Filoya abluka

Filoya abluka
İsrail’in Gazze kuşatmasını protesto etmek için Yunanistan’dan yola çıkmaya hazırlanan 2’nci Özgürlük Filosu tekneleri, burada tam bir ablukaya alındı. Aktivistler, Yunanistan’ın filoya yasak getirmesine “Gazze ablukası, Yunanistan’a uzandı” diye tepki gö

YUNANİSTAN’ın Gazze’ye Özgürlük II filosuna ait teknelere limandan çıkış izni vermemesi büyük tepki yarattı. Organizatörler, Yunan Başbakanı Papandreu, İsrail’in karasularını kendi kıyılarına kadar genişleterek, ruhunu satmakla, suç ortağı olmakla suçladı. Hamas da “İnsanlık dışı” dedi. 

Yorgo ruhunu sattı
Yunanistan, insani yardım amacıyla Gazze’ye gitmeye hazırlanan Yunan ve yabancı bandıralı tüm gemilerin kendi limanlarından hareket etmelerine dün de izin vermedi. Yunanistan, gemilerin hareketlerinin engellenmesi için, Doğu Akdeniz Bölgesinin sürekli “elektronik denetim” altında tutuyor. Atina kararlı olduğunu dün, yasağa uymayan “Audacity of Hope” gemisinin 68 yaşındaki kaptanının

Pire’de gözaltına alarak gösterdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, filoyu engellediği için Atina’ya teşekkürleri iletirken, aktivitistler, gemilerin limandan ayrılmasına izin vermemesini protesto etti. Girit’e bağlı St-Nicolas Limanı’nda bekleyen “Tahrir” gemisinde nöbet tutarak uyumayan aktivistler, protesto için kent merkezinde yürüdü, “Özgür Gazze Filosu ve Gazze’ye Özgürlük” sloganları attı. 

Gazze’ye Özgürlük II organizatörleri, “Yunan Başbakanı Yorgo Papandreou, Yunanistan’ın ruhunu sattı. Böylece İsrail, Gazze’ye uyguladığı ablukayı Yunanistan’a kadar genişletti. Yunanistan suç ortaklığı yapıyor” dedi. Organizasyon Komitesi üyesi David Heap, “Yaşananlar utanç verici. Birileri Yunan halkının yaşadığı ekonomik zorlukları kullanıyor ve gemileri engellemeye çalışıyor. İsrail, Gazze’ye uyguladığı ablukayı Yunanistan’a kadar genişletti” dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, iddiaları yalanladı ve “paranoyak” olarak nitelendirdiği bu suçlamalar nedeniyle filo aktivistlerini, kendilerini “James Bond filminde sanmakla” suçladı.

Nasıl sosyal demokratlar
Gemideki tek Türk aktivist Demir İnal (66) da “Engellemeyi üzüntü ile karşıladık. Özellikle sosyal demokrat bir hükümetten böyle bir tavır beklemiyorduk. Yunan hükümetinin bu tavrını ekonomik nedenlere bağlıyoruz” dedi. Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas örgütü dün Yunanistan’ı kınayarak, “Yunanistan’ın yaptığı insanlık dışı. Atina, İsrail’in elinde oyuncak oldu” açıklamasında bulundu. 

Mavi Marmara raporu yumuşatılıyor

İsrailli Ynet haber sitesi, “İsrail ile Türkiye arasında, Mavi Marmara ile ilgili BM Komisyonu tarafından hazırlanan Palmer raporundaki değerlendirmeleri yumuşatmak için gizli görüşmeler yapıldığını” öne sürdü. Ynet, Washington’dan verdiği ve İsrail’deki kaynaklara dayandırdığı haberinde, BM Komisyonu’ndaki İsrail Temsilcisi Yosef Ciechanover ile Türk meslektaşı ve diğer yetkililerin, “rapordaki sonuçların, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kullanılmasını sağlama çabaları doğrultusunda, ülkeler arasında mekik dokuduklarını” öne sürdü.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.