Cumhuriyetçi Parti'den 'radar sistemi' uyarısı

Cumhuriyetçi Parti'den 'radar sistemi' uyarısı
ABD Senatosu’nun önde gelen iki ismi, Türkiye’ye füze kalkanı sistemi kurulabileceği yönünde çıkan haberlerin ardından endişelerini dile getirdi. ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlarına mektup gönderen senatörler, Türkiye’nin İsrail’le kötü, İran’la ise olum

Cumhuriyetçi Parti üyesi Jon Kyl ve Mark Kirk, dün Savunma Bakanı Kleon Panetta ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a gönderdikleri mektupta, olası bir anlaşma halinde bazı garantiler istedi.
 

ABD’li senatörler, radar sisteminin elde edeceği verilere İsrail’in de eş zamanlı olarak erişebilmesi için yazılı garantiler talep etti. Senatörler ayrıca, Türkiye’nin, İran ve Suriye’deki olası nükleer silah programlarının engellenmesi ve hassas bilgilerin Kuzey Kore’den uzak tutulmasını hedefleyen ABD yasalarına ters düşecek faaliyetler içine girmemesi konusunda güvence istedi.   
 

Senatörler son olarak, “radar sisteminin bakım dışında 7/24 ABD personeli tarafından idare edilmesinin Obama yönetimi tarafından garanti altına alınması gerektiğini” ifade etti.
 

'PROJE RİSKE GİREBİLİR'

Kyl ve Kirk, “Türkiye’ye yerleştirilecek radar sisteminin İran füzelerine karşı en iyi savunmayı sağlayıp sağlamayacağı konusunun da” değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Senatörler, ABD Füze Savunma Kurumu’nun bir çalışmasını hatırlatarak, Türkiye’ye kıyasla, “en ideal yerin Güney Kafkaslar olacağını” öne sürdü.
 

Cumhuriyetçi Parti üyeleri mektuplarında bir de uyarıda bulunarak, “füze sistemi hakkındaki bilgilerin Kongre’yle paylaşılmamasının projeyi riske atacağını” belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.