Altın fiyatları için kritik gün

Altın fiyatları için kritik gün
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırması sonrası aşağı yönlü bir seyir izleyen altın fiyatları yatırımcıları tedirgin etmişti. Ons altın fiyatı 3 ayın dibini gördü. Öte yandan bugün açıklanacak olan kritik gelişmeyle birlikte altın fiyatlarında yön bel

Pandeminin başlamasıyla birlikte ülkelerin kısıtlamalara gitmesi küresel çapta tedarik zincirinde sıkıntıları beraberinde getirdi. Dünya genelinde arz sorunlarının baş göstermesiyle birlikte merkez bankaları ultra gevşek para politikası uygulayarak ekonomilerini destekledi.   

ENFLASYON TEHDİDİ MERKEZ BANKALARINI ZORLUYOR 

Merkez bankalarının parasal genişlemeye gitmesinin bir sonucu olarak geçtiğimiz yılın ortalarında küresel çapta enflasyon tehdidi giderek arttı. Avrupa ve ABD başta olmak üzere dünya genelinde enflasyon rekor seviyeye çıktı.  

Enflasyonla başa çıkabilmek için merkez bankaları parasal sıkılaşmaya yöneldi. Mart ayında 3 yıl sonra ilk kez faiz artışı yapan ABD Merkez Bankası (Fed) nisan ayında son 22 yılın en sert faiz artışına giderek politika faizini 50 baz puan yükseltti. 

YATIRIMCILAR DOLAR VE TAHVİLE YÖNELİYOR 

Fed’in faiz artışına gitmesiyle birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi pazartesi günü 3.5 yılın zirvesine ulaştı. Bu gelişmeyle birlikte dolar endeksi 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Yatırımcıların altından çıkıp dolara ve tahvile yönelmesi fiyatların düşmesine neden oluyor. 

ONS ALTIN 3 AYIN DİBİNDE 

Geçtiğimiz hafta düşüş kaydeden ons altın yeni haftada da aşağı yönlü bir seyir izliyor. Geçtiğimiz güne 1853 dolardan başlayan ons altın 1835 dolara geriledikten sonra 1838 dolardan kapandı. 

Bugüne 1838 dolardan başlayan ons altın 1832 dolara kadar gerileyerek 3 ayın dibini gördü. Ons altın gün içerisinde en yüksek 1840 dolar seviyesine ulaştı. 

ALTIN YATIRIMCILARI ABD ENFLASYONUNU BEKLİYOR 

Öte yandan altın yatırımcılarının gözü kulağı bugün saat 15.30’da açıklanacak olan ABD enflasyonuna çevrildi. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) nisan ayında yıllık bazda yüzde 8.1 oranında artması bekleniyor. Tüketici fiyatları mart ayında yıllık bazda yüzde 8.5 oranında artarak 41 yılın zirvesine çıkmıştı. 

ABD’de enflasyon artışının yavaşlaması bekleniyor. Eğer enflasyon piyasa beklentileri dahilinde gevşemez ve yeni bir zirve yaparsa bu durumda altın fiyatları üzerinde baskı oluşabilir. Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada önümüzdeki toplantılarda Fed üyelerinin 75 baz puanlık bir faiz artışının tartışılmadığını söylemişti. 

Enflasyonda rekor serisi devam ederse Fed genel fiyat düzeyinde gerçekleşen yükselişe karşı 75 baz puanlık faiz artışını görüşebilir. Böyle bir durumda altın fiyatları üzerinde baskı artar. Enflasyon beklentiler dahilinde gevşerse bu durumda altın piyasasında yükselişler görülebilir. 

GRAM ALTIN 900 LİRANIN ÜZERİNDE 

Yurt içinde ise gram altın fiyatı dolar kurundaki yukarı yönlü hareketin etkisiyle birlikte primli bir seyir izliyor. Geçtiğimiz güne 899 liradan başlayan gram altın 916 liraya kadar yükseldikten sonra 901 liradan kapandı. 

Bugüne 901 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda primli bir seyir izleyerek 906 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 900 lira, en yüksek ise 907 lira seviyeleri görüldü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.