Uzayın göreceği son mekik

Uzayın göreceği son mekik
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yaklaşık 30 yıldır devam eden mekik programında hüzünlü son...Uzay mekiği Atlantis dün 12 günlük uzay yolculuğuna alışıldığı gibi meraklıların sevinç çığlıkları ile değil gözyaşlarıyla uğurlandı. Çünkü Atlanti


Uzay mekiğinin 33'üncü ve son seyahatine tanıklık etmek için Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Üssü yakınlarına toplanan yaklaşık 750 bin kişi Atlantis'in sadece 42 saniye süren fırlatılışını hüzünle izledi. 

Atlantis, 12 gün sürecek son seferine Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) bir yıl yetecek 3,5 tonluk gıda ve malzeme taşımak amacıyla çıktı.

Mekikte alışılageldiği üzere 7 değil 4 mürettebat bulunuyor. Bunun sebebi de Atlantis’te oluşabilecek bir acil durumda astronotları kurtarmaya gidebilecek başka uzay mekiği bulunmaması. 

NASA, bundan sonra UUİ'ye malzeme akışını sadece üç mürettebat taşıyabilen Rus soyuz füzeleri ile yürütecek. NATO her bir Soyuz seferi için Rusya'ya 51 milyon dolar ödeyecek.

Son seferin ardından programda çalışan 8 bin kişinin görevine son verilecek, filonun kalan üç mekiği de müzeye kaldırılacak. Mars'a yolculuk hedefini bırakmayan NASA, ilk ticari uzay taşımacılığının 2015'ten önce yapılamayacağını açıkladı.

Mekikte görev alan dört kişilik ekip; komutan Chris Ferguson, pilot Doug Hurley ve uzman Sandy Magnus ile Rex Walheim’dan oluşuyor. Son sefer öncesinde düşen bir yıldırım korku yarattı, ancak hasar meydana gelmedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.