Mehmet Mert

Mehmet Mert

CHP'de listeler değişir mi?

CHP'de listeler değişir mi?

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi bugün parti genel merkezinde 20.00'da toplanarak 1 Kasım seçimlerinde yer alacak 26. dönem milletvekilli adaylarının yerlerini belirleyecek.
Daha sonra CHP PM'de onaylanan bu listeler en son 18 Eylül 2015 Cuma günü 17.00'da Yüksek seçim kuruluna teslim edilecek.
Bütün gözler bu iki gün Ankara'da olacak.
Kulak kabartarak, kimi desteklediği adayın yerini koruması için dua edecek.
Kimi ise 25.Dönemde seçilenler arasında olan bazı isimlerin bu seçimlerde seçilemeyecek yerde olması için veya mümkün ise hiç aday gösterilmemesi için dua edecek.
*
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu defalarca açıkladı.
Listelerde yüzde 99 değişiklik olmayacak.
Yüzde bir ihtimal değişikliğine gelirsek; 7 Haziran'da İstanbul 1. Bölge'den meclise giden ve daha sonra CHP'den istifa eden İhsan Özkes'in yerine kimin geleceği bir soru işareti.
Veya 7 Haziran'da çok az bir oy ile milletvekili çıkarılamayan yerlerde kritik sıralamaya kimlerin konacağı da merak edilenlerin arasında.
*
İstanbul 3. Bölge'den oluşan bölgemiz listelerinde bir değişiklik olur mu derseniz.
Bilindiği üzere bu bölgeden; Bihlun Tamaylıgil, İlhan Cihaner, Engin Altay Ali Şeker, Erdoğan Toprak, Eren Erdem, Murat Özçelik, Zeynel Emre ve Mehmet Bekaroğlu'ndan oluşan 9 isim CHP adına seçilmişti.
31 milletvekili 13 AKP, 9 CHP, 5 HDP ve 4 MHP şeklinde paylaşılmıştı.
Oy dağılımına gelince;
AK PARTİ yüzde 39,67 ile birinci olurken 1.117.251 oy almıştı.
CHP yüzde 28,12 oranı ile 791.904 oy almıştı.
HDP yüzde 14,52 oranı ile 408.745 oy almıştı.
MHP ise yüzde 11,49 oy oranı ile 323.458 oy almıştı.
*
Bu rakamlara göre CHP'de milletvekili başına 87 bin oy, AKP'de milletvekili başına 85 bin oy, HDP'de milletvekili başına 81 bin oy ve MHP'de milletvekili başına 80 bin oy düşmüştü.
Anlaşıldığı üzere CHP 9 bin daha fazla oy almış olsaydı şayet 10 milletvekili çıkarmış olurken MHP ise 3 milletvekiline düşmüş olacaktı.
1 Kasım seçimlerinde CHP'nin oylarının artma ihtimalinin yüksek olduğunu söylersek sanırım bu tespitimize fazla itiraz gelmez.
Dolayısıyla 7 Haziran'da çok az bir oy ile CHP İstanbul 3. Bölge'de bir vekil çıkaramayan CHP'nin bu bölgede 9, 10 ve 11 sırası daha çok önemli hale gelmiş oluyor.
*
7 Haziran seçimlerinde meclise giden şu isimlere iyi bakalım.
Bihlun Tamaylıgil: Kadın aday bulmakta zorlanan bir CHP'yi göz önünde bulundurursak, sadece kadın kontenjanından dolayı bile kesinlikle yerini korur.
İlhan Cihaner: Şuanda partide yeri çok iyi. Zaten ön seçimde rekor oy alarak örgütten de vize aldı. Her ne kadar Cihaner başta olmak üzere sol isimlere bir takım eski ANAP'lı ve merkez sağdan gelen partililer karşı olmaya çalışsallar da o kişilerin sol adayları engellemeye güçleri yetmeyecektir.
Engin Altay ve Erdoğan Toprak: İşte o eski merkez sağdan gelenlerin en çok destekleyecekleri isimlerden birisi olan Toprak ve Altay da sırasını koruyacaktır.
Ali Şeker ve Eren Erdem: Bu ara özellikle bu iki ismin yeniden aday olmaması için yoğun bir kulis yapan merkez sağdan gelen bazı partililer, bölgemiz bazı belediye başkanlarının güçleri olsa kesinlikle bu iki ismi bırakın vekil seçilmelerini ellerinden gelse partiden bile atacaklar da.
Neyse ki CHP'de az da olsa sol isimler son günlerde aranmaya başladı. El üstünde tutulmaya başladılar.
Özellikle yandaş medyada arada bir Ali Şeker ve Eren Erdem gibi CHP'nin örgüt tabanının benimsediği türden yüzler aleyhine haber yaptırmaya çalışan bu grubun amacı her zamanki gibi CHP'yi başarısız hale getirerek kendilerini önemli isim noktasında tutmaya çalışmak.
Murat Özçelik ve Zeynel Emre: Bölgelerinde fazla aktif olmasalar da bu iki ismin de yerlerini koruyacağını söyleyebiliriz.
Mehmet Bekaroğlu: İşte geldik önemli bir noktaya. CHP tabanına fazla hitap edemeyen Mehmet Bekaroğlu 1 Kasım'da şayet bir iki sıra kaydırılırsa kimse şaşırmasın.
Bölgenin tanıdığı, bildiği desteklediği adaylardan daha alt sıralarda bulunan; Süleyman Çelebi, Efkan Bolaç, Özgür Karabat gibi isimler ise biraz yukarılara doğru kaydırılır ise buna da kimseler şaşırmasın.
*
CHP'de merak edilen bazı isimlere değinirsek.
Mustafa Sarıgül: Ülke genelinde oylarını artıracağı tahmin edilen CHP İstanbul 2. Bölgede de ciddi oy alırsa şayet Sarıgül meclise gidebilir.
Mustafa Baysan: Çatalca'nın damadı ünlü iş adamı 7 Haziran'da Mersin'den 4. Sıradan aday gösterilmişti. 2011'de aynı bölgeden 4 vekil çıkaran CHP 7 Haziran'da oylarını artırmasına rağmen, bölgede birinci olmasına rağmen HDP'nin rekor oy patlamasından dolayı Mersin'de 3 vekil çıkarırken çok çalışmasına rağmen Mustafa Baysan TBMM'ye gidemedi.
Aynı Baysan bu seçimlerde tekrar adaylık dosyası vererek CHP Lideri Kılıçdaroğlu'ndan kendisine bir jest bekliyor. Bakalım bu jest gerçekleşecek mi?
Ali Özgündüz, Faik Tunay, Umut Oran: 7 Haziran listelerinin sürpriz isimlerinden birileri de bu üç isimdi. Aslında ön seçime girmeyerek bu isimler riske girmeyi göze alsa da her halde liste dışı kalmayacaklarını düşünüyorlardı.
*
Kısacası 1 Kasım listeleri için fazla sürpriz beklentisi olmamalı.
Listelerde sürpriz olmamalı ama seçim sonrası kritik noktalarda bulunan bazı isimlerin seçilebilme ihtimali ile beklentilerimiz olmalı.
Hadi rastgele...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi