Kara büyüyle Tunus’u yönetirdi

Kara büyüyle Tunus’u yönetirdi
Tunus devrimiyle devrilen Zeynel Abidin Bin Ali’nin eşi ‘korkunç imparatoriçe’ Leyla Trabelsi’nin 23 yıllık uşağı anılarını yazdığı ‘Bir Kraliçe’nin Gölgesinde/ Leyla Bin Ali’nin uşağıydım’ adlı kitapta, halk devrimiyle yıkılan hanedanda kirli ilişkileri


‘Herşeyi gözlerimle gördüm’ diyen hizmetli Lütfi Bin Şruda’nın itirafları, Leyla Trabelsi Bin Ali’nin bilinen imajını bütün gerçekleriyle doğruluyor ve Arap devriminin neden Tunus’ta başladığının da ipuçlarını veriyor.

Kitapta Bin Ali’nin eşi Leyla’nın hizmetlisi olan Şruda, Leyla’nın ailesi dışında kimseyi sevmediğini, eşine ve evdeki hizmetlilere köle gibi davrandığını, büyü, silah, uyuşturucu ve yolsuzluğun sarayın günlük yaşamının bir parçası olduğunu aktarıyor. 23 yıllık hizmetli, Trabelsi’nin eşine sadık olmadığını ve eşini istediği gibi kontrol edebilmek için ‘kara büyü’ yaptırdığını anlatıyor. Büyüye inanan Trabelsi’nin, ülkeyi yönetmek için de büyüden faydalandığını anlatan Şruda, “Fas’tan, Senegal’den ve Mali’den kara büyücüler getirirdi. Sadece sarayı değil, ülkeyi de o büyülerle yönetirdi. Bin Ali evde de, Tunus’ta da hiçbir gücü olmayan bir siluetten ibaretti. Saraydan çıkacak tek söz, ya cezaevinde ya da mezarda biterdi. Bunu bütün çalışanlar bilir ve çok korkardı. Hiç acıması yoktu” dedi. Leyla’nın devrimden sonra Kanada’ya kaçan kardeşi Belhasan Trabelsi’nin büyük bir gücü olduğunu anlatan 23 yıllık emektar hizmetli, ‘Belhasan benim Sidi Bou Said’deki evimi kamulaştırdı ve el koydu. Herşey onlarındı, ne isterlerse alıyorlardı” diyor.

Bukalemun yakardı
Leyla Bin Ali’nin diri diri hayvanları, özellikle bukalemunları, yakarak evin her tarafında kara büyü yaptığını da anlatan Şruda, “Cumhurbaşkanımız bazen gizliden para çekerdi bizden saklamazdı ama eşine söylemememizi isterdi. Bizim maaşlarımız kağıt üzerinde şişirilir ama bize sefalet ücreti ödenirdi. Leyla Trabelsi eşinin rahatsızlanması üzerine doktor gelmeden önce saray mutfağında çalışanları eşini zehirlemekle bile suçladı” diyor.
Leyla Trabelsi’yi çok iyi tanıdığını kaydeden eski hizmetli, “Şu anda eminim çok büyük bir acı çekiyor. İşkence ettiği, geleceklerini kararttığı bu gençliğin ayaklanmasını hiç beklemiyordu. Hiç düşmeyecekmiş gibi yaşıyorlardı. Kitabımı bu gençlere adıyorum” diyor.
Şruda’nın anılarını anlatmak için yayınevinden 600 bin Euro aldığı iddia ediliyor.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.