'Sarkisyan'ın yaptığı bir tahriktir'

'Sarkisyan'ın yaptığı bir tahriktir'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bu bir devlet adamlığına veya bir Cumhurbaşkanına yakışan bir ifade tarzı değildir, bir yaklaşım tarzı değildir. Gelecek kuşakları, yeni nesilleri kin ve nefretle donatmak, devlet adamlığına yakışmaz. Burada Sarkisyan'ın y
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti üzerine günübirlik ziyaret için Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi. Başbakan Erdoğan'ı Uluslararası Haydar Aliyev Havaalanı'nda Başbakan Yardımcısı Yakup Eyyübov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Bakü Askeri Ataşesi Tuğgeneral Özhan Ayaş, KKTC'nin Bakü Temsilcisi Zeki Gazioğlu, Büyükelçilik personeli ve Azeri yetkililer karşıladı.

Haydar Aliyev Havalaanı'nda bir süre dinlendikten sonra Başbakan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmek üzere ''Zagulba'' Sarayına doğru hareket etti. Başbakan Erdoğan'a Azerbaycan ziyaretinde Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve gazetecilerden oluşan bir heyet eşlik ediyor.

Erdoğan, resmi törenle karşılandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Aliyev, Zagulba Sarayı'na gelişinde Başbakan Erdoğan'a sarılarak ''Hoş geldiniz'' dedi. Seçimlerin ardından, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sonra ikinci yurt dışı ziyaretini dost ve kardeş ülke Azerbaycan'a gerçekleştiren Başbakan Erdoğan için düzenlenen resmi karşılama töreninde iki ülkenin ulusal marşlarını çalındı.

Erdoğan, daha sonra tören kıtasını selamladı. Başbakan Erdoğan ve Aliyev, daha sonra karşılıklı olarak heyet üyelerini takdim etti. Resmi karşılama töreninin sona ermesiyle, iki lider baş başa görüşmeye geçti. Baş başa görüşme ve heyetler arası toplantının ardından iki liderin basın toplantısı yapacağı bildirildi.

Erdoğan ile Aliyev bir araya geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev baş başa yaptıkları yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçtiler.
Heyetler arası görüşme öncesinde konuşan Aliyev, Başbakan Erdoğan'a ''Ülkemize hoş geldiniz'' dedi. 12 Haziran genel seçimlerinde gösterdiği başarı dolayısıyla Başbakan Erdoğan'ı tebrik eden Aliyev, ''Son seçimde gösterdiğiniz başarıdan dolayı da sizi yürekten kutluyorum. Seçimlerden sonra buraya yaptığınız ziyaret ilişkilerin yüksek seviyede olduğunu göstermektedir'' diye konuştu. Güncel konuları ele aldıklarını ifade eden Aliyev, iki devletin de bu konularda ortak düşünceye sahip olduklarını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan da Aliyev'e ev sahipliği nedeniyle teşekkür ederek, 12 Haziran seçimlerinin ardından bir gelenek olarak ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirdikten sonra ikinci ziyaretini de Azerbaycan'a yaptığını anımsattı. Erdoğan, ''Baş başa görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdik. Askeri, ticari, ekonomik, sosyal kültürel konular görüştük. Bölgesel sorunları değerlendirme imkanı oldu. Geleceğe dönük ne gibi adımlar atabiliriz bunları ele alma imkanı oldu. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey çok önemli. Bunun ilk toplantısını bizde yapmak için de heyecanla o günü bekliyoruz'' dedi. Görüşmeler daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

'Sarkisyan'ın yaptığı bir tahriktir'

Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Zagulba Sarayı'nda düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İki ülke arasındaki doğalgazın taşınmasına ilişkin anlaşmayla ilgili bir soru üzerine Erdoğan, bu konudaki ilgililerin yarın biraraya geleceklerini, bazı maddeler üzerinde bir çalışma yapacaklarını söyledi. Erdoğan, ''Öyle zannediyorum ki yarın yapılacak görüşmeler sonucunda burada neticeye varacağız. Zaten bakan arkadaşlarımıza talimatları verdik. 'Bu işi artık bitireceksiniz ve neticeyi de bize yarın vereceksiniz' dedik. Ben kendi tarafımı takip edeceğim, Cumhurbaşkanımız da kendi tarafını takip edecek, sonuçlandıracağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ''Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın 'Dağlık Karabağ'ı biz aldık, yeni nesil de bundan sonra Ağrı'yı ele geçirsin' şeklinde bir mesajı vardı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, konuyla ilgili çok sert bir açıklamayı Dışişleri Bakanlığının yaptığını hatırlattı.

