Tansiyon yükseliyor!

Tansiyon yükseliyor!
Kosova'nın kuzeyinde yaşayan Sırplar, ayaklanarak Leposaviç ve diğer önemli yolarda barikatlar kurup yolları ulaşıma kapattı. Sırbistan, Kosova'nın kuzeyinde yaşanan gerginlik nedeniyle, BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantı yapmasını talep etti.
Haşim Taçi'nin emri üzerine Kosova polisi özel birlikleri, 1 ve 31 numaralı gümrük kapılarını düzenledikleri operasyon sonucunda ele geçirdi.

1 ve 31 numaralı gümrük kapılarının Kosova polisi tarafından ele geçirilmesi Kosova'nın kuzeyinde büyük gerginliğe neden oldu.

Kosova'nın kuzeyinde yaşayan Sırplar, ayaklanarak Leposaviç ve diğer önemli yolarda barikatlar kurup yolları ulaşıma kapattı.

Leposaviç-Mitroviça yolunda yüzlerce Sırp, yola barikatlar koyarak polislerin gümrük kapılarından çekilmelerini istediler.

Olay yerine giden KFOR Komutanı Bühler, Sırplarla konuşarak yolu açmalarını istedi.

Ancak General Bühler'in bu isteği kabul edilmezken, Bühler yolun açılması için Sırplara 24 saat süre verdi.

BM'ye çağrı

Sırbistan, Kosova'nın kuzeyinde yaşanan gerginlik nedeniyle, BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantı yapmasını talep etti.

Sırbistan Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, Kosova'daki son gelişmeler nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ne acil toplantı yapılması yönünde çağrıda bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada, talebin 24 saat önce yapıldığını fakat BM Güvenlik Konseyi'nin bu ay başkanlığını yapan Almanya'dan hala olumlu cevap gelmediği belirtildi.

Stefanoviç: "Durum ağır"

Sırbistan'ın Kosova ile müzakere heyetinin başkanı Borko Stefanoviç, Tanjug'a yaptığı açıklamada, Kosova Barış Gücü'nün (KFOR) Komutanı Erhard Biller'le görüştüklerini belirterek, "Durum ağır, fakat Biller'e de durumun çözülmesi için fırsat verilmeli" dedi.

Gümrük memurları ile polislerin Kosova'nın kuzeyinde "yönetim geçiş noktalarında" (sınır geçişlerinde) konuşlanmasının kabul edilmeyeceğini savunan Stefanoviç, "Bu konuyu Biller'le de görüştük. Bu bizim için kabul edilemez" diye konuştu.

Stefanoviç, Biller'le yaptıkları görüşme sonucunda, Kosova'nın kuzeyindeki tüm yolların trafiğe açılması, "yönetim geçiş noktalarına" Sırp asıllı Kosova polislerinin konulmasına yönelik uzlaşmaya vardıklarını kaydetti.

Kosova, AB'ye kızgın

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, AB Kosova Hukuk Düzeni Misyonu'nun (EULEX), ülkenin kuzey kesiminde hukuk düzeninin sağlanması yönünde Kosova kurumlarına destek vermemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Bugünkü hükümet toplantısında son gelişmeleri değerlendiren Başbakan Taçi, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde Kosova Anayasası'na saygı gösterilmesini isteyen EULEX'in, diğer yandan ülkenin bir kesiminde hukuk düzeninin sağlanması yönündeki çabalara destek vermemesini anlamakta zorluk çektiklerini kaydetti.

Kosova İçişleri Bakanı Bayram Recepi de Kosova özel polis gücünün (ROSU) ülkenin kuzeyindeki 1 ve 31 nolu sınır geçitlerinden çekilmesi konusunda Kosova Barış Gücü (KFOR) ile anlaşma sağlandığını bildirdi.

Bakan Recepi, sınır geçitlerinde Kosova polis gücü mensubu ve Kosova Gümrükleri Müdürlüğüne bağlı Arnavut ve Sırp polislerle gümrükçülerin birlikte görev yapacaklarını ifade etti.

Sınır geçitlerindeki polis ve gümrükçülere KFOR'un destek sunacağını söyleyen Recepi, durum sakinleşinceye kadar polis ve gümrükçülerin kuzeydeki görev yerlerine helikopterle gideceğini kaydetti.

Helikoptere ateş açıldı

Hırvatistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Grona Groşiniç, Kosova'da KFOR güçlerine ait MI 171 tipi Hırvatistan ordusunun helikopterine bugün ateş açıldığını bildirdi.

Goran Groşiniç yaptığı açıklamada, Hırvatistan hava kuvvetlerine ait 4 askerin bulunduğu helikoptere piyade silahlarıyla ateş açıldığını, saldırıda herhangi bir can kaybı ve helikopterde hasar meydana gelmediğini kaydetti.

Groşiniç, helikopter mürettebatının KFOR'un Alman Komutanlığı altında görev yaptığını ve hiçbir zaman verilen görevlerin dışında çıkmadığını da belirtti.

Hırvat ordusuna ait iki MI 171 tipi helikopter ve 20 asker, Temmuz 2009'dan beri KFOR bünyesinde Kosova'da bulunuyor.

Bu helikopterler, genelde uluslararası güçlerin, asker ve sivil yetkililerinin taşınması için kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.