Bakan Şimşek'ten Pahalı Benzin Açıklaması

Bakan Şimşek'ten Pahalı Benzin Açıklaması
Bakan Şimşek, akaryakıt zammı ile ilgili "Türkiye geçtiğimiz yıl petrol ve doğal gaza para vermeseydi 13 milyar dolar cari fazla verecekti, ama 48 milyar dolar açık verdi."
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV/CNBC-e ortak yayınında Ntv Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı. Bakan Şimşek, akaryakıt fiyatlarına uygulanan verginin düşmesinden yana olmadığını söyledi.
NEDEN PAHALI BENZİN KULLANIYORUZ?

"Vergi yüksek kabul ediyorum. Bunu düşürebilir miyiz diye bir beklenti var. Ben düşürülmesinin doğru olmadığı kanısındayım" diyen Bakan Şimşek konuşmasına şöyle devam etti: "Bu yüksek vergiye rağmen 60 milyar dolarlık ithalat var. Bu da cari açık üzerinde etkili oluyor. Türkiye geçtiğimiz yıl petrol ve doğal gaza para vermeseydi 13 milyar dolar cari fazla verecekti, ama 48 milyar dolar açık verdi. Benzin fiyatı niye peki dünyanın en yükseği dendiğinde sektör yapısına bakmak gerekir" diyen Şimşek, "Ham petrol maliyeti var onun üzerine rafineri kârı, ana dağıtım payı ve nihai satış var." 

"BÜYÜMEDE RİSKLER AŞAĞI YÖNLÜ"

Büyümeyle ilgili değerlendirme yapan Şimşek "Yüzde 4'lük büyüme hedefine yönelik riskler bugün itibariyle aşağı yönlü. AB'nin daralması ihracatımızı ve büyümemizi olumsuz etkiliyor" dedi. 

Şimşek, büyüme hedefinde revizyonla ilgili değerlendirme yapmak için çok erken olduğunu ifade etti.

"ENFLASYONDA ENDİŞE VERİCİ SİNYAL YOK"

Enflasyonun seyriyle ilgili konuşan Şimşek, "Çekirdek enflasyonda ileriye dönük endişe verici bir sinyal yok" dedi. Enflasyonun tek hanede kalmaya devam ettiğini söyleyen Şimşek, "Enflasyon gelecek birkaç ay yüksek seyredebilir, ardından trende geri döner" şeklinde konuştu.

"CARİ AÇIK YATAY SEYİRDE"

Türkiye'nin cari açığıyla ilgili olarak Şimşek, altın ihracatı dışarıda tutulduğunda cari açıkta yatay seyir olduğunu söyledi.

"2B'DE 400 MİLYON TL TAHSİLAT YAPILDI"

2B arazileri olarak bilinen, orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgli olara Tapu Kadastro'dan kendilerine 590 bin adet parsel devredildiğini söyleyen Şimşek, şu ana kadar yapılan başvuru oranının yüzde 80,6 olduğunu belirtti.

378 bin kişinin tebligatının postaya verildiğini söyleyen Şimşek, tebligatları alanların üç aylık ödeme sürelerinin bulunduğunu ekledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kendilerine devredilen parsellerden satılabilir durumdaki 478 bin tanesinden neredeyse 100 bininin satıldığını belirtti.

"GEZİ'YE DAİR PAKET YOK"

Gezi Parkı olaylarına bağlı olarak zarara uğrayan esnafa dair Maliye'nin bir çalışması olup olmadığı sorulduğunda Şimşek, şu an Gezi'ye dair bir paket olmadığını söyledi.

"ÜÇ ÇOCUĞA 5 BİN TL DESTEK HABERİ DOĞRU DEĞİL"

Bakan Şimşek, basında yer alan ve üç çocuğu olan ailelere 5 bin lira destek verileceği haberlerinin kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

"FAİZ BÜTÇEYE EK YÜK GETİRMEZ"

Faizde ortalama vadenin 2008'den bu yana 44 aydan 72 aya çıktığnıı belirten Şimşek, faizde son dönemde yaşanan artışın bütçe üzerinde baskı yaratmayacağını söyledi. Şimşek, faizlerin kalıcı olarak yükselmesi halinde ise bunun bütçeye ek yük getirebileceğini belirtti.

"KÖPRÜ-OTOYOL ÖZELLEŞTİRMESİ BU SENEYE YETİŞMEZ"

Bu yıl için Özelleştirme hedefinin 4 milyar lira olduğunu aktaran Şimşek, Haziran itibariyle 5,1 milyar liralık Özelleştirme gerçekleştirildiğini ifade etti. Önceliklerinin yapısal reform özelliğinde olan enerji üretim tesislerinin özelleştirilmesi olmaya devam edeceğini söyleyen Şimşek, limanların özelleştirlimesine devam edileceğini ancak köprü-otoyol özelleştirmesinin bu seneye yetişmeyebileceğini söyledi ve halka arzın seneye gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

"MİLLİ PİYANGO'DA YÖNETMELİK BEKLENİYOR"

Milli Piyango'nun özelleşmesi için bir yönetmeliğin yayımlanmasını beklediklerini aktaran Şimşek, yönetmelikten sonra kendilerinin ilana çıkacaklarını ve Milli Piyango'nun özelleştirmesini bu yıl tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.