Erdoğan, şunları söyledi: ''Bu bir devlet adamlığına veya bir Cumhurbaşkanına yakışan bir ifade tarzı değildir, bir yaklaşım tarzı değildir. Gelecek kuşakları, yeni nesilleri kin ve nefretle donatmak, devlet adamlığına yakışmaz. Burada Sarkisyan'ın yaptığı bir tahriktir. Kin ve nefretle kendi gençliğini donatma gayretidir. Dolayısıyla Ermenistan gençliğinin geleceği ne olacaktır? Bu gidişle karanlık olacaktır. Bu olaylara hep bu karanlık gözlükle bakacaktır. Şunu kesinlikle bilmeleri gerekir, şu anda Yukarı Karabağ'da bir işgal vardır ve işgalci olanlar bellidir. Bunu zaten bizler söylemiyoruz. Birleşmiş Milletler de söylüyor, tescilli. Bunun çözümü gerekir. Çözümü noktasında da şu ana kadar olumsuz yaklaşım Ermenistan tarafındadır. Azerbaycan devamlı olumlu yaklaşımını ortaya koymuştur. 'Siz şu anda Karabağ'ı teslim aldınız bizden, biz ölüp gideceğiz, Ağrı'yı da siz halledeceksiniz'. Böyle bir mantık olur mu, böyle bir anlayış, böyle bir istikamet, böyle bir ufuk gençliğe verilir mi? Bu ne demektir, 'Ermenistan Türkiye ile ey gençler, bundan sonra istediği gibi istediği şekilde bir savaşa da girebilir'. Bunların hepsini reddediyoruz, böyle bir devlet adamlığı, böyle bir diploması olmaz. Sarkisyan burada çok ciddi bir yanlış yapmıştır, tarihi bir yanlışın altını bizzat kendisi tescilleyerek çizmiştir. Özür dilemesi lazım ve bu yanlışından dönmesi lazım.''

'Yukarı Karabağ, bizim için kanayan bir yaradır'

Türkiye'de göreve gelen yeni hükümetlerin ilk yurt dışı ziyaretlerini geleneksel olarak ya KKTC'ye ya da Azerbaycan'a yaptığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, 12 Haziran'da gerçekleştirilen milletvekili genel seçimlerinin ardından kendisinin de ilk ziyareti KKTC'ye ikincisini de Azerbaycan'a yaptığını söyledi. Ziyareti kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptıklarını ikili ilişkileri ve bölgesel sorunları gözden geçirdiklerini belirten Erdoğan, enerji konusunun gündemin önemli bir maddesi olduğunu, ancak hepsinden önemli Yukarı Karabağ konusunu tekrar değerlendirdiklerini bildirdi.

Erdoğan, şöyle konuştu: ''Yukarı Karabağ konusundaki tavrımız, kanaatimiz, her şeyimiz, mücadelemiz Azerbaycan için Yukarı Karabağ konusu ne denli bir kanayan yaraysa bilinmelidir ki bizim için de o denli kanayan bir yaradır. Bundan farklı bir düşünce bizde asla varid olamaz. Bu konunun da sonuna kadar takipçisiyiz, bundan sonra da takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tabii askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel bütün bu alanları değerlendirirken biz bugün burada kendi evimizde, kendi vatanımızda olduğumuzu hissediyoruz, böyle değerlendiriyoruz. Bundan sonraki sürece yönelik atacağımız adımlar içerisinde de özellikle bizim Türkiye Azerbaycan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantımız da gerçekten heyecanla beklediğimiz toplantı olacak. Dışişleri Bakanlarımız aralarında görüşmek suretiyle ilk adımı da bunda atacağız. Geniş çaplı bir toplantıyı inşallah gerçekleştirmiş olacağız.''

Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan arasında 2010 yılı itibarıyla dış ticaret hacminin yaklaşık 2,5 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, 2011 yılının ilk beş ayına bakıldığında bu rakamın 1,4 milyar dolara ulaştığını, yıl sonu itibarıyla 3 milyar doların hedeflendiğini söyledi. Bütün bunların yanında Türkiye-Azerbaycan arasındaki doğalgaz hattının büyük önem arz ettiğini belirten Erdoğan, ''Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı önemli bir durum arz ediyor. Ve doğalgazda Türkiye'nin Azerbaycan'la ilişki bir farklılığı ortaya koyuyor'' dedi.

Erdoğan, iki ülke arasındaki enerji projelerinin önemine dikkati çekerek, bu stratejik konularla ilgili olarak iki kardeş ülkenin mutabakat içinde olduğunu kaydetti.
Erdoğan, bütün bunların yanında bir diğer adımın Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı olduğunu ve büyük önem taşıdığını dile getirerek, ''Bu işin ilk etabıdır. Bunu biz daha da ilerilere Orta Asya'ya taşımayı hedefliyoruz. Böyle bir büyük proje. Tabii bunun şu anda memnuniyet verici bir hızla devam etmesi ayrıca bizleri birbirimize stratejik olarak bağlıyor'' dedi.

