SPD lideri Erdoğan'ı eleştirdi

SPD lideri Erdoğan'ı eleştirdi
Merkel'e karşı yarışacak olan Steinbrück hükümeti direnişçilerle görüşmeye çağırdı. Almanya’da bu yıl yapılacak genel seçimlerde Başbakan Angela Merkel'e karşı yarışacak olan ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan adayı Peer Steinbrück
 “Gezi Parkı olaylarında ve Taksim protestolarında meydana gelenleri son derece sorunlu gelişmeler olarak görüyorum” diyen Steinbrück, Türk hükümetinin “ivedilikle protestocularla görüşerek bir çözüm aramasını” istedi. 

Deutsche Welle’ye konuşan Peer Steinbrück, Türkiye’deki Gezi Parkı olaylarına ilişkin demokratik bir ülkede birileri beğensin ya da beğenmesin herkesin düşüncesini ifade ve protesto özgürlüğü olduğunu belirterek, barışçıl yollarla yapılan her türlü protestonun kabul edilebileceğini söyledi. 

-“İKİLİ İLİŞKİLERİN NORMALE DÖNMESİ İÇİN TÜRKİYE DEMOKRATİK ADIMLAR ATMALI”- 

Bu bağlamda Türkiye’de devam eden protestolardaki “sert polis müdahalesini ve hükümetin uzlaşmaz tutumunu” eleştiren Steinbrück, Almanya ve Türkiye ilişkilerinin “gerçek anlamda normale dönmesi” için ise Türkiye'nin “demokratik adımlar atmasını” beklediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: 

“Umut ederim ki barışçıl bir çıkış yolu bulunur. Türk hükümetinden beklentim ivedilikle protestocularla ya da onların içinden bir grupla görüşerek bir çözüm aramasıdır. Hükümet açık bir şekilde şiddetle arasına mesafe koymalıdır. Artık şiddetten ve protestocuların üzerine polis kuvveti göndermekten kaçınmalıdır”. 

-“İÇİŞLERİNE MÜDAHALE ALGISI POPÜLİST YAKLAŞIM”- 

Sosyal Demokrat Parti Başbakan adayı, Türkiye'nin bu konuda Almanya'dan gelen eleştirilerin iç işlerine müdahale olarak algılamasını ise “popülist bir yaklaşım” olarak değerlendirirken insan hakları ihlallerinin “evrensel” bir mesele ve AB için “önemli bir değer” olduğunu belirtti. Bu arada, Steinbrück, açılan 22. faslın Türkiye için bir “bonus” olarak nitelediği açıklamaları sırasında “Türkiye'nin AB'ye gerçekten girmek istiyorsa bu değerlere özen göstermesi gerektiğini” savundu ve şunları söyledi: 

“Gezi Parkı olaylarında ve Taksim protestolarında meydana gelenleri son derece sorunlu gelişmeler olarak görüyorum. Tüm bunlar Türkiye'yi AB üyelik müzakerelerinde ileriye götürmeyecek gelişmelerdir. Çünkü AB çekirdeğini oluşturan değerler arasında protesto, ifade ve basın özgürlüğü bulunmaktadır ve Türkiye'deki olaylar göz önünde tutulduğunda bu değerlerin orda şüphe götürür olduğu açıkça görülmektedir." 

-SPD'NİN TÜRKLER İÇİN “EŞİT YURTTAŞLIK” HEDEFİ- 

Türk-Alman ilişkilerinde öncelikli konulardan biri olan Almanya'daki Türklerin çifte vatandaşlık sorununa da değinen Steinbrück, hem parti programında hem de kişisel olarak bu konuya ayrı bir önem atfettiklerini belirterek “SPD öncelikle opsiyon modelinin kaldırılmasından yana, böylece çifte vatandaşlığın önü açılabilir” dedi.

-TÜRK KÖKENLİLERİNİN OY KULLANMASI İÇİN ÇALIŞMA SÖZÜ- 

Steinbrück ayrıca SPD'nin hedefinin Almanya'da yaşayan herkes için ırkına, dinine, rengine, cinsiyetine bakılmaksızın eşit yurttaşlık olduğunu vurgularken belediye seçimlerinden başlamak üzere sadece Alman vatandaşlarının ya da AB vatandaşlarının değil, belirli şartları doldurmuş Türk kökenlilerin de oy kullanması için çalışmalar yapma sözünü verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.