2011'den sonra 'Erdoğan'

2011'den sonra 'Erdoğan'
WSJ, Erdoğan’ın 2011 seçimlerinden sonra bir "kayma" gerçekleştirdiğini öne sürdü.
Gezi protestolarının ardından yabancı medyada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı irdeleyen haber ve yorumlar çoğalıyor. Wall Street Journal gazetesi, “Liberal demokrasinin şampiyonu” olarak yükselen ve Türkiye’ye “10 yıllık bir refah dönemini” yaşatan Başbakan Erdoğan’ın 2011 yılındaki seçimlerden sonra bir "kayma" gerçekleştirdiği, bu kaymanın sorulara yol açtığını öne sürdü. Gazete, Gezi protestolarının da bu kaymayı izlediği de iddiasında bulundu. 

ABD’nin borsa ve iş çevrelerine hitap eden gazetesi Wall Street Journal, “Erdoğan, Türkiye üzerindeki kontrolü sıkılaştırarak milleti bir kavşağa sokuyor” başlıklı geniş haberinde “liberal demokrasinin şampiyonu” olarak siyasette yükselen ve Türkiye’ye “10 yıllık bir refah ve etkinlik dönemini” yaşatan Başbakan Erdoğan’ın “yönünü” değiştirerek kaygılanan Türklerden gelen protestoları “tetiklediğini” öne sürdü. 

Gazete, “Kayma, birçok Türk seçmeni arasında Başbakan’ın demokrat mı, otokrat mıdır? Sorularına yol açtı” görüşünü dile getirdiği haberinde Almanya ile yaşanan sıkıntıya gönderme yaparak protestolara sert müdahalenin etkilerinin ortaya çıkmaya başladığını savundu. 

Başbakan Erdoğan’ın sonraki aşamayı nasıl yöneteceğinin, Erdoğan iktidarının model olarak görüldüğü diğer Müslüman ülkelerini de etkileyebileceğini de öne süren WSJ, Erdoğan için protestoların anayasayı değiştirme, daha güçlü yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanlığı ve Kürt ihtilafını çözme çabaları için engel oluşturabileceği görüşünü de dile getirdi. 

-“MEVCUT KARGAŞA, ERDOĞAN’IN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ KAYMAYI TAKİP EDİYOR”- 

Türkiye’deki” mevcut kargaşa, Sayın Erdoğan’ın 2011’de üçüncü seçim zaferinin ardından gerçekleştirdiği kaymayı takip ediyor” diye yazdıktan sonra içki kısıtlamaları, çocuk sayıda, tv dizileri gibi tartışmalı meselelere dikkat çekti. 

Bu çerçevede Başbakan Erdoğan’ın ”ustalık” konuşmasına vurgu yapan gazete “Ustalık dönemi, siyasi güçün artan biçimde, her konuda son söz söyleyen Sayın Erdoğan etrafında merkezileştiğine tanık oldu. 

-“BU TUTUM GERİ TEPEBİLİR”- 

WSJ, Başbakan Erdoğan’ın Gezi göstericileri için kullandığı “çapulcu” gibi ifadelerine ve “Erdoğan değişmez” sözlerine işaret ettikten sonra MetroPoll anketinin bulgularına gönderme yaparak “Bu tutumun geri tepebileceği yönündeki sinyaller var” dedi. 

Gazete haberinin son bölümünde “Sayın Erdoğan’ı yakından izleyen bazı gözlemciler, karizmasının başarısının anahtarı olduğunu söylüyorlar ancak bu aynı zamanda bir çözüm bulunmasını engel olabilecek bir yol bariyeri gibi de olabilir” uyarısında bulunduktan sonra şöyle devam etti: 

“İstanbul Belediye Başkanı iken Erdoğan’ı gölge gibi izleyen Boston Üniversitesi profesörlerinden Jenny White şunları söyledi: "Erdoğan, temelde bir prakmatist ve odada tek kişinin siz olduğunuzu hissettirebilen Bill Clinton’dan farklı değil. Erdoğan, şiddete dönüşebilen militan maskülenite niteliği olan Türk kültürünün bir üründür.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.