Asgari Ücrette Zam Pazarlığı Başladı

Asgari Ücrette Zam Pazarlığı Başladı
Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için zam pazarlığı başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Komisyonumuzun bu yıl da çalışanlarımızın geçim şartlarını, dünyamızın ve ülkemizin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak, asgari ücreti uzlaşarak belirlemelerini temenni ediyorum" dedi.

Bakan Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde gazetecilere açıklamada bulundu.

Çelik, 2013'te uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere toplandıklarını belirterek, asgari ücretin özünde bir sosyal koruma ücreti olduğunu, bunun mevzuatla güvence altına alındığını bildirdi.

Asgari ücrete ilişkin ilk düzenlemenin 1936'da gerçekleştirildiğini, ilk asgari ücret tespitinin 1951'de yapıldığını hatırlatan Çelik, 1974'ten itibaren tek asgari ücretin tespit edilmeye başlandığını söyledi.

Bakan Çelik, 1987'ye kadar asgari ücret tespitinin en geç iki yılda bir yapıldığını, bu tarihten sonra ise yıl yıl belirlendiğini ifade ederek, milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret miktarının iş gücü piyasasında oluşan cari ücret seviyesine devlet tarafından müdahale edilmesini sağlayan yegane araç olduğunu bildirdi.

Anayasa'nın 55. maddesine göre asgari ücretin belirlenmesinde çalışanların geçim şartlarıyla ülkenin ekonomik durumunun göz önünde bulundurulmasının zorunluluğuna işaret eden Çelik, hükümetin diğer çalışanlarda ve emeklilerde olduğu gibi asgari ücretle çalışanları da 10 yıllık dönem içinde enflasyona ezdirmediğini kaydetti. Çelik, şunları söyledi:

10 YILDA YÜZDE 302 ARTIŞ

"Aralık 2002 döneminde brüt 250,9 TL olan asgari ücret bugün itibarıyla brüt 940,5 TL'ye yükseltilmiştir. Bu dönemde nominal artış yüzde 274 olmuştur. Aynı şekilde 2002'de net 184 TL olan asgari ücret 739,7 TL'ye yükselmiştir. Artış oranı ise yüzde 302'dir.

Asgari ücret toplu iş sözleşmeleri, genel ücret düzeyi, kayıt dışı istihdam ve rekabet gibi pek çok unsuru etkilemektedir. Özellikle de son dönemlerde asgari ücret çalışanlarımızın geçim şartları dikkate alınarak belirlenmiş, 2012 için beklentilerin üzerine çıkılarak, yüzde 12,37'lik artış sağlanmıştır.

Bu artış sosyal tarafların uzlaşmalarıyla gerçekleşmiştir. Komisyonumuzun bu yıl da çalışanlarımızın geçim şartlarını, dünyamızın ve ülkemizin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak, asgari ücreti uzlaşarak belirlemelerini, belirlenecek asgari ücretin çalışma barışına katkı sağlamasını ve başta çalışanlarımız olmak üzere çalışma hayatımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Bakan Çelik, Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyelerine yapacakları bir aylık çalışma sürecinde başarı diledi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.