'Teröre karşı ortak mücadele'

Aliyev'in konuşması sırasında Türkiye'deki şehitlere yönelik yaklaşımını ve PKK terör örgütüne yönelik ortaya koyduğu tavra millet adına teşekkür eden Erdoğan, bunun iki ülkenin kardeşliğinin, birlikteliğinin en güzel ifadesi olduğunu belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti: ''Ortak mücadelemiz sadece bir ülkeye karşı değil. Aslında dünyada terör örgütlerine karşı bir ortak mücadelenin verilmesi gerekiyor. Ortak mücadele platformunun oluşturulması gerekiyor. Şu son günlerde Norveç'teki olayı görüyoruz. Bir kişinin 93 kişinin hayatına kıyması olayını basit bir refleks olarak veya basit bir delilik olarak veya sıradan bir olay olarak değerlendirmek yanlıştır. Yıllarca İslamafobia diye ortaya çıkanlar, buna duyarsız kalanlar, şu andaki gelişmeler karşısında hala söylenmesi gerekeni söyleyemiyorlar. Ne kadar bu konuyu saklarlarsa saklasınlar; ne kadar gizlerlerse gizlesinler, işte bu şunu gösteriyor; zihinlerinin arkasındaki faturadır bu, bedeldir bu. Belki orada bizim de bir kızımız gitti. Dün annesiyle, babasıyla görüştüm hala bir umut bekliyorlar. Gizem kızımızı bekliyorlar. Biz de umut ediyoruz ki inşallah ölmemiştir. Allah annesine, babasına, dolayısıyla milletimize kavuşma durumu olur. Ama ölmüşse kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Ve bütün bu olanlar bize bir şeyi gösteriyor ki biz dünyadaki bu gelişmeler karşısında el ele vereceğiz Türkiye'nin bu noktadaki sıkıntısı inanıyorum ki Azerbaycan'ın sıkıntısıdır. Azerbaycan'ın terörle ilgili böyle bir sıkıntısı olsa bizim sıkıntımızdır. El ele vererek bu süreçleri inşallah aşacağız.''

Türk girişimcilerin Azerbaycan'daki yatırımlarının da memnuniyet verici olduğunu ifade eden Erdoğan, Cumhurbaşkanı Aliyev'in bu konuda ortaya koyduğu olumlu tavrın süreci farklı kıldığını sözlerine ekledi.

Aliyev: Sarkisyan'dan başka bir şey beklemiyordum

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Yukarı Karabağ ve Ağrı ile ilgili yaptığı açıklamalara ilişkin, ''Sarkisyan'dan başka bir şey beklemiyordum'' dedi.

İlham Aliyev, dost ve kardeş iki ülke olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin ileri düzeyde olduğunu belirterek, ikili ekonomik ilişkilere değinerek, ticaret hacminin bu yıl artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Azeri şirketlerin Türkiye'deki yatırımlarının 4 milyar doları aştığını belirten Aliyev, gelecek yıllarda petrokimya sanayisine 6 milyar dolar yatırım yapılmasının planlandığını söyledi. Aliyev, Türk şirketlerinin de Azerbaycan'daki yatırımlarından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, Yukarı Karabağ sorununun çözümü yolları hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Aliyev, Erdoğan'a Azerbaycan tarafının tutumu ve görüşmelerin son durumu hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Aliyev, Azerbaycan devletinin ve halkının, Türkiye'nin Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili tavrından memnun olduğunu vurguladı.

Silvan'daki saldırıda şehit edilen askerlerin yakınlarına ve Türk halkına baş sağlığı dileğinde bulunan Aliyev, terörü şiddetle kınadığını vurguladı ve Azerbaycan'ın terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu ifade etti.

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ulaşım projelerine değinen Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun başarı bir şekilde devam ettiğini belirterek, ''Azerbaycan tarafı Gürcistan'a demiryolunun yapımı için 800 milyon dolar kredi ayırdı. Gelecek yılın sonunda demiryolu tamamlanacak'' dedi.

Vizelerin kaldırılmasına yönelik bir soruya Aliyev, Türkiye'nin Azerbaycan halkına uyguladığı vizeleri kaldırdığını hatırlatarak, bundan dolayı minnet duyduğunu söyledi ve Azerbaycan'ın da hazır olduğu zaman aynısını yapacağını belirtti.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın Dağlık Karabağ ve Ağrı konusundaki açıklamasıyla ilgili olarak Aliyev, ''Sarkisyan'dan başka bir şey beklemiyordum'' dedi.

Ermenistan'ın ekonomik durumunun iyi olmadığını, 10 binlerce kişinin ülkeyi terk ettiğini söyleyen Aliyev, ülkenin yoksulluk ve sefalet içinde olduğunu savundu.

Aliyev, Azerbaycan ve Ermenistan'ın güçleriyle ilgili de ''Hiç karınca ile fil mukayese edilir mi'' ifadesini kullandı.

Erdoğan onuruna akşam yemeği

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 61. Hükümeti kurmasının ardından ikinci yurt dışı ziyaretini ülkesine yapan Başbakan Erdoğan onuruna Gülistan Sarayı'nda basına kapalı bir akşam yemeği verdi. Yemeğe, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve öteki davetliler katıldı.

Azerbaycan'dan ayrıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in davetlisi olarak geldiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den özel uçak ''ANA'' ile ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.