ALTININ DURUMU NE OLACAK

ALTININ DURUMU NE OLACAK
Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Halaç, tasarruflarını altın olarak değerlendirenlere, beklemelerini tavsiye etti.
 ALTININ DURUMU NE OLACAK
Altın, dünya piyasalarında bin 100 doların altına inerek, Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi ancak döviz kurundaki yüksek seyir sebebiyle Türkiye'de aynı oranda düşüş olmadı. Altındaki düşüşü değerlendiren Doç. Dr. Halaç, "Ülkemizde dolar kurundaki yükselme, altın fiyatlarının dünya piyasalarıyla paralel düşmesini engelliyor. Dolar kurundaki bu yükseklik devam ederse yurtiçi altın fiyatları, dünya altın fiyatlarının gösterdiği gibi bir düşüş oranı göstermeyecektir ancak dolar kuru düşer ve dünya ons fiyatı da gevşerse ülkemizde gram altın fiyatı gerileyebilir. Amerikan Merkez Bankası'nın faiz arttırımı beklentisi ve hükümetin kurulamaması, son dönemde yaşanan olaylar gibi iç etkenler nedeniyle bu olasılık pek mümkün görünmüyor." dedi.

YASIT ALTINDAKİ ALTIN MİKTARI

Altın fiyatındaki düşüş ve İstanbul Altın Rafinerisi'nin 1 milyar 670 milyon dolar değerinde toplam 45 ton altının yastık altından ekonomiye kazandırıldığını bildiren raporundan sonra altın fiyatlarının geleceğiyle ilgili merak da arttı. Son gelişmeleri değerlendiren Umut Halaç, "Raporun detaylarında, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklar politikası ve altın bankacılığındaki yeni politikalar sayesinde bu miktar altının ekonomiye kazandırıldığı belirtiliyor. Şunun ayrımını belirtmekte fayda var, yastık altındaki altınlar da ekonominin bir parçasıdır. Sadece bankacılık sisteminin içinde bulunmadıkları için tasarruflar kanalından yatırımları destekleyecek fonlara dönüşmemektedirler." dedi.

ALTININ FİYATI NASIL BELİRLENİYOR?

Bu raporda, sık sık belirttikleri bir durumun da altının çizildiğini vurgulayan Doç. Dr. Halaç, "Altının yurtiçi değeri, sadece ons fiyatı tarafından belirlenmiyor. Bu hesaplara, liranın dolar karşısındaki değerinin de eklenmesi gerekmekte. Son bir yıl içinde ülkemizde altının gram fiyatı, 88 liralardan başlayarak 105 liraya kadar yükseldi ve son günlerde 97-98 lira fiyat aralığında bulunuyor. Genel eğilim olarak, yavaş olsa da bir yükseliş eğilimi görülüyor. Dünyada altının dolar bazında ons fiyatının ise aynı dönemde, bin 300 dolarlardan başlayıp bin 100 dolarlara doğru gerilediği görülüyor. Bu rakamlar, Türkiye'deki altın fiyat hareketi ile dünyadaki altın fiyat hareketinin paralellik göstermediğini ortaya koyuyor. Bunun sebebi, dolar kurundaki değerlenme veya Türk Lirası'ndaki değer kaybı. Bu bağlamda dolar kurundaki hareketlilik, 'piyasa dengesini buluyor' kolaylamasıyla geçiştirilemeyecek kadar önemli bir konu." diye konuştu.

Kaynak: Haberler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.