Mehmet Mert

Mehmet Mert

Cemevinde iftar olur mu!

Cemevinde iftar olur mu!

Kısa süre önce faaliyete geçen Büyükçekmece Cemevi'nde bir iftar verildi.

Aslında her ne kadar davet; Büyükçekmece Alevi Bektaşi Kültürünü Yaşatma Derneği (BABED) tarafından yapılsa da herkes biliyor ki iftarı veren de verdiren de düzenleyen de akıl eden de Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün.

Cemevinde düzenlenen iftar Büyükçekmece’deki alevi vatandaşları da ikiye böldü.

Bir kısım alevi yurttaş cemevinde verilen iftarı doğru bulup iftar davetine katılırken diğer bir kısım ise bu duruma tepki gösterdi ve iftarda bulunmadı.

***

CHP Büyükçekmece’de daha önce kayyum ilçe başkanlığı yapan Mehmet Tekdemir sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile; ben alevi din işlerinden sorumlu dedelerimize sordum, cemevinde iftar olmaz diyenlere cevaben, kesinlikle böyle bir şey yok bilakis daha da çok yararlı bir iş dediler.

Tekdemir açıklamasında şunlara da yer verdi; Değerli canlar 5 Temmuz 2015 Pazar günü Cemevimizde birlik,beraberlik ve kaynaşma İFTARINA Tüm halkımız davetlidir. Her bölgeden araç kalkacaktır. Değerli canlar bu konuda bazı bilgi ve birikime sahip olmayan kişiler tarafından yanlış bilgi sizlere aktarılıyor.  Meselâ Cemevinde iftar olmazmış . Canlar bizim felsefemiz nedir insan ve insanı sevmek biz kendimizi nasıl tanıtacağız insanlarla kaynaşarak konuşarak, Cemlerimizi göstererek ve anlatarak bunu çözeceğiz. Canlar çok şey var yazılacak . 4-5 yıldır bu uğurda çalışıldı emek verildi fakat üzücü olan elini taşın altına koymayan bir çorba kaşığı katķıda bulunmayan ve hatta engel olmak isteyen ALEVİYİM diyenler var. Canlar buda olacaktır onlarda bizim yapacak bir şey yok. Canlar. hepimizin bildiği gibi Cemevimizin arsasından inşaatinin bitimini iç donanımını daha doğrusu hiçbir katkı almadan yapıp bize bahşeden B.çekmece Belediye Başkanımız Dr. Hasan Akgün ve ekibine katkı sunan herkese bölgemizde bulunan aleviler ve kendi adıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Saygılarımla.

***

CHP parti eğitmeni Serdar Talu ise Mehmet Tekdemir’in bu açıklamasına cevap vererek; Cemevinde ramazan iftarı. Hayırlı olsun. İzzettin Doğan, Feto başaramadı, siz başarırsınız belki... Diyerek tepki gösterdi.

Talu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: Olmadı. Bahşetmek bağışlamaktan gelir. 30 yıldır Büyükçekmece'yi yöneten belediye başkanı, bugüne kadar görmezden geldiği, ihtiyaç duyulan cemevini yaptırmış. Parasını senin benim vergilerimle toplanmış bütçeden karşılamış. Kim kime neyi bağışlıyor? Üstelik henüz cemevi yapılan yer ibadethane alanı olarak işlenmemiş, Derneğe tahsisi yapılmamış. Bahşetme için teşekkürünü kendi adına yapıyorsan sorun yok. Aleviler adına yapıyorsan böyle bir hakkın yok. Arsası tapulara ibadethane olarak işlenen, mutfağı, doğalgazı bağlanan eksikleri giderilen, camilerde olduğu gibi masrafları belediye tarafından karşılanan bir cemevine kavuşturursa büyükçekmeceyi, görevini yaptığı için belediye başkanına teşekkür ederiz elbette. Ama nerden çıktı bu bahşetme Allah aşkına. İstersen din işlerinden sorumlu dedelerine bir daha sor. Ama şunu hiç unutma lütfen: Biz devletin alevisi olmamak için direniyoruz. Birilerinin oyuncağı olmak için değil…

***

Tabi bu duruma başka tepki gösterenlerde oldu. İşte o yorumlar:



Erdogan Kelleci
: Cem ibdadeti bir insan hakkıdır. Haklar kim olurlarsa olsun birileri tarafindan bahşedilemez. Alevilerinde ister dini önderleri ister siyasi önderleri olsun cemevleri yapımı yada cemevi hizmetlerinin karşılanması karşılığında hiç bir kamu kurumuna tesekkür etmesi etik değildir. Haklarin tanınması ve yaşanması için bi zaten onlarin görevidir.

·  Yalcin Koçak: Cem evinde ramazan iftarı olmaz sevgili mehmet abi,Alevi din işlerinden sorumlu dedelerimiz demişsiniz bu bile başlı başına yanlış.bizimkisi aynı cami-cemevi aleviyi yozlastirma programı gibi olmuş.bizim kendimizi anlatmaya ihtiyacimiz yokki,onlar ilk önce ehlibeyt'i bilip,bilsinler ki peygamber efendimizin yolunu öğrensinler.
Zaten o zaman aleviligin ne anlama geldiğini,ibadetlerimizin nasıl olduklarını kavrasinlar.

·  Rıza Bal alevilikte ramazan ayı ve orucu yok.zaten onlar cem evini tanımıyor.diyanet işlerinde temsilcimiz yok.sünnileşmenin anlamı yok.yanlış bir uygulama.

