Burası Güney Kore'deki Türk Şehitliği

Burası Güney Kore'deki Türk Şehitliği
Kore Savaşı'nda kahramanca mücadele ederek şehit olan askerlerimiz 7 bin kilometre ötede Türk Bayrağı'nın dalgalandığı güllerle çevrili şehitlikte yatıyorlar. Güney Kore'de "Kahramanlar" olarak anılan şehitlerimizin mezarlarını her gün binlerce Koreli ziy

Kore halkının 61 yıl önce yaşanan kanlı savaş sırasındaki yardım çığlıklarının ardından Birleşmiş Milletlerin'in (BM) çağrısı üzerine bu ülkeye giderek kahramanca savaşıp şehit olan 721 askerimizden 462'sinin mezarları Pusan kentindeki şehitlikte bulunuyor.

Çam ağaçlarıyla çevrili şehitlikteki mezarların başında kırmızı-beyaz güller bulunurken, üzerinde ise şehitlerin isimleri, ülkeleri ve yaşlarının yazılı olduğu metal plakalar yer alıyor.

Şehitliğin üst tarafında ise aralarında Türk Bayrağı'nın da bulunduğu Kore Savaşı'nda askerlerini kaybeden ülkelerin bayrakları dalgalanıyor.

Şehitlikteki güllerin ve çam ağaçlarının bakımı ise görevli kişilerce itinayla yapılırken, mezar taşları elle ovularak, fırçalarla temizleniyor.

Bu arada her gün binlerce Koreli tarafından ziyaret edilen şehitliğe yaşları 2 ila 4 arasında değişen çocuklar da getirilerek gezdiriliyor.

721 TÜRK ASKERİ ŞEHİT DÜŞTÜ

25 Haziran 1950'de Kuzey Kore'nin, Güney Kore'li askerlerin sınırı geçtiğini öne sürerek başlattığı saldırı kanlı bir savaşın başlangıcı oldu.

Bunun üzerine ABD'nin çağrısıyla BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye saldırmasıyla daha önce yapılan barışın bozulduğuna karar verdi. BM'nin saldırıyı durdurmak ve anlaşmazlığı barış yoluyla çözmek amacıyla yaptığı girişimleri hiçe sayan Kuzey Kore, Seul'e kadar ilerledi.

Gelişmeler üzerine BM tarafından üyelerine yapılan acil çağrıda, Güney Kore'ye yapılan saldırının durdurulması ve bölgedeki barış ve güvenliğin sağlanması için yardımda bulunulması istenildi.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülke BM'nin çağrısına cevap verirken, bu ülkelerin gönderdiği birliklerce “BM Kuvvetleri” oluşturuldu.

Genelkurmay Başkanlığı, Kore'ye gönderilmek üzere bir komutanlık karargahıyla, üç piyade taburundan ve gerekli yardımcı birliklerden meydana gelen bir tugay ile 241'inci Piyade Alayı'nı görevlendirdi.
İskenderun Limanı'ndan gemilerle Kore'ye uğurlanan Türk askerleri, eşlerini ve kucağında henüz 1 yaşını doldurmamış çocuklarını, babalarını, annelerini ve kardeşlerini geride bırakarak, 7 bin kilometre ötedeki yardım çığlığına ses vermek için yola çıktı.

Büyük çoğunluğu 20-25 yaşları arasında olan Türk askerleri, 21 günde Kore'nin güney doğusunda bulunan Pusan Limanı'na ulaştı. BM Kuvvetlerine katılmasıyla her gittiği bölgede kahramanca mücadele eden Türk askerleri, Kanuri'de dört bir yanını saran düşman tümenine büyük zayiat vererek, alandan çıkmayı başardı.
Ayrıca Sunchon Boğazı'nı da koruyarak BM ordusunu imha edilmekten kurtaran Türk tugayına, başarısından dolayı ABD Kongresi tarafından “Mümtaz Birlik Nişanı ve Beratı”, Güney Kore Cumhurbaşkanlığı tarafından da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne “Birlik Nişanı” verildi.

Kore Savaşı ancak 27 Temmuz 1953'te Sovyetlerin, ABD'nin önerileri kabul etmesiyle son buldu. Savaşın başından itibaren stratejik noktalarda görev alan Türk tugayı kendisine verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirdi ancak katıldığı muharebelerde 37 subay, 26 astsubay, 658 er olmak üzere toplam 721 şehit verdi.

Ayrıca savaşta 2 bin 147 asker yaralandı, 346 asker hastalandı, 234 asker esir düştü ve 175 asker de kayboldu.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.