BOTAŞ doğalgaza yüzde 37 zam yaptı

BOTAŞ doğalgaza yüzde 37 zam yaptı
Elektrik faturaları yeni yılda cep yakacak. BOTAŞ'ın elektrik santrallerine sattığı doğalgazın fiyatına yüzde 37 zam yapması 'yeni zam mı geliyor' sorusuna neden oldu. Sorunun yanıtı Aralık ayı sonunda belli olacak.

 3 ÖNEMLİ GELİŞME
 Elektrik piyasasında tüketici fiyatlarını doğrudan etikileyebilecek üç önemli gelişme yaşandı. BOTAŞ, elektrik üretimi yapan doğalgaz çevrim santrallerine sattığı doğalgazın fiyatına yüzde 38 zam yaptı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) , elektrik dağıtım şirketlerinin kâr marjını yüzde 2.33'ten yüzde 3.49'a çıkardı. Elektrik faturalarında yüzde 8'lik payı olan kayıp-kaçak oranları yükseltilerek revize edildi. Sektör temsilcileri, BOTAŞ'ın elektrik santrallerinin kullandığı doğalgaza yaptığı zammın, elektrikte maliyetleri artırdığına dikkat çekiyor. Zam yapılmaması için devletin aradaki farkı üstlenmesi gerektiğini belirtiyor.
 
Ayrıca, hidroelektrik ve termik santrallerde üretilen elektriğin miktarının artırılması da gündeme gelen formüller arasında.
 
ÜÇ AYDA BİR BELİRLENİYOR
 
Elektrik fiyatları, EPDK tarafından üç ayda bir belirleniyor. Kurum, Aralık ayı sonuna kadar toplanarak 1 Ocak 2013'ten itibaren geçerli yeni fiyatları belirleyecek. Zam olup olmayacağı da o tarihte belli olacak.
 
Elektrik fiyatlarına son olarak 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yüzde 9.8 oranında zam yapılmıştı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.