Mehmet Mert

Mehmet Mert

CHP'de 'sol'a kayanlar kazanıyor!

CHP'de 'sol'a kayanlar kazanıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi bir kurultayı daha geride bıraktı.
CHP'nin 35.Kurultayında birçok sürpriz yaşandı. Partinin önemli isimleri çizik yedi ve liste dışında kaldı.
İlk bakışta hemen hemen herkesin aklına gelecek durum CHP'nin az da olsa 'sol' söyleminin, soldan dem vuranların, solu önemseyenlerin son günlerde revaçta olduğu gerçeği olmalı.
*
CHP Lideri Kemel Kılıçdaroğlu'nun hazırladığı anahtar listeyi delen 23 isimde baktığınızda bu açıkça görülecektir.
Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Ankara Milletvekilleri Necati Yılmaz ve Aylin Nazlıaka, İstanbul Milletvekilleri Eren Erdem, İlhan Cihaner, Ali Özcan, Gamze Akkuş İlgezdi, Aykut Erdoğdu ve Kadir Gökmen Öğüt, eski RTÜK üyesi Ali Öztunç, Ergenekon Davasından tutuklanan Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 25. Dönem Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, eski Ordu Milletvekili İdris Yıldız, eski Milletvekili Hakkı Akalın, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, eski MYK üyesi Yıldırım Kaya, eski Milletvekili Berhan Şimşek, Mehmet Yula, eski PM üyesi Yaşar Seyman.
*
Erdoğan Toprak, Gürsel Tekin, Engin Altay, Mehmet Bekaroğlu, Seyhan Erdoğdu, Nihat Matkap, Faik Öztrak, Enis Berberoğlu parti meclisine giremeyen isimlerden bazıları.
Bu isimlere baktığınızda ise CHP'yi arada bir merkeze çekmeye çalışan isimler olarak söyleyebiliriz.
*
Tıpkı CHP istanbul İl Başkanı Seçilen Cemal Canpolat örneğinde olduğu gibi.
Sol söylemlerde bulun.
Sol'dan dem vur.
CHP'yi sola davet et.
Gelsin oylar.
Gelsin delegenin desteyi.
*
Eminolun ki şayet CHP özüne döndüğü sürece tek başına iktidar olma başarısını zorlayacaktır.
CHP sola daha yakın olduğu süerece çok daha fazla umut vad edecektir.
CHP sol söylemelrine devam ettiği sürece, solcu adaylara yer verdiği sürece, sol ruhunu büyüttüğü sürece kendi de büyüyecektir.
*
Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde ismi yer almasına rağmen, Parti Meclisi’ne seçilemeyen Gürsel Tekin aslında her kurultayda delegeden tepki alıyordu.
Daha öncekilerinde kıl payı PM'ye girerken bu defa çarşaf liste sayesinde ilk 60'ın dışında kalıyordu.
Tekin açıklamasında; “Öteki Türkiyeyi dolaşacağını ve şehirleri rant uğruna talan eden imar lobisiyle mücadele” edeceğini belirtmiş.
Umarız bu söylediklerini büyük ölçüde gerçekleştirir Gürsel Tekin ve umarız bol bol öz eleştiri yapma gereği hisseder.
*
Aslında Gürsel Tekin'in kafasından geçen daha sonraki kurultaylarda genel başkan adayı olmak ya yine umarız bu hayalini de gerçekleştirir.
Fakat Tekin'in bazı, eylem, söylem ve ifadelerine de dikkat etmesi gerekiyor.
Bakın mesela son kurultayda Sedat Peker bir iki açıklama yaptı bence bu açıklamanın bile delegelerde etkisi büyük olmuştur.
Buna benzer bir çok iddialarla gündeme gelmişliği olan Gürsel Tekin umarız çok daha sağlıklı güzenilir bir ekip çalışması ile siyasi hedeflerine doğru çalışmalara girerer.
Aksi halde Gürsel Tekin'in CHP'de yeniden ikinci, üçüncü adam olması zor görünüyor.
*
Aslında Kemal Kılıçdaroğlu'nun tek aday olarak girdiği genel başkanlık seçiminde 1238 delegenin 248 tanesi oy kullanmayarak ciddi bir uyarıda bulunmuştu.
Bir diğer anlamda da bu son kurultaya renk katan, anlam katan, fark katan aslında 1238 delegelerden en az yarısının farklı yönde oy kullanmış olmaları olmuştur.
Bu delegeler CHP'nin biat ile yönetilmeyeceğine, bu partide her bireyin, her üyenin, her delegenin gerçek oy hakkı olduğuna dikkat çekerek ciddi bir mesaj vermişlerdir.
*
Gerek CHP üst yönetimine, gerek diğer siyasi parti mensuplarına ve bütün Türkiye'ye verilen bu mesaj doğru okunup, doğru analiz edildiği sürece CHP her dönem Türkiye'de varlığını hissettirecektir.
Şayet bu mesaj öncelikle parti üst yönetimince ciddiye alınmayıp görmezden gelindiği sürece, daha önceleri de çok defa yorumladığım gibi, korkarım işte asıl o zaman CHP için karamsar tabloya adım adım yaklaşılacaktır.
*
Yazımızın başlığında söylediğimiz gibi; CHP'de sola kayanlar, soldan dem vuranlar, solu savunanlar kazanmaya devam ediyor.
Siz siz olun CHP'yi zorla merkeze çekmeye kalkmayın.
Siz siz olun CHP'yi zorla sağlaştırmayın.
Siz siz olun CHP'den solu, soldan da CHP'yi uzaklaştırmayın.
Yoksa kaybeden sizler olacaksınız, sol ve CHP'ye Bir şey olmaz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi