"Ölülerin arasında ölü taklidi yaparak kurtuldum"

"Ölülerin arasında ölü taklidi yaparak kurtuldum"
Norveç'te aşırı sağcı bir kişinin düzenlediği bombalı ve silahlı iki saldırıda toplam en az 92 kişi hayatını kaybetti. Polis zanlının radikal Hıristiyan gruplarla ilgili olma ihtimalini gündeme getirdi. Utoya adasındaki katliamdan sağ kurtulan Prableen Ka
"Ölü taklidi yaparak kurtuldum"
Norveç'te aşırı sağcı bir kişinin düzenlediği bombalı ve silahlı iki saldırıda toplam en az 92 kişi hayatını kaybetti. Polis zanlının radikal Hıristiyan gruplarla ilgili olma ihtimalini gündeme getirdi. Utoya adasındaki katliamdan sağ kurtulan Prableen Kaur isimli genç kadın, dehşet anlarını anlattı.
Norveç, dün ilk olarak başkent Oslo'nun merkezinde yaşanan bombalı saldırıyla sarsıldı. 7 kişinin öldüğü 2 kişinin ise yaralandığı saldırı, dünyanın en sakin ülkelerinden biri olarak bilinen Norveç kamuoyunda bir şok yarattı.

NORVEÇ'İN 11 EYLÜL'Ü
Bombalı saldırıdan birkaç saat sonra Oslo'nun kuzeydoğusunda bulunan Utoya adasında, İşçi Partisi gençlik kollarının düzenlediği ve 600 kadar gencin katıldığı bir kampa silahlı saldırı düzenlendi.
ADADA CAN KAYBI 92'YE ULAŞTI
Norveç polisi, Utoya adasında bulunan gençlik kampına düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısının 92 olduğunu açıkladı. Polisin yaptığı ada çevresinde özellikle denizde incelemelerini sürdürdüğü, ölü sayısının artmasından endişe edildiği belirtildi.
Norveç televizyonu TV2, saldırıyla ilgili olarak Anders Behring Breivik isimli, 32 yaşındaki bir Norveçlinin gözaltına alındığını ve sorgulandığını duyurdu. Ancak bu isim polis yetkilileri tarafından henüz doğrulanmadı.

Zanlının aşırı sağcı, radikal Hıristiyan eğilimleri olan kişilerin yazıştığı bazı internet sitelerinde aktif olduğunu söylendi. Bir tarım üreticisi olduğu öğrenilen Breivik'in ise Mayıs ayında, patlayıcı imalatında kullanılabilecek 6 ton suni gübre satın aldığı, bu miktarın o çaptaki bir çiftçi için çok küçük olduğu öğrenildi.

Gübre bombasını, Türkiye kamuoyu, El Kaide'nin 2003 yılında, İstanbul'da HSBC Genel Müdürlüğü'ne düzenlediği kanlı saldırıdan hatırlıyor.
 
 

Yetkililler ada saldırısı ve 7 kişinin hayatını kaybettiği Oslo patlamasının failinin ortak olması ihtimali üzerinde duruyor.

Associated Press'e konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir polis yetkilisi bunun kendi kendine hareket eden bir "çılgın"ın işi olabileceğini söyledi. Ancak birden fazla saldırgan olma ihtimali de göz önünde bulunduruluyor.
İKİNCİ GÖZALTI
NRK radyosu, Norveç polisinin Başbakan Stoltenberg'in Utoya katliamından sağ çıkanların kaldığı oteli ziyareti sırasında genç bir erkeği gözaltına aldığını duyurdu. Tutuklanan genç, İşçi Partisi'nin gençlik kollarının bir üyesi olduğunu ve "kendini güvende hissetmediği için" cebinde bıçak taşıdığını söyledi.
AFP'ye konuşan bir görgü tanığı gencin, Stoltenberg'in otelin içinde olduğu sırada gözaltına alındığını söyledi.
Gencin polis arabasıyla olay yerinden uzaklaştırıldığı ifade edildi.
NRK muhabiri şortlu gencin tehditkar bir görüntüsü olmadığını ve olis arabasına bindirildiğinde gülümsediğini söyledi.
Polisten ikinci gözaltıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
Norveç Kraliyet ailesi de saldırının yaşandığı yere geldi.
NORVEÇ İSTİHBARATI YABANCI İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİYLE BİRLİKTE ÇALIŞIYOR
Başbakan Stoltenberg, katliamın kurbanlarının aileleriyle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, saldırılarda herhangi bir uluslararası bağlantı olup olmadığının da araştırıldığını söyledi.
Stoltenberg, "Bu soruşturmanın bir kısmını da herhangi bir uluslararası bağlantı olup olmadığının araştırılması oluşturuyor" dedi.

DİKKATLER NEO-NAZİLERE KAYDI
Saldırıları henüz üstlenen olmadı ancak yerel basın organları zanlının Neo-Nazi gruplarla ilgili olabileceğini öne sürdü.
Norveç geçmişte de Neo-Nazi gruplarla sorunlar yaşamış ancak son dönemde bu grupların faaliyetlerinin önüne neredeyse tamamen geçilmişti.
Dün akşam saatlerinde New York Times Oslo patlamasını Irak merkezli Ensar el Cihad el Alemi örgütünün üstlendiğini öne sürmüştü. Ancak daha sonra böyle bir durum olmadığı anlaşıldı.
Patlama ilk yaşandığı sırada akıllara Norveç'in Afganistan'daki varlığı ve Aralık ayında İsveç'te yaşanan benzer bir saldırıyı bu örgütün üstlenmesi dolayısıyla saldırının failinin El Kaide olabileceği şüphesi yerleşti.
Daha sonra yapılan incelemede olayın radikal İslam'la ilgisi olmadığı ortaya çıktı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.