Kısa mesafede ayaküstü rant

Kısa mesafede ayaküstü rant
Taciz ve kaza haberleriyle gündeme gelen okul servislerinin, kapasitelerinin üzerinde öğrenci taşımaları ayrı bir tartışma konusu yarattı.
Özellikle kısa mesafeli servislerde çok sayıda öğrencinin ayakta yolculuk yapması tepki çekerken, 2.5 milyon öğrencinin bulunduğu İstanbul'da bu yolla büyük bir vurgun yapıldığı öğrenildi. Taşımacılıkla ilgilenen okul aile birliklerinin ise bu duruma çoğunlukla göz yumduğu görüldü.Çok tartışılan okul servislerinin koltuk sayısından fazla öğrenci taşımaları velilerin şikayetine konu oldu. Özellikle kısa mesafeli servislerde araçlarının kapasitesinin üzerinde öğrenci taşıdığı ve bu nedenle güvenlik zafiyetinin oluştuğu görüldü. Hayati önem taşıyan ve milyonlarca aileyi ilgilendiren öğrenci servislerinde kapasitenin üzerine çıkılmasının rant kaynaklı olduğu anlaşılırken, İstanbul'un varoşlarında bu sorunun daha yaygın olduğu göze çarptı. Gazetemize konuşan ilçe milli eğitim müdürleri ise bu tür durumlarda okul müdürlerine müracaat edilmesi gerektiğini belirterek, sorunun kolluk görevlileri tarafından çözülebileceğini belirtti.
Şikayet gelmiyor
Öğrenci servisleri hakkında gazetemize değerlendirmede bulunan Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, denetimin ilçe emniyet müdürlüğünde olduğunu belirterek, "Bizim hiçbir yaptırım gücümüz yok" açıklamasını yaptı. Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Dağ ise taşımacılıkta yaşananan herhangi bir sıkıntı için kendilerine başvurulmasını istedi. Bu anlamda şikayet almadıklarını ifade eden Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay ise "Sıkıntımız yok" demekle yetindi. Gazetemize konuşan İstanbul Umum Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk de bu anlamda zaman zaman şikayetlerin geldiğini doğruladı.
Sistem mutlaka değiştirilmeli
Okul servislerinin kapasitelerinin üzerinde öğrenci taşımaları ve bu yolla ciddi bir rant paylaşımı yapılmasını gazetemize değerlendiren yetkililer sorumluluk almaktan kaçındı. Öğrenci taşımacılığını değerlendiren ve mevcut sistemin sakat bir sistem olduğunu belirten Büyükçekmece Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Rahmi Yazıcı, burada en çok öğrenciler ve velilerin mağdur olduğunu söyledi. Servis konusunda veli ile okulun bağının koparılması gerektiğini savunan Yazıcı, "Taşımacılığa ivedilikle daha sağlıklı bir sistem getirilmesi lazım" ifadelerini kullandı.
Yaptırımımız yok
Öğrenci servislerini gazetemize değerlendiren Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun ise fazla yolcu taşıyan araçlarının denetiminin emniyet yetkililerinde olduğunu savunarak, "Yapılan denetimlerin sonucu rapor olarak bize gelir. Bizler de buna göre bir değerlendirme yaparız. Bunun dışında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bizim hiçbir yaptırımımız yok" diye konuştu. 

Velilerimiz bize gelsin
Konu hakkında en sert tepkiyi Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Dağ verdi. "Herhangi bir şikayet olursa hemen müdahil olurum" diye konuşan Dağ, "Bu sorunun ilk bildirilmesi gereken yetkili okul müdürüdür. Okul müdürü de sıkıntıyı bize bildirir. Şayet böyle bir sıkıntı varsa velilerimiz direkt bize gelebilirler" açıklamasını yaptı. Değerlendirme yapmaktan
kaçınan Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay ise, bu anlamda Silivri'de hiçbir sıkıntı olmadığını dile getirerek, "Velilerimizden bir şikayet almadık" dedi.

Emniyetle birlikte hareket ediyoruz
SERVİSLERİN kapasitelerinin üzerinde öğrenci taşımaları konusunda sık sık şikayet aldıklarını belirten İstanbul Umum Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, bu sıkıntının önüne geçebilmek için belediye ve emniyet yetkilileri ile birlikte hareket ettiklerini söyledi. "Bu anlamdaki sıkıntılar daha çok kenar ilçelerde oluyor" açıklamasını yapan Öztürk, "Böyle durumlarda bütün kurumların koordineli çalışması gerekir. Biz de oda olarak uyumlu çalışmaya dikkat ediyoruz. Bu anlamda şikayet geldiği zaman emniyet ve belediye yetkililerimizle ortak hareket ederek, ilgili şirketin eksiklerini tamamlamasını sağlıyoruz" dedi. Servis şoförleri hakkında da değerlendirmede bulunan Hamza Öztürk,
Oda'ya kayıtlı bütün şoförlerden sabıka kaydı istediklerini belirterek," Sabıka kaydı bulunmayan hiç kimseye çalışma ruhsatu vermemiz söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.