Bakandan toplu para müjdesi

Bakandan toplu para müjdesi
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bazı emeklilere toplu para ödeneceğini açıkladı. Toplu ödeme maaşında hata olan eski emeklilere yapılacak.

İntibak çalışmalarında sona gelinirken; daha önce TAKVİM'in bütün detaylarıyla duyurduğu 'toplu ödeme' ile ilgili Çalışma Bakanı Faruk Çelik de bir açıklama yaptı. İntibak zammıyla ilgili çalışmalar sırasında, yaklaşık 2 bin 500 emeklinin hesaplamalarının yanlış olduğu ve bu emeklilere eksik maaş verildiği ortaya çıkmıştı. Haksızlığın giderilmesi için bu emeklilere geriye dönük olarak toplu bir ödeme yapılmasına karar verilmişti. Bakan Çelik, tespit edilen hatalı kayıtlar içerisinde sigortalılara fark ödemesi yapılmasını gerektiren durumlar olduğunu söyledi. Güncelleme işlemleri sırasında 1950 yılından 2000 yılına kadar aylık bağlanan tüm dosyaların kontrol edildiğini kaydeden Bakan Çelik, fark ödemesi yapılacak kişi sayısına, güncelleme işlemleri tamamlandıktan sonra yapılacak nihai incelemeler sonucunda ulaşılabileceğini belirtti. Eski yıllarda aylık bağlama işlemlerinin manuel olarak yapılmasının, hata oranını artırdığının tespit edildiğini vurgulayan Çelik, "Yapılan hatalar emeklilere fazla veya eksik ödeme yapılmasına neden olmuştur" dedi.

 TEK TEK İNCELENDİ

 Bu arada intibak zammıyla ilgili çalışmalar da sona erdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilerin dosyalarında bulunan bilgileri bilgisayar ortamına aktardı. Sigortalıların mevcut gün sayıları ve aylık bağlama oranları yeniden hesaplandı. Tespit edilen eksik bilgiler de dosyalar üzerinden bilgisayar ortamına aktarıldı.

 VEFAT EDEN EMEKLİNİN ZAMMI DUL VE YETİME

 * Malulen emekliyim. SSK'dan 1985'te emekli oldum. İntibak zammından yararlanıyor muyum? Mustafa B.

SSK'dan malulen emekli olanlar da, eğer emeklilik tarihleri 2000 yılından önce ise intibak zammı kapsamında bulunuyor. Sizin durumunuz buna uyuyor. Ocak 2013'te yapılacak intibak zammından yararlanabileceksiniz.

 * Ben ve annem, babamın maaşını alıyoruz. Babam 1996'da SSK'dan emekli oldu. Vefat ettikten sonra maaşı bize bağlandı. İntibak zammı bize de var mı? Saliha S.

2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş SSK'lıların yakınları ile 1 Mart 2002-30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş Bağ- Kur'luların yakınları da intibaktan faydalanabiliyor. Siz ve anneniz de intibak zammı kapsamındasınız. Zam anneniz ve sizin arasında paylaştırılacak.

 BİLGİLERİNİZİ ÖĞRENİN

 TAKVİM'in uzmanları emeklilerin intibak zamlarını kuruşu kuruşuna hesapladı. Emekliler, yayınladığımız bu tablolar sayesinde Ocak 2013'te verilmeye başlanacak intibak zammını şimdiden öğrenme imkanına kavuşuyor. İntibak zammını tablolarımızdan öğrenebilmek için, emeklilerimizin ellerinde prim günü, gösterge, derece ve kademe gibi bilgilerinin olması gerekiyor. Emekliler, bu bilgilerine ulaşmak için kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüğüne başvuruda bulunabilir. Ayrıca e-devlet şifresiyle de internetten bu bilgilere ulaşılabiliyor.

 TABLOLAR DEVAM EDECEK

 

Emekliler, intibak zammını TAKVİM'in hazırladığı tablolardan öğreniyor. Bugüne kadar üst göstergeden, 3 bin 600, 5 bin, 7 bin 400 ve 9 bin prim günlerinden emekli olanların intibak zammı tablolarını gazetemizde yayınladık. Ancak kaçıran okurlarımız için bu tablolara sayfalarımızda yeniden yer veriyoruz. Gazetemizi günü gününe takip ederek siz de alacağınız intibak zammını öğrenebilirsiniz.

 PRİM GÜN SAYISI ÖNEMLİ

 İntibak düzenlemesi kapsamında, 2000'den önce emekli olanların aylıklarında yapılacak güncelleme yaklaşık 1 milyon 925 bin emekliyi etkileyecek. Zam 10 ila 322 lira arasında olacak. 3 bin 600 gün prim ödeyen ve en yüksek göstergeden emekli olanlara 118 lira zam verilecek. 5 bin gün prim ödeyen ve en üst göstergeden emekli olanlara ise 149 lira zam yapılacak. 6 bin gün prim ödeyen ve en üst göstergeden emekli olanların aylığına 174 lira, en üst göstergeden emekli olan 7 bin 400 gün çalışanın aylığına 212 lira zam yapılacak. 9 bin gün prim ödeyen ve en üst göstergeden emekli olanlar 247 lira, bu gösterge ve prim gününün üzerinden emekli olanlar ise 322 liraya kadar zam alacak.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.