Eski bakan konuştu

Eski bakan konuştu
Eski bakan Hilmi Güler, EÜAŞ operasyonuna ilişkin Cumhuriyet'in sorularını yanıtladı. Güler, tek üretici olduğu gerekçesiyle ihalesiz verilen 'amili mütehassıs' işleri için de 'İhalelerde son dakikaya getiriyorlar, çok pahalıya, 7-8 katına mal ediyorlardı
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Enerji Soruşturması kapsamında polisin, soruşturmanın şüphelilerinden Tayfun Dövenci’ye yaptığı “Bakan’la ilişkinizi açıklayınız. ...dolayısıyla ihalelerin anlaşma ortamında gerçekleştiği, Bakan ile yaptığınız bu görüşmelerin başka amaç taşıdığı değerlendirilmiştir” suçlaması için, “Emniyetin benim üstüme kasıtlı gelmiyor olması lazım ama bilemiyorum” diye yanıt verdi. Güler, tek üretici olduğu gerekçesiyle ihalesiz verilen “amili mütehassıs” işleri için de “İhalelerde son dakikaya getiriyorlar, çok pahalıya, 7-8 katına mal ediyorlardı. Bu uygulamaya çok karşı çıktım” diye konuştu. Güler, Dövenci’yi hatırlamadığını söyledi.

Güler, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, soruşturma kapsamındaki ihaleler sürecinde Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınması ile ilgili örtüşmeyi ve Erdoğan’ın sonradan kullandığı “Bugüne kadar bazı bakanlarla alakalı atılmış adımlar varsa, bunun gerekçeleri vardır. Bugün birçoğu milletvekili adayı olmadıysa nedenleri vardır” ifadelerini “Bu suçlamalar ile görevden alınmam arasında bağlantı kurulması aşırı olmuş. O tamamen ayrı bir konu” şeklinde yanıtlarken, tutanaklarda Tayfun Dövenci’nin kendisiyle ilişkisini açıkladığı bölümler için de şu ifadeleri kullandı:

“Bu bey söz konusu yurtdışı gezisinde heyet içinde olabilir. Şu anda hatırlamıyorum. Tayfun Dövenci’yi hatırlamıyorum. Seyahatlerde iş sahipleri bizlerle görüşmek istiyorlar. Kendilerini tanıtmak, sıkıntıları varsa söylemek isterler. Genellikle bu tür seyahatler bu konuları gündeme getirmeleri için etkili olur. Dolayısıyla o kişiyle görüşmüş olabilirim ama şu anda çıkaramadım. Araştırıp kesin olarak öğrenebilirim. Biz böyle şikâyeti olanlara ‘şikâyetini not olarak ver’ deriz. Bazen de bu tip görüşmelerde, kendi güçlerini göstermek için abartarak ‘Tanıyorum, aramız iyidir’ diyebilirler. Ancak bana bahsettiğiniz tutanaklarda ifade edildiği gibi o dönem EÜAŞ’nin Genel Müdürü olan Sefer Bütün’ün görevden alınmasında bu kişinin bize verdiği notlar etkili olamaz. Soruşturma teftiş gibi konular vardı o günlerde. Bütün’ün görevden alınması bunlarla ilgilidir.”

Güler, o dönem EÜAŞ yönetimi tarafından sıkça kullanıldığı ortaya çıkan; tek bir üreticisi olduğu gerekçesiyle bazı ürünlerin ihaleye çıkılmadan o üreticiden temin edilmesi anlamındaki “amili mütehassıs” uygulamasıyla ilgili olarak da “Ben de o uygulamaya çok karşıydım. EÜAŞ’de bu uygulamayı çok yaptıklarını biliyorum. Çözmek istediğim bir konuydu. Başkasına yaptırılamaz denilen parçaların bir kısmını TÜBİTAK’a yaptırdık, bu şekilde yapılması gereken parçaları çok ucuza maletmiştik. İhalelerde son dakikaya getiriyorlar, çok pahalıya, 7-8 katına mal ediyorlardı. Bu uygulamaya çok karşı çıktım. Yerli olmasını istedim. Bu konudan ben de pek memnun değildim” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.