Libya'da flaş iddia

Libya'da flaş iddia
İran, Libya hükümetini Batı koalisyonuna karşı gizlice silahlandırıyor

İran’da lider kadro arasında son dönemde yaşanan anlaşmazlıklara rağmen, Tahran’ın Libyalı isyancılardan çok Kaddafi rejimine destek verdiğine dikkat çekiyor. İran, Batının Libya’da batağa saplanması halinde Suriye’deki krizi ve kendi nükleer programını takip etmekte zorlanacağını umuyor. Destek verilmesi talimatını veren kişinin ise İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney olduğu iddia edildi.

Libya’ya yapılan askeri müdahale Tahran rejimi ve Libya lideri Muammer Kaddafi arasında bir ittifak oluşturmuş olabilir mi? Bazı batılı istihbarat servislerine göre, ABD’nin ve Avrupalı müttefiklerinin Kuzey Afrika’da başarılı bir askeri müdahalesinden endişe duyan İran, Kaddafi’nin ordusuna yardım etmeye başladı.

İran’ın dini lideri Ali Ayetullah Hamaney, Mayıs ayında Devrim Muhafızlarına Tahran’ın “şer ekseni” kabul ettiği ABD, Fransa ve İngiltere’ye karşı Libya liderine yardım etmesi talimatını verdi.

Yardım planı, silah transferleri, karadan karaya ve karadan havaya füzeler, aynı zamanda isyancılara karşı kullanılan RPG’leri içeriyor. Devrim Muhafızlarının Cezayir ve Sudan’da bulunan üyeleri bu silah transferlerini gerçekleştiriyor.

PROPAGANDA SALDIRILARI

Batılı kaynaklara göre, Kuzey Afrika’daki Devrim Muhafızları’nın yüzlercesi Libya sınırından girerek Mısır’a kadar hareket ediyor.

Trablus’taki istihbarat servisinin başındaki isim olan Hüseyin Taeb, “Devrim Muhafızları’nın üst düzey üyelerinden oluşan bir birliğin başında olduğunu” belirtti. Birliğin görevi, Libya rejimini iletişim ağları ve istihbarat servisleri hakkında bilgilendirmek.

Dahası, İran rejimi Kaddafi güçlerine sivil bölgelerde nasıl silah saklanacağı konusunda çoktan gerekli eğitimi verdi. Hamaney’in talimatı gereğince, NATO’nun bu bölgelere düzenleyeceği operasyonlarda “propaganda saldırılarıyla cevap verilecek ve Batı güçleri zayıflatılacak”.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.