Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

DÜNYADA ALTIN VE METALİK MADENCİLİKTEN ÖRNEKLER

DÜNYADA ALTIN VE METALİK MADENCİLİKTEN ÖRNEKLER

Sevgili Okuyucular, iki haftadır Çanakkale Kaz Dağlarında madencilik konusunu işledik. Madenler yer altı zenginliklerimiz. Tabii ki değerlendirmemiz lazım. Fakat ülkemizde her lisans alan bilgili bir ekip, güçlü bir şirket oluşturmadan dağları alt üst yapıyor. Sadece doğaya değil bütün canlılara zarar veriyor. Peki diğer devletler ne yapıyor. Bu konuda çok çeşitli kaynaklardan araştırmalar yapan TTB (Türk Tabipleri Birliği), TBB (Türkiye Barolar Birliği), TMMOB (Türk Mühendisler Mimarlar Odaları Birliği) uzun çalışmalarından çıkan sonuçları sizinle paylaşıyorum. Ülkemizde Çanakkale ili ve Kaz Dağlarında yürütülecek olan yine bir çok açıdan endişeleri dile getirmiştir. Girişimde bulunan şirketler her ne kadar doğaya ve çevreye saygılı ve insan sağlığını önceleyeceğiz deseler de bu taahhütlerin gerçekleşmediği görülmüştür. Altın ve diğer metalik madencilik işletmeleri çevreyi kirletme ve doğaya zarar verme riski yüksek tesislerdir. Uşak Eşme’de yaşanan ve 1500 kişinin zehirlenmesine sebep olan sorunlar, yaklaşık üç yıl önce Kütahya’da yaşanan herkesi korkutan kaza gibi olaylarda görüldüğü gibi. Dünyada da metalik madencilikle ilgili bir çok örnek vardır. Bakın aktarayım.

* Alaska:Red Dog: Dünyanın en büyük Çinko Maden Yataklarına sahip Red Dog aynı zamanda Alaska’nın en büyük kirlilik kaynağıdır. Yılda 196000 ton toksit atığı yer yüzüne bırakmaktadır. * Nevada: Carlin Trend: Dünyanın en büyük ikinci altın rezervine sahiptir. Ülkesini dünyanın en büyük üçüncü üreticisi yaparken Western Shoshone bölgesini yaşanmaz hale getirmiştir.
* Honduras: San Martin: Altın ve Gümüş açık maden ocağı işletmesi, ormanları tahrip etmiş yerel bitki örtüsünü yok etmiş. Çalışmasında günde 1.5 milyon litre su tüketmektedir. 
* Peru: Yanacocha: Altın Madencilik şirketi Choropampa’da yaşayan halk, halen 2000 yılında çevreye saçılan civanın etkilerini yaşamaktadır.
* Montana:Zortman-Landusky: Bu bölgede faaliyet gösteren altın maden ocağı, Assiniboine ve Gros Ventre kabilelerinin yaşadığı ve kutsal saydıkları Spirit Dağını yerle bir etmiştir.
* Guyana:Omai: 1995 yılında bu bölgedeki altın madencilik şirketinden 3 milyar litre toksik sıvı Guyana’nın en büyük nehri olan Essequibo’ya atılmış nehir zehirlenmiştir.
* Romanya:Baia Mare: 2000 yılında bu altın maden ocağındaki tortu barajından saçılan 
100 000 ton toksik atık su, balıkları öldürerek 2.5 milyon insanın içme suyunu zehirlemiştir.
* Gana:Tarkwa: 1990-1998 yılları arasında Tarkwa’daki 30 000’den fazla insan altın madencilik işletmeleri yüzünden yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalmıştır.
* Papua Yeni Gine:Oktedi: Bu maden ocağından, her gün Ok Tedi nehrine 200 000 ton atık sızmaktadır. Bu örnekler tüm dünyada var. Sizi sıkmadan halkın karşı çıkıp altın ocaklarına mani olanlar da var.
Arjantin:Esquel: Arjantin’de 2003 referandumunda bölge insanlarının %81’i bölgede açılması istenen açık maden ocağı işletmesine karşı oy kullanmış, ocak açılamamıştır.
*Bolivya:Don Mario: Chiquitano Ormanında yaşayan yerli topluluklar, bu bölgede altın ve gümüş maden ocakları işletmelerinin açılmasını ve gelişmesini protesto ederek karşı çıkmışlar. Mani olmuşlar.
Evet Sevgili Okuyucular, ucunda para olunca gözü doymazlar doğa, çevre, insan tanımıyor. Haftaya Madencilik ve Sağlık konusunu işleyeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi