Asgari ücretten fazla alan için AGİ'ye devam

Asgari ücretten fazla alan için AGİ'ye devam
Asgari ücretteki vergiler kaldırılınca, Asgari Geçim İndirimi (AGi) de sona ermişti. Daha fazla maaş alanlar için AGİ konusu merak ediliyordu. Bu netleşti. AGİ, asgari ücretliler dışındaki diğer çalışanlar için aynen devam edecek.

Asgari ücretlilerden alınan Gelir Vergisi ve Damga Vergisi’nin kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Yeni yılda asgari ücret alacaklar için vergi kaldırıldığından Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması da sona ererken, maaşı asgari ücretten fazla olan çalışanlar için ise AGİ’nin devam etmesi kararlaştırıldı. Yani değişiklikle, Gelir Vergisi istisnasından sadece asgari ücretle çalışanlar yararlanabilecek.

YÜZDE 50.5 ZAM YAPILMIŞTI

2022’de brüt ücreti 5 bin 4 liranın üzerinde olanlar, Gelir Vergisi istisnası kapsamında bulunmuyor. Bu nedenle de maaşın brüt asgari ücreti aşan kısmı için vergiler, mevcut uygulamadaki gibi AGi yoluyla iade edilecek. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücrete yüzde 50.5 oranında zam yapılmıştı. AGİ de asgari ücret zammından etkilenecek. Buna göre, bu yıl bekar bir işçi için 268 lira olan AGİ, yılbaşından itibaren 403.9 liraya çıkacak. 1 çocukluya 545 lira, 3 çocukluya ise 686 lira AGİ verilecek.

BİR TÜR VERGİ İADESİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “AGİ aslında bir tip vergi iadesidir. Bir çocukluya, 3 çocukluya bir vergi iadesidir. Biz asgari ücretlide vergiyi kaldırdığımız için ‘vergi iade etmiyoruz’ diyelim. 4 bin 250 liranın (2022 için net asgari ücret) içerisinde de AGİ var. Verdiğimiz asgari ücret içerisinde bu AGİ desteği artık herkese var. Oransal olarak asgari ücrete yansıdı. Asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulaması devam edecek. Daha yukarıda maaş alanlar için pozitif bir destek olarak değerlendirebilir” dedi.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.