ABD'nin Suriye Konusundaki 5 Seçeneği

ABD'nin Suriye Konusundaki 5 Seçeneği
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dempsey, ABD ordusunun toplamda 5 seçenek için hazır olduğunu açıkladı.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey,  ABD ordusunun toplamda 5 seçenek için hazır olduğunu ifade ederek, Suriyeli muhalifleri korumaya yönelik bir uçuşa yasal bölge oluşturulmasının, yüzlerce ABD uçağı ve ayda 1 milyar dolara kadar çıkabilecek bir maliyet gerektirebileceğini ve bu seçeneğin, Suriye'de iki yıldır süren iç savaşta ivmeyi değiştireceğinin de bir garantisi olmadığını belirtti. 
Dempsey, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Carl Levin'e gönderdiği mektupta, ABD'nin Suriye konusundaki askeri seçeneklerine dair bilgiler verdi. 

Mektubunda Dempsey'nin, ABD'nin Suriye'de daha agresif bir askeri adımına ilişkin temkinli bir dil kullandığı gözlendi. 

Şu aşamada ABD ordusunun rolünün, insani yardımların gönderilmesine yardım etmek, Suriye'nin komşularına güvenlik yardımı sunmak ve muhalefete silah içermeyen yardım sağlamakla sınırlı olduğunu kaydeden Dempsey, füze saldırısına karşı kendilerini savunmaları için Türkiye ve Ürdün'de Patriot bataryalarını konuşlandırıldığını, Ürdün'ü savunmak için F-16'lar dahil bir operasyonel karargah ve ilave kapasitelerin konumlandırıldığını belirtti. 

Dempsey, ABD ordusunun toplamda 5 seçenek için hazır olduğunu ifade ederek, bu seçenekleri, "Muhaliflere eğitim, danışmanlık ve yardım sağlama", "uzaktan sınırlı saldırılar düzenleme", "uçuşa yasak bölge oluşturma", "tampon bölgeler oluşturma" ve "kimyasal silahları kontrol altına alma" şeklinde sıraladı. 

-"Muhalefete eğitim, danışmanlık ve yardım sağlama" 

"Muhalefete eğitim, danışmanlık ve yardım sağlama" seçeneğinin, silahların kullanılmasından, taktik planlamaya kadar uzanan görevlerde muhalefeti eğitmek ve danışmanlık sağlamak için öldürücü olmayan güçlerin kullanımını içerdiğini belirten Dempsey, bu seçenek altında, istihbarat ve lojistik yardım da sunabileceklerini dile getirdi. 

Dempsey, bu seçeneğin hayata geçirilmesi için gereken boyutun, maliyet de aynı doğrultuda değişiklik göstermek suretiyle birkaç yüzden birkaç bin askere kadar değişebildiğini, ancak ilk aşamadaki maliyetin yılda 500 milyon dolar tahmin edildiğini kaydetti. 

Bu seçeneğin, Suriye'nin dışarısında güvenli bölgeler ve bölgesel partnerlerin desteğini gerektirdiğini ifade eden Dempsey, bu seçeneğin zaman içerisinde muhalefetin kapasitelerinin geliştirilmesi yönünde bir etkisinin olabileceğini, ancak aşırılık yanlılarının ilave kapasitelere erişim sağlaması, sınırötesi misilleme saldırılar gibi risklerin de bulunduğuna işaret etti. 

-"Uzaktan sınırlı saldırılar düzenleme "- 

Dempsey, "uzaktan sınırlı saldırılar düzenleme" seçeneğinin de, Esed rejimine askeri operasyonlar yürütme, gelişmiş silahlar üretme ve kendini savunma olanağı veren hedefleri vurmak için öldürücü güçlerin kullanımını öngördüğünü belirtti. 

Potansiyel hedeflerin, rejimin yüksek değerde hava savunma sistemleri, hava, kara, füze ve deniz kuvvetlerinin yanısıra, askeri destek tesisleri ve komuta ağlarını içerdiğini kaydeden Dempsey, uzaktan hava ve füze sistemlerinin, kendi seçtikleri tempoda yüzlerce hedefin vurulmasında kullanılabileceğini, bu seçeneğin hayata geçirilmesi için gereken kuvvetlerin, yüzlerce uçak, gemi, denizaltı ve diğer araçları içerebileceğini bildirdi. 

Dempsey, süreye bağlı olarak, maliyetin milyarlarca doları bulabileceğini, zaman içerisindeki etkinin, rejimin kapasitelerinin önemli boyutta aşağı çekilmesi ve rejimden firarlarda artış yönünde olabileceğini belirtti. Dempsey, ancak rejimin, elindeki varlıkları farklı yerlere dağıtarak sınırlı saldırılara direnebileceği yönünde bir riskin de mevcut olduğuna dikkati çekti. Dempsey, bunun yanında misilleme saldırıların olası olduğunu ve ülke içerisindeki siviller ve yabancıları etkileyebilecek zayiatların yaşanması ihtimalinin de bulunduğunu dile getirdi. 

"Uçuşa yasak bölge oluşturulması "- 

"Uçuşa yasak bölge oluşturulması" seçeneğiyle ilgili olarak da Dempsey, bu seçeneğin, rejimin askeri uçaklarını bombalama ve yeniden ikmal için kullanmasını engellemek için öldürücü güç kullandığını, rejimin gelişmiş, savunma entegre hava savunma sistemini etkisiz hale getirerek Suriye üzerindeki hava üstünlüğünü artırabileceğini belirtti. 

Bu seçenekle ayrıca, düşman uçaklarının düşürülebileceğini ve uçuş pistlerinin, karadaki uçakların ve destekleyici altyapıların vurulabileceğini ifade eden Dempsey, bu seçenek için de yüzlerce uçak, istihbarat ve elektronik savaş desteği ile yakıt ikmali ve haberleşme araçlarının gerekeceğini kaydetti. Dempsey, tahmin edilen maliyetin, ilk aşamada 500 milyon dolar olduğunu, yıl içerisinde de ayda ortalama bir milyar dolara çıkabileceğini bildirdi. 

Dempsey, bu seçeneğin olası etkisinin ise rejimin muhalefet mevzilerini bombalama ve hava gücünü ayakta tutma yeteneğinin neredeyse tamamen yok edilmesini içerebileceğini, ABD uçaklarının kayıp vermesi gibi risklerin de bulunduğunu, ayrıca bu seçeneğin, şiddeti azaltmada ya da ivmeyi değiştirmede başarısız kalabileceğini, çünkü rejimin büyük oranda havan, topçu ve füze gibi karadan ateşlenen silahlara bel bağladığı değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.