2015'te asgari ücret ne olacak?

2015'te asgari ücret ne olacak?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplandı.
 Bakan Çelik, özelleştirilen kurumlarda çalışanların aynı işyerinde çalışmaya devam etme ya da kamuda 4/C statüsünde çalışmayı tercih etme süresinin 6 aydan 2 yıla çıkarılacağını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda Bakan Çelik’in başkanlığındaki ilk toplantıya, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi katıldı.

Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor.
Hükümet, 2015 yılı programında, asgari ücrette yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3’er artış planlandığına yer vermiş, Türk-İş ise bu orana tepki göstermişti.

O SÜRE 2 YILA ÇIKARILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özelleştirilen kurumlarda çalışanların aynı işyerinde çalışmaya devam etme ya da kamuda 4/C statüsünde çalışmayı tercih etme süresinin 6 aydan 2 yıla çıkarılacağını bildirdi.

Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısında işçi-işveren kesimleriyle yaptıkları görüşmede, özelleştirilen kurumlarda çalışanların 2 tercihle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Tercihlerden ilkinin bulunduklarını kurumlarda çalışmaya devam ettiklerini, ikincisinin ise kamuya geçerek 4/C statüsünde çalışmaya başladıklarını belirten Bakan Çelik, şu bilgileri verdi:

"Bu konudaki süre 6 aydı. Yani çalışanlar 6 ay içerisinde karar vermek durumundaydılar. Bu sürenin, hem işveren hem de işçi kesimi tarafından yeterli bir süre olmadığı, kısa olduğu ifade edildi. Bu çerçevede, bu sürenin 2 yıla çıkarılması bize iletildi. Dün yaptığımız görüşmelerde, özelleşen kurumlarda işçinin tercihine sunulan 6 aylık süreyi, 2 yıla çıkarmak için gerekli düzenlemeyi, Bakanlar Kurulu kararının yayınlanması için Başbakanlığa göndermiş bulunuyoruz."

'EN AZ 1800 LİRA OLMALI'


DİSK Genel Başkanı Kani Beko, asgari ücretin en az 1800 lira olması gerektiğini belirtti. Yüzde 3 artı 3 zamla hükümetin işçilere günlük 1 lira civarında bir zammı uygun gördüğünü ifade eden Beko şöyle dedi: “Kişi başına milli gelir 2014 itibarıyla 1800 lirayı aştı. Hükümet bu rakamla çok övünüyor. Biz işçiler 4 kişilik hanemiz için payımıza düşenin sadece birini talep ediyoruz. 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 3500-4000 lira civarında.”

GEÇEN YIL 88 LİRA ARTTI

Geçen yıl yapılan uzun müzakereler sonucu 2014 asgari ücretine, ilk altı ay için yüzde 5, ikinci altı ay için yüzde 6 zam yapılmıştı. 2014’ün ilk altı ayında asgari ücret brüt 1071 TL, net 846 TL; ikinci altı ayında ise brüt 1134 TL, net 891 TL olarak uygulanmış, yani toplamda 88 liralık artış olmuştu. 2014’ten itibaren de tek asgari ücret uygulamasına geçilmiş ve 16 yaş altı ve 16 yaş üstü ayrımına son verilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.