AB Türkiye için kararını veriyor

AB Türkiye için kararını veriyor
Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu tekrarladı.
 AB'nin 3 yıllık aradan sonra Türkiye ile tam üyelik görüşmelerinde yeni bir müzakere başlığı açıp açmayacağı konusunda AB üyesi ülkeler bugün karar verecek. Kritik toplantı öncesinde Almanya Başbakanı Merkel seçim kampanyasının programını tanıttı. Merkel, liderliğini yaptığı "Muhafazakar Blok" programında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu tekrarladı.

AB'nin Türkiye ile ilgili kararını vereceği kritik toplantı öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisinden, "Türkiye'nin tam üyeliğine karşıyız, çünkü Türkiye AB'ye giriş şartlarını karşılamıyor" açıklaması geldi.

Almanya Başbakanı eylül ayındaki genel seçim için hazırlanan programını tanıttı. Muhafazar Blok programında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu bir kez daha tekrarladı.

Almanya Başbakanı geçmişte de Türkiye için tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık fikrini defalarca dile getirmişti. Bu kez programda böyle bir ifade yer almadı. 

Merkel "Bu seçeneği Türkiye'nin istemediğini biliyoruz o yüzden hedefimizi bu kez farklı şekilde ifade ettik" dedi.

Merkel'in Gezi Parkı eylemlerine polisin müdahalesini eleştirmesinin ardından Ankara ile Berlin arasında tansiyon yükselmiş, AB Bakanı Egemen Bağış'ın Merkel'e yanıtı sonrasında Alman hükümeti Türk Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı. 

Ankara da bu adıma hemen aynı karşılığı vermişti. İki ülkenin dışişleri bakanları gerilimi azaltmak için cumartesi günü bir araya gelmişti.

Merkel'in son açıklamaları sonrasında şimdi gözler AB'nin 3 yıllık aradan sonra Türkiye ile tam üyelik görüşmelerinde yeni bir müzakere başlığı açıp açmayacağı konusunda vereceği kararda.

Bugünkü zirve öncesinde üye ülke temsilcilerinden "başlık açılmasını engellemeyin" uyarıları geliyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt Twitter'daki mesajında "Şu an Türkiye'nin AB ilerlemesini bloke etmek büyük bir hata olur" dedi. 

Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı liberal üyesi Marietje Schaake de benzer bir görüşü savunarak "AB için Türkiye'ye kapıyı kapatmanın akılcı olmayacağını, şu anki durumun hukukun üstünlüğünü geliştirme çabaları için bir fırsat doğuracağını" söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.