·  TC Yasemin Nebahat Erdem Çok güzel bir açıklama Alevilerin kendilerini ifade etmesi gerekir Aleviliği anlatmak gerekiyor ben sunniyim alevileri çok çok seviyorum

·  Ayhan Sevilir Mehmet Tekdemir sizi tebrik ediyorum. Yanlışlar ancak dogruları göstermek ve ögretmekle giderilir. Bu coğrafyanın insanları mutlaka buraları görmeli ve herkeste buna katkıda bulunarak o orda olmaz camide muharrem olmaz gibi katı duruşlarıni kesinlikle degistirmelilerdir. Cehaletin kimseye faydası olmaz. Bir hemsehriniz olarak sizleri tekrar kutluyorum..

·  Mehmet Sökmen Alevilerin sünni kardeşlerimizle bir sorunu yok, Alevi inancının temel ilkelerinden biri 72 millete bir nazarla bakın dır. O yüzden bırakın yanı başımızdaki sünniyi tüm dünya insanları bizim kardeşimizdir, yeterki Kamil İnsan olsun...Biz Alevilerin sorunu, yobazlıkladır...İnsanları Allahuekber diyerek kesen, yakan ve tecavüz eden sünni zihniyetle sorunumuz vardır....Kerbela dan Dersime ,Koçgiriye, Maraşa, Çoruma, Sivasa ,Gaziye, Ümraniyeye ve GEZİ ye uzanan bir yığın katliamlar yaşamış Aleviler olarak, Çağdaş sünli kardeşlerimizden doğrunun yanında , ezilenin yanında ve mazlumların yanında yer almalarını gönülden istiyoruz...


Biz Alevilere gelince; inanın bir çok Alevi aleviliğin ne olduğunu tam olarak bilmiyor , Alevilikte İFTAR yoktur...iki oruç vardır Kerbela yassı muharrem orucu ve hızır orucu....bu oruçlarda iftar ile değil " oruç açma " ile olur...


Bilgisiz Dedenin biri Mehmet Tekdemir ağabeyimizi yanıltmış....


Bu tip dedeler, alevileri hep yanıltmış, kandırmış ve asimile olunmasını sağlamıştır...

Şimdi çok büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız,,,Tayyip Erdoğan zihniyeti ile barışık olmuş aleviler , Aleviliğin özünü yok etmek için ellerinden geleni ardlarına bırakmıyorlar....Dikkat ,dikkat, dikkat......

·  Mehmet Sökmen Serdar Bey, yorumunuzu beğendim, Devletin Alevisi olmamak için bir sürü şehit verdik. Şehitlerimize yakışır bir alevi olmalıyız, devletin alevisi değil...

·  Kerim Yaman Bende sordum bizim alevi dedelere olmaz diyorlar.

·  TC Zeliha Dönmez Bende Başkanıma teşekkür ediyorum,çok ilgilendi yapımında bazı şeyleri bizlere sorarak imtinayla cem evini bitirdi,Büyükçekmecemize hayırlı olsun.

Ayhan Sevilir Alevi komşum öldüğünde ben cemevine gidip alevi dedesinin imamlığında kıldığımız cenaze namazında alevi olmadık. Zira ninemin cenazesine camiye gelen alevi komşum Sevgili Ali abimde sünni olmadı. Umarım iki ayrı millet gibi değil aramiza cekilmek istenen duvarları yıkan tek millet oluruz. Ben sizlerden belki küçük olabilirim siz sevgili büyüklerden yol gösterici olmanızı beklerim.

***

Bu yorumların sonunda benim diyeceğim şudur.

Bizim Türk milleti olarak her şeyi bir birine karıştırdığımız gibi, sırf birilerine hoş gitsin, birilerine yalakalık olsun, birilerine iş çıksın diye çoğu zaman yaptığımız saçmalıklardan öte bir şey değildir cemevinde iftar.

Bırakın kim neye nasıl inanıyor nasıl ibadet ediyorsa etsin. Ancak; bugün Ramazan ayında cemevinde iftar veren yarın da gidip Muharrem ayında  camide cem yemeği verirse ne olacak.

O zaman suni yurttaşlar ne diyecek bu duruma.

12 gün boyunca her camide her akşam cem yemeği ne dersiniz. Hadi buyurun o dedelerinize bunu da sorun bakalım ne diyecekler.

Ayrıca biz millet olarak onu şuna sordum bunu ona sordumla her işimizi hallettiğimiz için hiçbir zaman kendi aklımızla bir işi tamamlamadığımız için hep bu durumdayız ya neyse!

İşin diğer açısından baktığınızda 40 yıldır ilçede görevde bulunan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün onlarca cami kazandırmış ilçeye bir tanede cemevi yaptırmış. Bunu da uzatmanın ve büyütmenin anlamı yok.

Biz diyor muyuz neden daha yeni yapılıyor. Beylikdüzü, Esenyurt ve diğer ilçelerde yıllar önce yapılmasına rağmen daha eski bir ilçe ve Alevilerin daha yoğun yaşadığı bir ilçede cemevi yıllar sonra ‘nihayet’ yapılmış işte.

Lafı fazla uzatmadan şöyle diyelim. Madem cemevleri Alevilerin ibadethanesidir. Bırakın öyle kalsın. Alevi yurttaşlar cemevinde inandıkları gibi ibadetlerini yapsınlar, Sunni yurttaşlarda camilerde inandıkları gibi ibadetlerini yapsınlar.

Fazla da tartışmadan noktayı koyun gitsin.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi