Enflasyon öğrencileri de vurdu

Enflasyon öğrencileri de vurdu
Enflasyon ve döviz kuru özel üniversiteleri de etkiledi. Önümüzdeki eğitim yılında üniversiteler beklenenin üstünde zam yaptı.
Öğrenciler ise ailelerine yük olmamak için kara kara düşünüyor. Özel üniversitede eğitim gören öğrenciler, "Bu üniversitelerde okuyan her öğrenci zengin aile çocuğu değil" diyor. 

Özel üniversiteler her öğretim yılında ücretlerine enflasyon oranı üzerinde zamlar yapıyor fakat bu yıl yapılan zam beklenenin üstünde oldu. Bu yılki enflasyon ve döviz kuru nedeniyle okullar yüzde 30’a varan zamlar yaptı.

Çoğu öğrenci ise zamdan kaynaklı olarak üniversite ücretini ödeyemeyecek durumda. Zam ücretlerinin, ailelerine büyük yük getireceğini söyleyen öğrenciler duruma tepkili…


‘FİYATLAR ARTINCA EĞİTİM KALİTESİ ARTIYOR MU?’
İstanbul Aydın Üniversitesi’nde okuyan E.D. adlı bir öğrenci, her sene bin TL artışla üniversiteye ödeme yaptığını fakat bu yıl 2 bin 500 lira daha fazla ödemek zorunda kaldığını söyledi. Bu durumun ailesini zor durumda bıraktığını söyleyen E.D., “Özel üniversitede okuyan herkes zengin aile çocuğu değil” diyor: “Puanı devlet üniversitesine yetmeyen ya da daha iyi eğitim almak isteyen aileler, çocuklarını aldıkları burslara ve maddi durumlarına göre üniversitelere gönderiyorlar. Bu üniversitelerde okuyan her öğrencinin maddi durumu iyi olmayabilir. Dışarıdan bakıldığında sanki bu üniversitelerde sadece parası olan okuyormuş gibi algı var. Zam nedeniyle düşündüğüm kurslara bile gidemeyeceğim. Bu da haliyle eğitim hayatımı da etkileyecek.”


 Aynı üniversitede okuyan B.K. da her yıl zam yapılacağını bile bile bu üniversiteyi seçtiğini fakat bu kadar zammı beklemediğini düşünen öğrencilerden biri. B.K., “Her yıl yapılan zamlarla birlikte en fazla bin TL öderim diye düşünmüştüm” diyor. B.K. Tanıdığı çoğu üniversite arkadaşının bu nedenle üniversite öğrenimine ara vermeyi düşündüğünü söylüyor: “Zamlar yüzünden okulu donduran arkadaşlarım var. Bu kadar büyük bir zammın yapılması herkes gibi beni de şoka uğrattı. Sonuçta herkes hesabını kendisine göre yapıyor. Şunu sormak gerekiyor: Üniversitedeki fiyatlar artınca eğitim kalitesi artıyor mu?”

‘BİZE MÜŞTERİ GİBİ BAKILMASINI ADALETSİZ BULUYORUM’
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden bir başka öğrenci U.C., de yapılan zamlara tepkili. Üçüncü sınıfa geçen U.C., “Okulumuzun bize birer müşteri gibi bakmasını haksız ve adaletsiz buluyorum” diyerek şöyle devam ediyor: “Okula ilk kayıt yaptırdığımda yaklaşık 16 bin TL verirken bu yıl 19 bin TL ödemek zorunda kalacağım. Okula ödeyeceğim ücret nedeniyle şimdiden strese girmeye başladım. Her aile gibi benim ailem de masrafları ödeyebilmek için bir plan kurmuştu. Ailem bu zamları görünce onlar da en az benim kadar kötü etkilenecek.”

‘İSTANBUL DIŞINDAN GELENLER DAHA ÇOK ETKİLENİYOR’
Bilgi Üniversitesi’nde yüzde 50 burslu okuyan bir öğrenci ise yapılan zamların en çok İstanbul dışından gelenleri etkileyeceğini söylüyor: “Yurtlarda kalıyoruz, çoğu kez dışarıda yemek zorunda kalıyoruz. Bu durum bizi daha da kötü etkileyecek. Ailem eğitim konusunda her zaman destekçim oldu. Ben de onları düşünmek zorundayım. Yapılan zamlardan sonra hayatımdan kısmak zorunda kalacağım. Umarım bu konuya bir çözüm bulunur.”

 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.