470 bin kişiye 110 bin lira ceza kapıda

470 bin kişiye 110 bin lira ceza kapıda
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten sert uyarı!
 ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de tehlikeli ve çok tehlikeli işyeri sayısının 680 bin olduğunu ve bu sayının 470 bininin iş güvenliği uzmanıyla sözleşme yapmadığını açıkladı. Çelik, "Yapmayınca ne oluyor? Yasa 2014 Ocak ayında yürürlüğe girdiği, her ay 11 bin TL cezası hazır. 10 ayda 110 bin TL yapıyor. 470 bin kişinin 110 bin TL ödemesi gereken ceza var. İş Güvenliği Uzmanı ile sözleşmeyi yaptın yaptın, yapmadın, müeyyideler faiziyle birlikte kapının önüne gelecek" dedi.

Bursa'ya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk, AK Parti'nin merkez Osmangazi ilçe teşkilatının Atatürk Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 5'inci olağan kongresine katıldı. Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

680 BİN TEHLİKELİ İŞYERİ

Türkiye'de iş güvenliği ile ilgili bakanlığın yaptığı yeni düzenlemeler ile ilgili bilgiler veren Bakan Çelik, Türkiye'de tehlikeli ve çok tehlikeli işyeri sayısı 680 bin olduğunu belirtti. 680 bin işyerinin 470 bininin henüz iş güvenliği uzmanıyla sözleşme yapmadığına değinen Çelik, "Yapmayınca ne oluyor? Yasa 2014 Ocak ayında yürürlüğe girdiği için Ocak ayından bugüne her ay 11 bin TL cezası hazır. 10 ayda 110 bin TL yapıyor. 470 bin kişinin 110 bin TL ödemesi gereken ceza var.

Farkındalık oluşturmak adına söylüyorum. Yapacağım düzenlemede çok kısa bir süre vereceğiz. Bugünden herkes tedbirini alsın. İş Güvenliği Uzmanı ile sözleşmeyi yaptın yaptın, yapmadın, müeyyideler faiziyle birlikte kapının önüne gelecek. Eğer yapmama konusunda direniyorsan, bu müeyyide ile karşılaşacaksın. Eğer 'ben görevimi yerine getiriyorum, sözleşmemi yapıyorum' diyorsanız, 10 aylık geçmişe dönük de bir muafiyeti biz getirmiş olacağız" diye konuştu.

Konuşmasında iş güvenliği uzmanının görev tanımını da yapan Bakan Çelik, "İş Güvenliği uzmanı, patrondan maaş alıyor. Onun için sıkıntı var. İş güvenlik uzmanı, müfettiş değil. Uzman işin sağlıklı gitmesini ağlıyor. 'Ey patron, sen Bodrum'da dinlenmeye gidiyorsun ya, sen rahat git. Ben senin işini güvenli götürüyorum' diyen adamdır, iş güvenliği uzmanı. Ama anlamıyor, patron istismar ediyor.

Şimdi ne yapacak iş güvenliği uzmanı. Durdurmayı gerektirecek çok tehlike bir iş, eğer o iş yerinde var ise hemen Çalışma Bakanlığı'na ve patrona bildirecek. Patron dedi ki 'Sen beni bakanlığa şikayet ettin. Atıyorum seni işten' dediği an, en az bir yıllık aldığı maaş tazminatıyla patron cezalandırılacak. Kusura bakma, arkadaş. Bunu bildirmek durumunda. Çünkü burada meydana gelecek olan kazalarda bir yetimin, bir dulun kalmasına artık Türkiye'nin tahammülü yok. Hizaya gel diyeceğiz, hizaya" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.