Altın fiyatı tam anlamıyla dibe vurdu!

Altın fiyatı tam anlamıyla dibe vurdu!
Dün ABD'de beklentilerden iyi gelen verilerin ardından 1.250 dolar seviyesine kadar gerileyen altının onsu 31 Ağustos 2010'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1.233,56 dolara kadar geriledi. Uluslararası piyasalarda altının onsu 1234,50 dolar seviyel



Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Analisti Gökalp İçer, altın fiyatlarındaki düşüşün birkaç sebebi olduğunu belirterek, "Altının onsu şu anda 1.250 dolar seviyesinde. Buraya düşmesi, Fed'in mevcut tahvil alım programını sonlandıracağını artık iyice dillendiriyor olması ve Hindistan ile Çin'den gelen fiziki talepte ciddi bir düşüş olmasıyla ilgili..." dedi.
İçer, vadeli piyasalardaki güçlü satış baskısı, fiziki talebin düşüyor olması ve Fed'in mevcut likiditeyle alakalı güçlü bir çıkış stratejisini güçlü bir şekilde dillendiriyor olmasının, altın fiyatlarında satış baskısının artmasına sebep olduğunu aktardı.
Dün açıklanan Amerika'daki dayanıklı mal siparişleriyle konut piyasası endekslerinin, çok güçlü gelmiş olmasının yanı sıra 81,4 gelen tüketici güven endeksinin, bir önceki datadan daha iyi bir okuma görülmesi gerektiğini belirten İçer, bunun 2008'den bu yana gelen en güçlü veri olması sebebiyle, dolarda bir miktar daha güçlenme, değerli metallerde de başta altın olmak üzere, geri çekilme gördüklerini kaydetti. İçer, "Şu anda altının Asya seansında daha fazla satıldığını görüyoruz" dedi.
İçer, şu anda bulunan 1.250 dolar seviyesindeki hareket için henüz bir dönüş trendinde teknik veya argüman olarak sinyal alamadıklarını, dolayısıyla bu hareketin bir miktar daha devam edebileceği öngörüsünde bulunarak, "Hangi teknik seviyede devam edebilir? Öncelikle arada mutlaka gün içinde kullanılacak destekler vardır. Seviye olarak dersek, 1.200 dolar gibi psikolojik bir seviye var. Bunun ardından da 1.150 dolar seviyesi var ki bu seviye daha önce 2010'da test edilmiş, destek direnç olarak kullanılmış bir seviye" ifadelerini kullandı.
Bu seviyelerden alım konusunda ise İçer, vadeli piyasada veya fiziki talebin tekrar arttığının görülmemesi durumunda, bunu temel veya teknik olarak herhangi bir argümanla destekleyemedikçe, şu anda alım yapmanın riskli olduğuna dikkati çekerek, altının fiyatının 1.150 dolar seviyelerine gerilese de riskli olacağını yani alım yapılamayacağı görüşünü savundu.
İçer, altının çıkarılma maliyetinin bölgeden bölgeye değiştiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bir yerde 970 dolara çıkarılıyor altının ons fiyatı, bir yerde 1.500 dolara çıkartılıyor. Altın konseyinin verilerine göre, en büyük 5 altın maden şirketinin ortalaması 1.250 dolar civarında. Bir dergide yayınlanan makalede yer alan araştırmaya göre ise, 60 şirketin ortalaması 1.350 dolar civarında. Dolayısıyla biz 1.150 dolar seviyelerinden, 1.200 dolar seviyesinin altına inildiğinde hatta şimdilerde bile altının çıkarılma maliyetinin artık konuşulmaya başlayacağını düşünüyoruz. Artık insanlar durup bu altının bir maliyeti vardır, bu ne kadara çıkartılıyor diye konuşmaya başlayacakladır."
2013 için beklentilerinin satış baskısının devam edeceği yönünde olduğunu açıklayan İçer, eğer vadeli piyasadaki aşırı satış kontratlarında kapanmalar olursa, bunun alış kontratlarıyla kabulün dengeleniyor olması anlamına geleceğini söyledi.
İçer, altında 1.300 dolar seviyelerine doğru bir miktar alım yönünde ataklar görülebileceği öngörüsünde bulunarak, bunun bir trend başlatacak kadar güçlü hareketler olmayacağını düşündüklerini aktardı.
Son olarak yatırımcılara tavsiyelerde bulunan İçer, bu seviyelerden bir alım önermediklerini vurgulayarak, "Gram olarak ya da çeyrek altın olarak almayı düşünen yatırımcılar varsa, dolar/TL şu anda 1,93'lerde, 1,95'leri test ettik. Altın fiyatında orta vadeli bir miktar daha geri çekilme beklediğimiz ve TL' nin de şu anki bulunduğu yerde çok kalıcı olmayacağını düşünmemiz sebebiyle gram fiyatında altının bir miktar daha geri çekilme bekliyoruz. Dolayısıyla daha uygun alım fırsatları doğacaktır ancak şimdilik alım önermiyoruz" ifadelerini kullandı.
Altın yeniden 1.300 dolar seviyelerini test etmesi durumunda, kısa vadeli satışlar yapılabileceği ve 1.200 dolar seviyesinin ilk tepki seviyesi olduğunu ancak trendin 2012'nin son çeyreğinden bu yana güçlü bir şekilde satış ağırlıklı olduğu bilgisini veren İçer, 1.200 dolar seviyesi test edilse dahi, gelecek alımların sadece tepki alımları olacağını, bu seviyesinde pozisyon açan bir yatırımcının, pozisyonu kapatana kadar tekrar altın satış yönüne dönebileceğini belirterek, alım için iyi seviyenin 1.150 dolar seviyesi olabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.