Operasyon Ramazan'da da sürecek

Operasyon Ramazan'da da sürecek
Libya Temas Grubunun 4'üncü toplantısında konuşan Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Geçici Konsey'in ülkenin meşru temsilcisi kabul edildiğini ve konsey ile işbirliği içersinde haraket edilmesi gerektiğini belirtti. Öte ya
Uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarını koordine etmek amacıyla oluşturulan Libya Temas Grubunun 4'üncü toplantısı bugün İstanbul’da yapılıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Geçici Konsey’in ülkenin meşru temsilcisi kabul edildiğinin altını çizdi.

Bakan Davutoğlu, toplantının Libya'daki krize son verme çabasındaki önemine işaret ederek, aynı zamanda Libya halkının, geleceğini sağlam temellere oturtmasını sağlayacağını söyledi.

Libya'da sivillerin korunması konusunda çok fazla yol katedildiğine işaret eden Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının uygulanması konusunda ciddi bir gelişme kaydedildiğini ifade etti.

Artık Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin daha geniş bir uluslararası kabul görmüş durumda olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ancak daha güvenilir ve halkın meşru taleplerine cevap veren bir geçişin oturtulması çok önemli. Bu konudaki başarılarımızı görerek çatışma çözümü konusuna yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu maksatla, BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Trablus rejimi üzerindeki baskılarımızı sürdürmemiz lazım. Bu, Ulusal Geçiş Konseyi ile işbirliği içinde yapılmalı" dedi.



"200 milyon dolar yardım yapılmalı"

Libya'nın acil nakit ihtiyacının da kutsal Ramazan Ayı'nın arifesinde kendileri için çok önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, Libya Temas Grubu'ndaki bütün tarafların belli bir yüzde ile katkıda bulunarak ülkelerinde dondurulmuş Libya mevduatlarının belli bir kısmının serbest bırakılmasını ve 200 milyon dolarlık bir yardımın temin edilmesini sağlaması gerektiğini kaydetti.

Ulusal birliğin muhafazası için BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip'e tam destek verildiğini vurgulayan Davutoğlu, Libya'daki değişim ve geçişin El Hatip ile işbirliği içinde en düzgün şekilde gerçekleşmesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Davutoğlu, bu siyasi geçişin temelini oluşturmak için El Hatip'in çabaların öncülüğünü yapacağına işaret ederek, "Temas Grubu Sayın El Hatip'in planlarına destek verirse, bu Libya'da yapacağı temaslarda da ona destek sağlayacaktır" dedi.

Libya'da insani yardım bağlamında çok ciddi sıkıntıların devam ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, binlerce insanın tehcir edildiğini ve iltica ettiğini ifade etti. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu istikrarsız şartlar dahilinde ülkenin kamu hizmetlerinin ve tedarik hatlarının düzgün devam etmesi zorlaşmakta ve Trablus rejiminin devam eden saldırıları da Kaddafi kontrolü altında yaşayan halkın hayatını çok zorlaştırmaktadır. Ramazan akabinde bu şartlar bizim insani destek çabalarımızı da bu ay içerisinde dayanışmayla artırmamızı zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ne üç milyar dolarlık destek sağlanmasını, bunun adil dağıtımının Ramazan zarfında Trablus ve Bingazi'de yapılmasını hedefliyoruz. Bu destek sadece insani maksatlarla kullanılacaktır."

Libya'nın yeniden toparlanabilmesi ve hızla kendine gelebilmesi için acil istikrar ve yapılandırmanın gerekli olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu amaçla uluslararası istikrar ekibinin çalışmalarına son derece müteşekkir olduklarını, Libya halkının bu çabalara tam destek verdiğini söyledi.

Davutoğlu, sözlerinin sonunda, "Bugünkü heyetlerin, ortak hedeflerimize ulaşma ve özgür, birleşmiş ve demokratik Libya'yı sağlamamızdaki yardımları için teşekkür ederim" dedi.

ABD, Ulusal Geçiş Konseyini Libya'nın meşru hükümeti olarak tanıyacak

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya Temas Grubu'nun 4. Toplantısında yapacağı konuşma metnine göre, ABD, Ulusal Geçiş Konseyi ile bu temel çerçevesinde ilişkilerini sürdürecek. Buna göre Washington, konferansta Mumammer Kaddafi'nin yönetimi terk etmesi ve Ulusal Geçiş Konseyi yönetimi altında Libya'da demokrasiye geçiş planı'' konusunda kabul edilen bir yol haritasına göre hareket edecek.

Ulusal Geçiş Konseyi'nin Libya'nın meşru yönetimi olarak kabul edilmesi bu ülkenin uluslararası alanda dondurulan milyarlar dolar tutarındaki hesapların çözülebilmesi için önemli bir adım teşkil ediyor.

Yol haritasında anlaşma

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libya Temas Grubu'nun 4. toplantısı için bulunduğu İstanbul'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ulusal Geçiş Konseyi'nin tanınmasının, bir günlük toplantının sonunda yayımlanacak nihai bildiriye girdiğini belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı, toplantıda ayrıca Libya lideri Muammer Kaddafi'nin iktidardan ve tüm askeri sorumluluklarından vazgeçmesi ve ateşkes çağrısında bulunmasını sağlayacak yol haritasında anlaşma sağlandığını kaydetti.

