Hırsızlık planı istihbarata takıldı

Hırsızlık planı istihbarata takıldı
Bugün, yarın ve önümüzdeki hafta sonu yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın sorularını çalma ve bir AK Parti milletvekilinin e-mail’inden yayma planları yapan kişilerin, telefon dinlemesine takıldığı ortaya çıktı.

Emniyet İstihbarat, MİT ve İçişleri Bakanlığı, şüpheliler üzerinde kapsamlı inceleme başlattı.EMNİYET, KPSS ile başlayan skandallar zinciri sonrasında Ölçme ve Seçme Merkezi’ni (ÖSYM) yakın takibe almıştı. Savcılığın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde Emniyet İstihbarat Dairesi, teknik takip sırasında, bugün başlayacak olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) sorularının sızdırılacağına ilişkin bilgiye ulaştı. Emniyet, soruşturmasını bu kişiler üzerinde yoğunlaştırırken, durumdan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ı haberdar etti. Özcan da bu bilgiyi, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ile paylaşarak güvenlik tedbirlerinin daha da sıkılaştırılmasını istedi. Emniyet İstihbarat, MİT ve İçişleri Bakanlığı, şüpheliler üzerinde kapsamlı inceleme başlattı.

Kesinlikle iptal yok

Özcan, dün de Hürriyet’e, LYS sorularının çalınmasının ve sızdırılmasının kesinlikle söz konusu olmadığını belirterek, “LYS kesinlikle iptal edilmeyecek. Bu bir tehditti. Böyle bir şey planlanıyordu. Ancak emniyet ve ÖSYM bu konuda çok titiz çalışıyor, gereken önlemler de alındı” dedi. Özcan, şöyle devam etti:
“Sınava girecek olan adaylarımız kesinlikle rahat olsunlar. Her şey kontrol altında. Böyle bir olayın yaşandığını sınavdan önce açıklamamın nedeni, adayların hiçbir şüpheye itibar etmemeleridir. Eğer bu konu, sınav yapıldıktan sonra çıksaydı, adayların kafasında, ‘Acaba sorular çalındı mı, sızdırıldı mı’ şüphesi olacaktı. Bu tür tehditlere karşı dikkatliyiz ve önlemleri aldık.”

ÖSYM bizim taşeronumuz

“Eğer bizi bu konuda uyarmasalardı sınava girecek olan 1 milyona yakın aday için çok üzülürdüm. Son dönemde çok sık şansızlıklar oldu. Öğrencilerin şevkleri iyice düşecekti. Sınavın sonucuna güven duymayabilirlerdi. Adaylar hiç merak etmesinler, bu sınavlar bizim adımıza yapılan sınavlar. ÖSYM bizim taşeronumuz. Adaylar kadar bizim de bu olayla ilişkimiz var. Geçen sene olduğu gibi bu sene de kontenjanları artırdık. Artık her iki kişiden birisi üniversiteye girebilecek durumda. Bunlar da güzel şeyler. Sınavda sakince sorulara cevap versinler.”

MASATENiSiYLE stres atıyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yoğun çalışma temposu içinde fırsat buldukça masatenisi oynuyor. Hürriyet
muhabiri Esra Kaya ile bir süre masatenisi oynayan Özcan, “YÖK ile Hürriyet arasında turnuva düzenleyelim” dedi.

ÖSYM AÇIKLAMASI
Bu tarz duyumlar bazen olabilir itibar etmeyin

YÖK Başkanı Özcan’ın gündeme bomba gibi düşen, “LYS’de korkutan ihbar” açıklamasına ÖSYM karşı açıklama ile yanıt verdi. ÖSYM Başkanlığı, Özcan’ın sözleri için, “18-19 ve 25-26 Haziran 2011 günleri yapılacak olan 2011-LYS’lere katılacak adayları endişeye sürükleyebilecek niteliktedir” açıklamasını yaptı. Sınavlar öncesinde zaman zaman bu türden duyumlar alındığı kaydedilen açıklamada, şunlar vurgulandı:
Sınava odaklanın
“ÖSYM, sınav güvenliğini en üst düzeyde tutmaya özen göstermektedir. Tüm sınavlarda olduğu gibi bu sınavlarda da gerek kurum içinde, gerek matbaada, gerekse de sınav evrakının Türkiye’nin dört bir yanına eriştirilmesi esnasında, emniyet birimleri ile işbirliği içinde, en üst seviyede güvenlik tedbirleri alınmıştır. Adayların bu türden iddialara itibar etmeden, sükunet içinde sınavlara katılmaları ve sadece bilgileri ile geleceklerine yön verme gayreti içinde olmaları tavsiye edilir.”

Ali Bey öyle diyebilir ama ben risk almam

YÖK Başkanı Özcan, dün “Uluslararası Yüksek Öğretim Konferansı”nda sorular üzerine, ÖSYM’nin yaptığı açıklamayı değerlendirdi: “Ali Bey onu demek istemedi. Zaman zaman ÖSYM ve YÖK’e bu türden haberler gelir, ihbarlar gelir. O ihbarlar incelenir. Ciddiyetine göre davranılır. Ali Bey herhalde ‘Biz her gelen ihbara itibar edecek değiliz’ anlamında bir şey söyledi ama bence bu çok ciddi bir ihbar. Onun için ben hiçbir risk alamam. Konuya ilişkin İçişleri Bakanı’y la görüştüm. Gerekli tedbirler alındı. Öğrenciler müsterih olsun.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.