Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

ÇÖP İÇİNDEKİ PİLLER

ÇÖP İÇİNDEKİ PİLLER

Sevgili Okuyucular, geçtiğimiz hafta “5 Haziran Dünya Çevre Günü/Haftasını” çeşitli etkinliklerle kutladık. İlk defa Belediyemiz Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile İlçemiz Çevre Dernekleri bu kadar sıcak ilişki ve yakınlık içindeydik. Artık dünyanın bir numaralı konusu olan “Çevre” için bundan sonra da el ele çalışma kararı aldık. Bu yılki çevre etkinlikleri 5 Haziran Cuma günü, belediyemiz “Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü’nün” Pazaroba’da stand kurarak “Geri Dönüşüm Gelecektir” sloganı ile naylon poşete hayır deyip, bez torba dağıtımı ile başladı.

Aynı gün Fatih Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ferhat Karaca’nın konuşmacı olduğu, AKM’de ‘Sürdürülebilir Çevre” konulu panelle devam edildi. 6 Haziran Cumartesi günü, ilçemiz Cumartesi Pazarında da stantlar kuruldu belediyemiz aynı sloganla torba dağıtırken derneklerimiz de Bilgilendirici kitaplar dağıttı. 9 Haziran en renkli etkinliklere sahne oldu. Atık pil toplamada ilçe birincisi olan Mehmet Erçağ Çok Programlı Anadolu Lisesine Başkan Yardımcımız Bayram Ali Üner’in sunduğu ödül töreninden sonra, pil toplamada İl birincisi olan Rüya Ana Okuluna gidildi. 3-4 yaşındaki çocuklarla Bayram Ali Başkanımızın kurduğu diyalog görülmeye değerdi.

Sonra da İlde ilk ona giren İlke Ana Okulunda plaket töreni yapıldı. Çevre eğitiminde seçilen hedefin ana okulları oluşu doğru seçim konusunda kendini ispatladı. Çevre çalışmaları 11 Haziran Perşembe günü Belediyemiz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, TURMEPA Deniz Temiz Derneği, İlçemiz Çevre Dernekleri katımlı ve 1000 civarında öğrenci ile saat 10.00 da Zeki Pekcan Parkı önünde “Deniz Temizliği” çalışmasıyla devam edecek, 14 Haziran Pazar günü kurucusu olduğum DİB Doğa İle Barış ve DEÇED Doğa Emanetçileri Çevre Eğitim Derneğimiz Boğaz etkinliği ile kutlamalar son bulacak. Şimdi gelelim pillere. Etkinliklerde ana tema atıklar idi. Çok önemli olan bu konunun en önemli ayağı ise piller. Şimdi piller hakkında biraz bilgi sunayım. Atık piller birer kanser aşısı gibidir.

Çöpe atılarak zamanla bozulan ve gövdesinden akıntı meydana gelen pillerin içeriğinde bulunan cıva, kadmiyum ve kurşunun kansere, nörolojik bozukluklara, akciğer hastalıklarına, beyin iltihaplanmasına ve kısırlığa yol açtığı ispatlandı. 2005-2006 yıllarında Çevre ve Orman Bakanlığının yaptığı araştırmada, enerjisi bitmiş pillerin, çöpe atılması durumunda hava, su ve toprak kaynaklarını kirleterek insanların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaptığı vurgulanmıştı.

Pillerde bulunan civanın, doğada bozulmadan uzun süre kalacağı kaydedilen araştırmada, maddenin hızla deri ya da solunum yoluyla vücuda girebileceği, içme suyu veya gıda zinciri yoluyla insan vücuduna giren civanın, parastezi, ataksi, dişarti ve sağırlık gibi nörolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine, kansere, böbrek, karaciğer ve beyin dokularının tahribine, sakat çocuk doğumlarına neden olabilir deniyor. Daha bu pilin içindeki bir madde. Daha kadmiyum, Kurşun var. Kadmiyum da akciğer hastalıklarına, prostat kanserine, kansızlığa, doku ve böbrek üstü bezlerinin tahribine neden olduğu biliniyor.

Ya kurşun, bu madde vücuda solunum, içme suyu veya gıda zinciri ile giriyor. Vücuda giren kurşunun, ciğerlere kadar ulaştığı ve ciğerlerde yavaş yavaş emilerek kana karıştığı anlatılan araştırmada, maddenin kan yoluyla ulaştığı karaciğer, böbrek, beyin ve kas gibi yumuşak dokularda 35-40 gün bekledikten sonra kemik ve diş gibi sert dokularda toplanıyor. Bu da yine kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere ve ölüme neden olduğu araştırma raporunda belirtilmiş. Şimdi gelelim bu konuda
YEREL YÖNETİMLERİN GÖREVLERİNE. Bu çok önemli konuda pillerdeki cıva, kadmiyum ve kurşun gibi zehirli ağır metaller konusunda *halkı bilinçlendirme yönünde tanıtım çalışmaları yapmak, *Pillerin ayrı toplanmasını sağlamak,*Kırmızı renkli pil kutuları ile toplama merkezleri oluşturmak, *Vatandaşları pilleri nasıl ayrı toplayacakları konusunda bilgilendirmek, *Medyaya piller konusunda bilgi vermek, *Akmış pillerin tehlikesi, eldivensiz dokunulmaması ve ellerin mutlaka yıkanması gereği konusunda broşürler dağıtmak.


Evet Sevgili Okuyucular, çok ama çok önemli olan bu konuda, bu yıl ana okullarında bile atık pil toplama yarışı yapan, bu konuda destek veren TAP (Taşınır Atık Pil Üreticileri Derneği) ile birlikte çalışan Belediyemiz ÇEVRE KORUMA VE KONTROL Müdürlüğümüze, çevreciliğe kendini adamış bir kişi olarak çok çok teşekkür ederim. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi