Erdoğan: Endişe ve kaygıyla izliyoruz

Erdoğan: Endişe ve kaygıyla izliyoruz
'Sınırları kapamamız söz konusu değil, endişe ve kaygıyla izliyoruz'

Suriye'deki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 400'e yaklaştı. Hatay'daki hastanelerde tedavi gören Suriyelilerin ise kimliklerinin ortaya çıkmasından korktukları için yüzlerini gizlediği görüldü. Komşudaki gelişmeleri değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Sınır kapılarının kapatılması söz konusu değil. Endişe ve kaygıyla izliyoruz" dedi.Son birkaç gün içinde 120 polisin öldürüldüğü Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktaki Cisr üş Şuğur kenti, tanklarla kuşatılırken, bölge halkı saldırıya maruz kalacakları korkusuyla evlerini terk etmeye başladı. 

 Görgü tanıklarının Guardian gazetesine verdiği bilgiye göre,  41 bin nüfuslu kent büyük ölçüde boşaltıldı. Hastaneler faaliyetlerini durdurdu ve Pazar günkü isyanın karargahı olan istihbarat merkezi yağmalandı.     
 
Cisr üş Şuğur kuşatması, Tunus ve Mısır isyanlarından ilham alan halk ayaklanmasının dönüm noktalarından birine işaret ediyor. Suriye Enformasyon Bakanı Muhammed Ed Şaar, Pazartesi günü yaptığı açıklamada “sivillerin silahlara sarılıp güvenlik güçleriyle çatıştığını” ısrarla ifade etmişti. 
 

CİSR ÜŞ ŞUĞUR'DA ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İDDİA EDİLEN POLİSLER / Foto Galeri

 Kentte tam olarak ne yaşandığı belirsiz. Ancak görgü tanıklarının anlattıkları, Cisr üş Şuğur’da çatışmaların yaşandığına yönelik. Bir görgü tanığı, Guardian’a, “güvenlik merkezinde bazı subayların isyanı destekledikleri için vurulduklarını” belirtti.   
 

SİLAHLI DİRENİŞ BAŞLAMIŞ OLABİLİR

 Adının açıklanmasını istemeyen bir başka görgü tanığı, “bazı subayların isyancıların tarafına geçtiğini” doğruladı. Suriye hükümeti ise ordu içinde isyan yaşandığına dair hiçbir bilgi vermedi. Öte yandan, Cisr üş Şuğur’daki birliklerin “ara ara kontrolü yitirdikleri” belirtildi.
 

Hükümet yetkilisi Reem Haddad, BBC’ye, “devlete ait silahların sivillerin eline geçtiğini, kaybedilen cephane içinde 5 ton dinamit bulunduğunu” ifade etti. Enformasyon Bakanı Şaar ise “ordunun sessiz kalmayacağını ve düzenin sağlanması için ordunun ulusal görevini yerine getireceğini” söyledi.

 Eğer silahlı isyanın başladığına dair bilgiler doğrulanırsa, bu Suriye’de büyük bir halk kitlesinin ilk kez silahlı direnişe geçtiği anlamına geliyor. Bu arada, insan hakları aktivistleri Şam’da 59 kişinin öldüğünü belirtti. Bu sayının 100 civarında olmasından endişe ediliyor.

TÜRKİYE'YE AKIN EDİYORLAR

 Diğer yandan, Türk yetkililer, bazıları yaralı olan yüzlerce Suriyelinin sınırdan geçiş yaptığını belirtti. Anadolu Ajansı'nın bu sabah saatlerinde geçtiği habere göre, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 169 kişi daha Hatay'ın Altınözü ilçesi Karbeyaz köyü yakınlarından giriş yaparak Türkiye'ye sığındı.

 Böylece Suriye'deki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 400'e yaklaştı. Yaklaşık 30 Suriyeli ise Hatay'daki hastanelerde tedavi ediliyor.


HASTANEDE TEDAVİ GÖREN SURİYELİLER YÜZLERİNİ BÖYLE GİZLEDİ

 Sınır geçişi yapan Suriyelilerin, Türk Kızılayı tarafından Nisan ayı sonunda Suriye'deki olaylardan kaçıp Türkiye'ye sığınanlar için Yayladağı ilçesinde kurulan çadır kente yerleştirildiği bildirildi. Suriye'nin Türkiye sınırına yakın yerlerde çok sayıda Suriyelinin beklediği ve olası bir karışıklıkta bu kişilerin de Türkiye tarafına geçebilecekleri ifade ediliyor.

 
"SINIRLARI KAPAMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

 Başbakan Erdoğan, Ak Parti Genel Merkezi'nde bakanlıkların yeniden yapılandırılmasına ilişkin basın toplantısında gazetecilerin Suriye’deki gelişmelerle ilgili sorusu üzerine, “Bizim kapıları kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil. Endişe ve kaygıyla izliyoruz. Gelen istihbaratlar çok farklı istihbaratlar. Çok farklı haberler geliyor” dedi.

 “Dileriz ki Suriye sivillere karşı takındığı tavrı daha müsamahalı hale getirsin” diyen Erdoğan, “Dileriz bir an önce reformları gerçekleştirsin. Bir an önce bu reformlar karşılık bulsun” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.