Akdeniz 300 göçmene mezar oldu

Akdeniz 300 göçmene mezar oldu
Akdeniz'deki göçmen felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 300'e yükseldi.
BBC TÜRKÇE Birleşmiş Milletler hafta sonundan bu yana 300'den fazla göçmenin Akdeniz'de tekneleri battıktan sonra kaybolduğunu açıkladı.
Libya'dan İtalya'ya lastik botlarla ulaşmaya çalışan göçmenlerin su ve yiyecek olmadan günlerce denizde kaldığı söyleniyor.
En az dört botun battığı ve bunlardaki göçmenlerin en az dörtte birinin Afrika'dan gelen kaçak göçmenler değil, Suriye'deki savaştan kaçanlar olduğu sanılıyor.
BM, Pazartesi günü Libya açıklarında küçük bir tekneden kurtarılan 29 göçmenin aşırı ısı kaybı nedeni ile öldüklerini açıklamıştı. Cenevre'de bulunan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği İtalyan yetkililer tarafından kurtarılanlarla yaptıkları görüşmelere dayanarak açıklama yaptı.
Kurtulanlarla görüşen Komiserlik yetkilisi Frederico Fossi "Sahil güvenlik bu sabah iki lastik bottan dokuz kişiyi kurtardı. Kurtulanlardan ikisi, içinde 105 yolcunun olduğu bir botun, diğer yedi kişi ise içinde 107 yolcu olan başka bir botun yolcusu idi. Bu, 203 kişinin denizde kayboolduğunu gösteriyor" dedi.
Fossi, yine kurtulanlardan edinilen ancak henüz doğrulatamadıkları bilgilere göre dördüncü bir botun daha olduğunu ve içindekilerle beraber Akdeniz'de kaybolduğunu söyledi. BM ölü sayısının artacağını tahmin ediyor.
BBC muhabiri Imogen Foulkes, Birleşmiş Milletler'in bu ölümlerin önlenebileceğine inandığını bildiriyor. Foulkes, "BM, mültecilerin insan ticareti yapanların insafına kalmasını istemiyor" diyor.
BM Mülteciler Komiserliği son yaşanan ölümlerin AB ülkelerine mesaj olması gerektiğini, Akdeniz'deki arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu ve AB politikalarının göçü kontrol etmekten hayat kurtarmaya yönelmesi gerektiğini söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.