum örgütü anlayışına ne de etik değerlere sığmaz.
Ben her ne kadar sivil toplum kuruluşları desem de aslında perde arkasına Ak Parti Çatalca İlçe Başkanı Selim Güçbilmez'in bu yönde epey çaba sarf ettiğini biliyorum.
HABERDAR manşet attı.
Satamazsınız dedi.

Medyanın ilgisi Çatalca'ya yöneldi.

Çatalca Kaymakamı Nevzat Taşdan 'Satış gerçekleşmiştir' diyerek ulusal basından gelen muhabirler ile görüşme gereği duymadı.
Buradan Selim Güçbilmez'e ve Çatalca'lı STK’lara bir hatırlatma yapalım.
Çatalca’da satışı yapılan soğuk hava deposu yıllar önce Çatalca Belediyesi’ne bağış olarak verilmiş. Çatalca Belediyesi de yine bu yeri bedelsiz Çatalca Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne, köylü vatandaşların yararına kullanılması için vermiş. 
Ama ne yazık ki bu yer yıllarca atıl durumda kaldı. Başta Ziraat Odası olmak üzere hiçbir STK buraya sahip çıkmadı. Atıl durumdan kurtulması için girişimde bulunmadı. Hatta ve hatta satılmasına bile göz yumdunuz, sessiz kaldınız. 
Ama bu gün Çatalca Belediyesi’nin yeşil alandan çıkarttığı belediye mülküne kazandırdığı atıl yerleri satıp; yine Çatalca halkı adına 2B’li yerleri alma çabasında olan belediyenin karşısına Çatalca Belediye Başkanlığına oynayan yerel muhalif bir siyasi öncülüğünde hareket ediyorsunuz.
Muhalefet yapan siyasi güçlerin ellerine koz veriyorsunuz.
STK mensuplarına yakışır davranışlar sergilemeyerek; sizler siyasilere yaptırımda bulanacağınıza, onların size yaptırımda bulunmasına müsaade ediyorsunuz.
Keşke bu satışları durdurma kararını bir siyasi partinin ilçe başkanlığı öncülüğünde değil de kendi özgür iradenizle üyelerinizle görüşerek verseydiniz. 
Çatalca Kaymakamlığı’nın soğuk hava deposunun satışına ve köylerde yapılan satışlara sesiz kalıp, belediyenin yapacağı satışları engellemeye kalkmanız tam bir anti demokrasi örneği olarak tarihe geçmiştir.
Bu çifte standart davranışınız ile, Çatalca’daki sivil toplum kuruluşlarına güvenenleri mahçup ettiniz.
Yıllardır bu STK’ların başında yöneticilik yapanlar, yerelde muhalefet yapan siyasi anlayışa hizmet etmiş ve siyasi çıkarlarına hizmet etmiştir.
Bu kadar duyarlı olan Çatalca’daki sivil toplum kuruluşları yalnızca Çatalca’da değil ülkenin dört bir yanında özelleştirme adı altında yapılan satışlara da tepki gösterseydi.
Sahi sevgili Çatalca’daki sivil toplum kuruluşları; Çatalca Belediyesi’nin satışlarının yanlış olduğunu size anlatan Selim Bey’e ülkemizde yapılan satışların da hesabını sordunuz mu?
Ve son olarak Çatalca’daki soğuk hava deposu satılmazsa Çatalca Belediyesi’ne geçer ve Çatalca Belediyesi de burasını borçlarından dolayı satarmış.
İşkembeden atanlara söylüyorum: Belediye satmazdı, satamazdı. Çünkü burası imar planlarında belediye hizmet alanı olarak geçiyor.
Belediye burada ancak nikah salonu, kültür merkezi vb. halkın ortak kullanım alanı yapabilirdi. 
Peki, alan firma buraya ne yapabilir derseniz, o da bir şey yapamaz. Çünkü planda burası halen belediye hizmet alanıdır.
Hangi akla hizmet burayı aldığını bilmiyoruz ama yukarıda ağabeyleri, dostları varsa ve burasını belediye hizmet alanından çıkartma sözü aldıysa bilemeyiz.
Ama şunu iyi biliyoruz ki, Çatalca Belediyesi’nin burayı hizmet alanından çıkartma yetkisi yok. 
Kısaca, Çatalca Kaymakamlığı ve muhtarlar soğuk hava deposunu satmadılar. Halkın ortak kullanım alanı olacak bir yerin satışını gerçekleştirdiler.
Ve bu vahim duruma kimse sesini çıkarmadı.
Bir tek Eski Çatalca Belediye Başkanı Fırat Aykut ve bir kaç duyarlı vatandaş.
Bu arada Çatalca Kaymakmlığı, soğuk hava deposunun satış şartlarını ve kime satıldığı bilgilerini de kamuoyu ile paylaşabilirse seviniriz... 

* * * 

Yazımızın sonunda naçizane şunu söyleyebiliriz. Tamam siyaset yapalım, iktidarı eleştirelim, STK'lıları arkamıza alalım.
Ama vicdanımızı da unutmayalım.
Amaç Çatalca ve Çatalca'nın menfaati söz konusu ise.
Adil olalım, vicdanımıza hesap verelim, doğru olanı yapmaktan kaçınmayalım.
Çatalca'yı satmayalım...!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi