Dolar zirveyi zorluyor

Dolar zirveyi zorluyor
Dolar, Fed kararı öncesi kriz dönemi döviz traderlarının gevşemesi ile kritik bir haftaya giriyor. Kur bu sabah bankalararası piyasalarda 10.16`te 3,0610`yi gördü.
Fed'in kritik faiz kararının beklendiği bu haftaya dolar/TL yükselişle başladı. Kur bu sabah bankalararası piyasalarda 10.16'te 3,0610'yi gördü. TL euro ve sepet karşısında rekora düştü. Euro/TL 3.4778'e yükselerek rekor kırdı. Fed toplantısına ve Fitch'in Türkiye değerlendirmesine çevrildiği haftada İstanbul serbest piyasada dolar haftaya 3,0460, Euro ise 3,4560  liradan haftaya başladı. Dolar geçen hafta 3.0653'e yükselerek zirveyi görmüştü. Önceki kapanışta doların satış fiyatı 3,0420 lira, Euro'nun satış  fiyatı ise 3,4360 lira olmuştu.
 
Gözler FED'de 

ABD Merkez Bankası (Fed) 16-17 Eylül tarihlerinde faiz toplantısı gerçekleştirecek. Bu toplantıda Fed'in faiz artırımlarına başlayabileceği beklense de Çin ekonomisinde görülen yavaşlama sinyalleri ve küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri nedeniyle faiz artışına yönelik görünüm bulanıklaştı. Karar öncesi küresel piyasalarda dalgalı seyir bekleniyor. 
Öte yandan Döviz traderları, piyasalarda Ağustos ayında yaşanan kargaşayı geride bırakarak, küresel piyasaların Fed’in faiz kararı öncesinde sakinleştiği sinyali veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed) politika yapıcıları 16-17 Eylül’de yapılacak toplantıda 2006’dan bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmayı değerlendirecek. 
Fed toplantısına geri sayım sürerken, traderlar piyasalarda geçtiğimiz ayki gerileme sırasında aldıkları pozisyonlardan çıkıyor. Avustralya doları ve Güney Afrika randı gibi emtia para birimleri, Çin’in 11 Ağustos’ta yuanı devalüe etme kararının ardından en büyük kayıpları verenler arasında yer almıştı ancak bu hafta bazı sert yükselişler kaydettiler. Ağustos ayında güvenli liman görevi gören yen ise önemli para birimleri karşısında en sert haftalık kaybı gösteren para birimi oldu.
New York’taki Mizuho Bank Ltd. döviz stratejistlerinden Sireen Harajli, “Son dönemde gördüğümüz bir risk alma hareketi. Piyasalar biraz daha rahat hissediyor gibi görünüyor” dedi.
New York’taki Deutsche Bank AG döviz srtraejistlerinden Daniel Brehon ise “İnsanların toplantı öncesinde neden riskten azaltımı yapmak istediklerini anlayabiliyorum. Dolarda yükseliş beklentisi ile açılan uzun pozisyonlar ile ilgili bir fikir birliği var. Tüm pozisyonların gevşetilmesi ile dolar Fed öncesi gerileyecektir” diye konuştu.
-Milliyet-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.