İstanbul toplantısında Libya'nın demokrasiye geçişiyle ilgili planların da yapıldığını ifade eden Juppe, ateşkes sağlanmadığı sürece NATO operasyonların Ramazan'da süreceğini belirtti.

Operasyonların şiddeti artacak

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, 4. Libya Temas Grubu toplantısı için bulunduğu İstanbul'da Reuters'a yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin iktidarı bırakması ve iç savaşın sona ermesi için müzakere koşullarını sunacak kişinin BM Genel Sekreteri'nin Libya özel temsilcisi Abdelilah El Hatip olacağını, öte yandan Kaddafi rejimine karşı askeri operasyonun şiddetini artırmayı sürdüreceğini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Alistair Burts de NATO'nun Libya'daki misyonuna destek için 4 Tornado uçağı daha göndereceklerini açıklamıştı.

"Kaddafi'nin bırakmasından başka seçenek yok"

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya Temas Grubu toplantısının ardından yayımlanacak sonuç bildirgesinde, Ulusal Geçiş Konseyi'nin Libya halkının temsilcisi olacağının ifade edileceğini belirterek, "Kaddafi'nin bırakmasından başka seçenek yok" dedi.

İtalya'nın NATO hava operasyonlarına yaptığı katkıyı artırıp artırmayacağı yönündeki soru üzerine Frattini, bir artışın söz konusu olmadığını, NATO'nun bütün faaliyetlerine destek verdiklerini söyledi. Frattini, askeri operasyonların devam etmesi gerektiği görüşünde olduklarını kaydetti. Kaddafi rejimi ile İtalya da dahil pek çok ülkenin temas kurduğunu belirten Frattini, bu temasların faydalı olmadığını söyledi.

Frattini, bundan sonra BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip'in görüşmelerden tek sorumlu kişi olmasının kararlaştırıldığını, bu konuya Libya Temas Grubu toplantısının sonuç bildirgesinde de değinileceğini bildirdi.

Türkiye'nin yol haritasının masada olup olmadığının sorulması üzerine de Frattini, yol haritasının sadece Türkiye'nin değil, Libya Temas Grubu'nun yol haritası olduğunu ve İtalya dahil pek çok ülkenin bu yol haritasına katkı sunduğunu ifade etti.

Resmi muhatap Ulusal Geçiş Konseyi

Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zeyd El Nahyan da, Libya Temas Grubu'nun 4. toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, toplantının Libya'nın adil davasına katkı sağlayacağına inandığını söyleyerek, bu grubun görevlerini daha yoğun bir şekilde yapmasının önemli olduğunu kaydetti.

Libya için uluslararası düzeyde samimi çabalar harcandığına işaret eden El Nahyan, bu çabaların en yakın zamanda Libya halkının ve sivillerin korunması, güvenliklerinin, hukuki taleplerinin karşılanması ve insanca yaşamalarının sağlanması için verildiğini söyledi.

El Nahyan, uluslararası toplumun daha önceki toplantılarda Kaddafi'nin iktidarı terk etmesini talep ettiğini ve Libya halkının desteklenmesi için bir fon oluşturulmasına karar verildiğini hatırlattı.

Ulusal Geçiş Konseyi'ni resmi muhatap olarak kabul ettiklerini vurgulayan El Nahyan, BAE olarak yakında Bingazi'de bir ofis açacaklarını ve Ulusal Geçiş Konseyi tarafından gönderilen bir büyükelçiyi Abu Dabi'ye beklediklerini söyledi.

Libya halkı için bağışların uygulamaya geçtiğini de belirten El Nahyan, mali katkı yapmayı taahhüt eden devletlerden katkıların gelmeye başladığını anlattı.

Operasyon Ramazan'da da sürecek

Fransa Dışişleri Bakanı Alan Juppe, Libya Temas Grubu'nun, Geçici Ulusal Konseyi Libya'nın "yasal hükümet idaresi" olarak tanıyacağını belirtti. İstanbul'da gerçekleştirilen Libya Temas Grubu'nun dördüncü toplantısına katılan Alan Juppe, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Juppe, Libya için belirlenecek yol haritasında da Muammer Kaddafi'ye iktidarı ve askeri sorumluluklarını bırakma ve ateşkes ilan etme çağrısı yapılacağını söyledi. Juppe, Libya'ya yönelik düzenlenen NATO operasyonlarının ise Ramazan ayı boyunca devam edeceğini sözlerine ekledi.

Aile fotoğrafi çektirdiler

Çalışma yemeğinden sonra katılımcılar Boğaziçi köprüsü ve Ortaköy (Büyük Mecidiye) Camisi fonu önünde aile fotoğrafı çektirdi.

Basına kapalı olarak ikinci oturum ile devam eden Libya Temas Grubu'nun 4'üncü toplantısı, Davutoğlu ve El Nahyan'ın ortak basın toplantısı ile sona erecek.

Libya Temas Grubu'nun 4'üncü toplantısına katılan ülkeler ve uluslararası kuruluşlar şunlar:

''Avustralya, Bahreyn, Hollanda, Bulgaristan, Brezilya, Kanada, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Japonya, Kuveyt, Ürdün, Lübnan, Malta, Fas, Polonya, Katar, Romanya, Senegal, Güney Kore, İspanya, Sudan, Tunus, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, NATO, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Birleşmiş Milletler, Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi , Libya Ulusal Geçiş Konseyi, Afrika Birliği.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.