Mısırlı Muhammed Sultan direnmek için 400 gün açlık grevi yaptı

Mısırlı Muhammed Sultan direnmek için 400 gün açlık grevi yaptı
Mısır'da hapishanede 400 gün açlık grevi yapan Muhammed Sultan, "Ellerimi tekerlekli sandalyeye kelepçeleyerek saatlerce dövdüler. Direnmek için açlık grevi yapmaktan başka çarem yoktu" dedi.
 Mısır'da 400 gün sürdürdüğü açlık grevinden sonra, tutulduğu hapishaneden mayıs ayında serbest bırakılan ve ABD'ye gönderilen Mısırlı Muhammed Sultan, "Ellerimi tekerlekli sandalyeye kelepçeleyerek saatlerce dövdüler. Direnmek için açlık grevi yapmaktan başka çarem yoktu" dedi.
Başından geçenleri anlatmak için İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Sultan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Açlık grevindeyken, duruşmalara getirildiği sedye üzerindeki bitkin ve zayıf haliyle basına fotoğrafları yansıyan Muhammed Sultan, Kahire'nin güneyindeki Tora hapishanesinden serbest bırakıldığı günden bu yana hem fiziksel hem de psikolojik olarak toparlanmaya çalıştığını söyledi.

Rabia Meydanı'nda 2013 yılındaki protestolarda yaralanan Muhammed Sultan, 25 Ağustos 2013 tarihinde polisin evine düzenlediği baskın sonrasında tutuklandı. Sultan, Polisin babasını tutuklamak için evlerine geldiğini ancak onu bulamayınca kendisini tutukladığını belirtti.

 "Bana uygulanan baskıya tepki göstermek zorundaydım"

27 yaşındaki Muhammed Sultan, şöyle devam etti:

"150 gün sonunda açlık grevine başladım. Önce proteini, süt ürünlerini ve son olarak karbonhidratı kestim. Sadece su içmeye başladım ve sonunda tamamen açlık grevine başladım. Direnmek için açlık grevi yapmaktan başka çarem yoktu. Bana uygulanan baskıya tepki göstermek zorundaydım."

Sultan, "Kırık kolumla bana iki saat boyunca durmadan dayak attılar. Kolumdaki metal tabaka yerinden oynadı. Her dokunulduğunda sinirime değdiği için elektrik çarpmış gibi oluyordum. Hiçbir tıbbi yardımda bulunulmadı. Kolumdaki metal tabaka derimden çıktığında ameliyat etmek zorunda kaldılar. Hapishanede anestezi yapılmadan ameliyat ettiler" dedi.

 "İçeridekilerin sesi olmam gerektiğini düşündüm"

Sultan, ''Hapishaneden çıkınca içeridekilerin sesi olmam gerektiğini düşündüm. Bu konuda kendimi sorumlu hissettim" diye konuştu.

İngiltere'de parlamentoda, düşünce kuruluşlarında, yardım kuruluşlarında yetkililerle bir araya gelen Muhammed Sultan, bu hafta da Brüksel'e giderek oradaki yetkililerle görüşecek. Sultan, ziyaretlerinin amacını, "İnsanların sesini ve yapılan insan hakları ihlallerini duyurmaya çalışıyoruz. Böylece kimse bize, 'Mısır'da olanları bilmiyorduk, kimse bize anlatmadı' diyemeyecek" diyerek açıkladı. 


Mısır'da yaşananlarla ilgili Türkiye'nin verdiği tepkileri öven Sultan, "Türk hükümetinin Mısır halkının özgürlük ve adalet hakkını desteklemesi takdire şayan. Uluslararası toplumun da bizi özgürlük mücadelemizde Türkiye gibi desteklemesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.