Endonezya'da deprem ve tsunamiden sonra bu kez de yanardağ patladı!

Endonezya'da deprem ve tsunamiden sonra bu kez de yanardağ patladı!
Endonezya'da yerle bir olan felaket bölgesinde bu kez bir volkan faaliyete geçti. Deprem ve tsunaminin yerle bir ettiği Palu kentinin her yerine ceset kokuları sızmış durumda, yardımlar ulaştırılamıyor.
Deprem, tsunami, şimdi de volkan... Adalar ülkesi Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda bu sabah bir volkan patladı. Ve önceki felaketler yüzünden adada ölenlerin sayısının 1407'ye yükseldiği açıklandı.

Haberi 'son dakika' koduyla duyuran Amerikan Associated Press (AP) ajansı, henüz acil bir tahliye emri verilmediğini bildiriyor.

7.5'lik deprem ve peşinden gelen 6 metrelik tsunami dalgalarının yerle bir ettiği Palu'da ise, tüm kent ceset kokuyor.

Palu'ya ulaşan BBC Türkçe muhabiri Şeref İşler, "Ölüler artık sadece sayıdan ibaret olabilir ama şehre girerken arabaya sızan koku burada daha birkaç gün önce neler olduğunu hatırlatıyor. Cesetlerin suya sızdıracağı hastalıklardan korkulduğundan toplu mezarlar açılmış olsa da, koku hâlâ havada" diyor.

İşler'in olay yerinden izlenimleri:

"Plajda arabalar, parçalanmış evler, insanların hayatlarından kalıntılar var. Düğüm atarcasına bükülmüş bir otobüs kalıntısı gözümüze çarpıyor. İçinde kaç kişi vardı, hafta sonu tatili mi yapıyorlardı - bilmiyoruz.

Arabamız yollardan arta kalan patikalarda ilerledikçe yolumuz sıklıkla kesiliyor. Ellerini sallayarak bizi durduranlar para istemiyor. İstedikleri su veya bisküvi.

Bir grup aç insan, önümüzde bir süpermarketin kapısını kırıyor. Polis önce müdahale ediyor, biber gazı sıkıyor. İnsanlar aç, susuz. Tercümanımız 'yağmalıyorlar dükkanı' diyor. Polis de sadece su ve yiyecek dışında mal alanları gözaltına alıyor.

Palu'da elektrik bir lüks. Sayılı birkaç yerde lambalar jeneratör uğultularına yanıyor. Bunlardan biri de medya mensupları olarak kullandığımız otel. Depreme karşı güvenli görülmediğinden havuz kenarında çadırlarda kalıyoruz. Su pompası için elektrik olmadığından da duş almak isteyenler havuzdan kovayla su alıyor.

Otelimizin önünde yayın saatlerini beklerken bir kişi bisikletiyle geliyor. Bize "BBC? BBC?" diye soruyor. "Evet" diyorum, "BBC." El işaretleriyle başına geleni anlatıyor. "Çatı" diyor, ve ellerini aşağı indiriyor. Çatısı evinin üstüne çökmüş, yerle bir olmuş - hem evi, hem hayatı.

Önünden geçtiğimiz bir evin bahçesine çatı, duvar, cam yıkılmış. Ama aile bir arada, çay içiyor. Birlikte olduklarına şükrediyorlar, bu kabustan uyanmayı bekliyorlar.

Karşı komşuları Endonezyalıların meşhur misafirperverliğiyle bize yemek ikram ediyor. Şehirde benzin kalmadığından kendi kanepesini yakmış.

Her ne kadar ülkedeki muhalefet Palu'yu ziyaret etmek istese de, halk bunun bir siyasi gösteriye dönüşmesini istemiyor. İstedikleri şehre çok acil yardım sağlanması. Ama en yakın şehirden ulaşımın normal şartlar altında 18 saat sürdüğü düşünüldüğünde bunun nasıl sağlanacağı büyük bir soru işareti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.