"Türkiye tehlikeli sularda"

"Türkiye tehlikeli sularda"
Taksim Gezi Parkı protestolarını yakından takip eden dünya basını, polisin protestoculara yaptığı müdahaleyi ve sonrasındaki çatışmaları son dakika haberi olarak duyurdu.

Gonca YAĞCI-LONDRA (DHA)

Taksim Gezi Parkı protestolarını yakından takip eden dünya basını, polisin protestoculara yaptığı müdahaleyi ve sonrasındaki çatışmaları son dakika haberi olarak duyurdu. 

BBC: TÜRKİYE TEHLİKELİ SULARDA 

BBC'nin İstanbul muhabiri Mark Lowen yazısında, Başbakan Erdoğan'ın 'daha fazla hoşgörü göstermeyeceğim' uyarısının ardından polisle göstericiler arasında çatışmanın yeniden başladığını dile getirdi.

Yazar, 'Türkiye, derin bir krizin içinde, gideceği yol konusunda kararsız, nüfusun büyük bir bölümünün yabancılaştırıldı ve bu kalabalığın biber gazıyla yıldırılamayacağı belli oldu diye yazdı. BBC muhabiri, 'dünyanın en kilit Müslüman demokrasilerinden biri tehlikeli sularda' yorumunu yaptı.

GUARDIAN: ERDOĞAN MARGARET THATCHER'E BENZİYOR

İngiltere'nin en saygın gazetelerinden Guardian, Türkiye'deki olayların içinde acı bir ironi olduğunu savundu. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın Mısır'ın eski Devlet başkanı Hüsnü Mübarek için söylediği 'hiçbir hükümet insanlarının arzusu olmadan ayakta kalamaz' sözünü hatırlatarak kendi sivil hareketinde ayaklanan insanları 'çapulcu', 'yabancı ajan' yada 'ayak takımı' olarak adlandırdığını söyledi. 

Erdoğan'ın protestoculara karşı değişmeyen tavrını eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'in: 'sözümden dönmeyeceğim' sözlerine gönderme yaparak hatırlatan gazete, Erdoğan'ın: 'Eğer bunu sertlik olarak algılıyorsanız üzgünüm ama Erdoğan değişmeyecek' sözlerini aktardı.

Gazete Başbakan Erdoğan için; 'Ki o, orduyu kendi kışlasına gönderdi, Türkiye'nin derin devlet gücünü geriye itti, polisin ağır müdahalesi içinde 50 avukatı göz altına aldı. Aynı adamın reformları Türkiye'de eşi görülmemiş demokratik özgürlükleri başlattı ancak göründüğü kadarıyla bunların sonuçları ile şimdi baş edemiyor.'

INDEPENDENT: ERDOĞAN SERT VE YANLIŞ OYNUYOR

Independent gazetesi ise baş yazısında Gezi Parkı protestolarına ve Başbakan Erdoğan'a yer verdi. 'Erdoğan sert ve yanlış oynuyor' başlıklı yazısında Başbakan'ın protestocularla görüşse bile bunun göstericilerle destekçileri arasında ayrılığın altını çizeceğini, Erdoğan'ın demokratik yollarla seçilse bile bu protestoların derin bir bölünmeyi beraberinde getirdiği ve ayrıca her hükümetin bunu dikkate alması gerektiği uyarısında bulundu. 

Başbakan'ın sert tavrı destekçileri arasında alkışlansa da de bunun kısa süreceği yorumunu yapan yazı şöyle devam etti: 'Sert oynamak ve muhaliflere karşı insanların düşmanı olarak değerlendirmek kavgacı liderlerin standart savunma mekanizmalarıdır. Bu liderlerin geri tepme alışkanlıkları vardır. Başbakan protestoları ciddiye almakta gönülsüz ve bu ilerde pişman olacağı bir hata olabilir.'

WASHINGTON POST: PROTESTOCULAR EKONOMİ İÇİN SIKINTI YARATACAK

Amerika'da yayınlanan Washington Post gazetesi ise giderek tansiyonu yükselen protestoların ülkenin ekonomisini kötü yönde etkileyeceği üzerinde durdu.

Gazete, bölgede istikrar ve büyüme gösteren Türkiye'nin duraklama ve ayaklanmalarla ekonomisinin yara alacağı ve protestoların ekonomi için sıkıntı yaratacağı yorumunu yaptı.

THE TIMES: DİZ ÇÖKMEMİ Mİ BEKLİYORSUNUZ?

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Times, 'Diz Çökmemi mi bekliyorsunuz? Erdoğan polislere protestocuları dağıtmaları için emir verdi başlığını kullandı. 

Gazete, Başbakan'ın pazar günü yaptığı 'Sabrımın sonuna geliyorum' açıklamasının ardından bu sabah polisin protestoculara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ettiklerini yazdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.