DEAŞ İçin Yolun Sonu Göründü, Hepsi Ölecek

DEAŞ İçin Yolun Sonu Göründü, Hepsi Ölecek
DEAŞ Musul'da üst üste aldığı yenilgiler sonucunda küçük bir alanda sıkıştırıldı. ABD'nin DEAŞ'la mücadele özel temsilcisi McGurk, "Musul'da kalan tüm militanlar ölecekler" dedi.
ABD'nin DEAŞ'la mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, Pazar akşamı  Bağdat'ta yaptığı açıklamada "Musul'da kalan tüm militanlar ölecekler" dedi.

Terör örgütünün kontrolündeki toprakların yüzde 65'ini kaybettiği bilgisini veren özel temsilci, "İmdat yolları kesildi, yabancı militan akışı engellendi. DEAŞ abluka altında tutuluyor ve yenilmesi an meselesi" diye konuştu.

17 Ekim'de  Musul'u kurtarmak için büyük operasyona başlayan  Irak ordu birlikleri, Ocak ayında  Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleleri kurtardı. Şubat ayı ortasında ise batı yakası operasyonu başladı.

LİDERLERİ KAÇTI

19 Şubat'tan bu yana hızlı bir şekilde ilerleyen  Irak askerleri, dün itibariyle kentin dışına açılan son yolu da kontrol altına aldı. Ordudan yapılan açıklamaya göre, batı yakasının üçte biri şimdiden kurtarılmış durumda. Özel temsilci McGurk, şimdiye kadar temizlenen alanın 50 bin kilometrekareyi bulduğunu söyledi.

Reuters haber ajansı, DEAŞ teröristlerinin son bir ayda aşama aşama  Musul'daki yerlerinden çıkarıldığını bildiriyor.

Terör örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi geçen hafta  Musul'dan kaçtı ve yakalanmamak için sürekli hareket halinde. ABD'li temsilci McGurk, koalisyon savaş uçaklarının saldırılarında örgütün lider kadrosundan 180 ismin öldüğü bilgisini de verdi.


Son bir ayda 200 bini aşkın sivilin canını kurtarmak için evlerini terk etmek zorunda kaldığı kentin batısından sürekli dumanlar yükseliyor.

BATI YAKASINDA KRİTİK HAMLELER

Musul'da Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının kurtarılması, operasyon için bir dönüm noktası teşkil ediyor. Geri alınan bölgede artık tamamen enkaza dönmüş  Türkiye'nin  Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Kentin içinden geçen  Dicle Nehri üstündeki beş köprüden ikisi de kurtarılmış durumda.

Bu hafta birinci ayını dolduracak batı yakası operasyonunda Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatılmıştı. Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki  Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü de operasyonun ilk günlerinde kaybetmişti.

Musul'un merkezinde üç bin kadar DEAŞ teröristinin olduğu tahmin ediliyor.

IRAK'TAKİ TOPRAKLARININ ÜÇTE İKİSİNİ KAYBETTİ

Musul, terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda  Musul'un yanı sıra  Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana  Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65.  Irak'ta Felluce ve  Libya'da  Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt,  Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca  Rakka'ya sıkışacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.