Bingazi Kurtuluş Savaşı’nın Ankara’sı

Bingazi Kurtuluş Savaşı’nın Ankara’sı
Libya’da artık muhatabın Bingazili muhalifler olduğunu açıklayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bingazi’yi Kurtuluş Savaşı sırasındaki Ankara’ya benzetti. Davutoğlu, “Trablus’u dışlamak istemiyoruz. Ancak Kurtuluş Savaşı’nda bizim de başkentimiz İstanbul’du

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, önceki gün Libya’da muhaliflerin başkenti Bingazi’yi Kurtuluş Savaşı sırasındaki Ankara’ya benzetti. Davutoğlu, Türkiye’nin artık Muammer Kaddafi’nin Trablus’unu tanımadığını, “Trablus’u dışlamak istemiyoruz. Ancak Kurtuluş Savaşı sırasında bizim de başkentimiz İstanbul’du ama değişti” sözleriyle dile getirdi. Davutoğlu, Libyalı muhaliflerin kendilerini hazır hissettiklerinde Ankara’da temsilcilik açacaklarını da belirtti.

Arapça seslendi

Libya’da yaşanan halk ayaklanmasının ilk gününden itibaren muhaliflerin haklı taleplerinin gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, Bingazi’deki özgürlük meydanı Tahrir’de topluluğa Arapça seslendi. Davutoğlu, Bingazililere, “Ey Ömer Muhtar’ın çocukları size selam olsun. Size Türk halkının selamlarını getirdim. Kaderimiz, tarihimiz geleceğimiz müşterektir. Libya’nın geleceği bugünden çok daha güçlü olacaktır” dedi. Davutoğlu, Bingazi’den Ankara’ya dönerken de uçakta şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil görüşmelerimiz sırasında, ‘Türkler eğer olmasaydı biz aynı İspanya’daki gibi olurduk. Oradan Müslümanlar sürüldü biz de buradan sürülürdük. Sömürgecilere karşı Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa ile beraber savaştık’ dedi. Libya’nın bölünmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. Irak için uyguladığımız şey neyse Libya için de aynısını düşünürüz uygularız. UGK’de de ‘Tek yol haritası var. O da Türk yol haritası’ diyorlar.”

Ortadoğu turu

Seçimlerin ardından dış politikaya hızlı bir dönüş yaparak Mısır ve Libya’ya giden Davutoğlu, önümüzdeki günlerde de Suudi Arabistan, Ürdün, İran, Suriye ve Bahreyn’e giderek temaslarda bulunmayı planlıyor.

Davutoğlu Bingazi’de başkanlar gibi korundu

Bingazi’de büyük ilgiyle karşılanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, korumaları ve Büyükelçilikte görevli özel harekat polis memurları tarafından çok sıkı bir şekilde korundu.

Arap Baharı’nın sırrı Mısır’dır

DIŞİŞLERİ Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin komşularla sıfır problem politikası çerçevesinde başlattığı “Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi”nin bu kez de Arap Baharı’nın en kritik ülkelerinden biri olan Mısır’la kurulacağını açıkladı. Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın 21 Temmuz’da yapacağı Mısır ziyaretinde işbirliği mekanizmasının kurulacağını belirtti. Bakan Davutoğlu, “Arap Baharı’nın başarısının sırrı Mısır’dır. Mısır’da başarılı bir süreç yaşanırsa diğer ülkelere de örnek olacak. Özellikle parlamento seçimlerinin olduğu bu geçiş sürecinde Mısır için ne yapılması gerekiyorsa Türkiye yapacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.