Fenerbahçe borsada 344 milyon lira eridi

Fenerbahçe borsada 344 milyon lira eridi
Yatırımcıyı ‘küme düşer’ korkusu sardı

Türk futbol sektörünü sarsan şike soruşturması İMKB’yi de sarstı. Soruşturmada adı geçen futbol kulüplerinin borsada işlem gören şirket hisseleri sert satışlarla eridi. Soruşturmanın Fenerbahçe üzerinde yoğunlaşması ve takımın küme düşürülmesinin gündeme gelebileceği endişesi, borsadaki değerini bir günde 344 milyon lira düşürdü.

TÜRKİYE’nin en geniş kapsamlı şike ve teşvik soruşturmasının başlaması İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) da sarsıntıya sol açtı. Soruşturmada adı geçen ve borsada işlem gören kulüplerin hisseleri sert satışlarla eridi. Soruşturmanın Fenerbahçe’nin üzerinde yoğunlaşması ve takımın küme düşmesinin gündeme gelebileceği endişesi, sarı-lacivertli kulübün borsada işlem gören şirketi Fenerbahçe Sportif hisselerini bir günde 344 milyon lira eritti. Gün sonunda şirketin piyasa değeri de 1 milyar 437 milyon liraya indi.  
Güne yüzde 10 kayıpla başladı
Geçen pazar günü başlatılan futbolda şike soruşturmasında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın gözaltına alınması ve kulübün küme düşebileceği endişesi hisseler üzerinde baskı yarattı. Yatırımcıların maddi kayıp riskine yönelik satışlarıyla  Fenerbahçe Sportif hisseleri güne sert düşüşle başladı. Hisselerdeki ilk dakika kaybı yüzde 10.18 oldu. Günün ilk yarısını 64.00 lira düzeyinden tamamlayan hisse senetlerindeki değer kaybı da yüzde 10’un üzerinde gerçekleşti. Satışların hızlandığı ikinci seansta değer kaybı yüzde 20 düzeyine doğru yaklaştı. Gün sonunda 57.50 liradan kapanış yapan hisse senetlerinde günlük düşüş yüzde 19.3 düzeyinde gerçekleşti. Geçen hafta 71.25 lira düzeyinden kapanışla 1 milyar 781 milyon lira toplam piyasa değerine sahip olan Fenerbahçe Sportif hisselerine yansıyan bu olumsuz tablo şirketi eritti. Hisse senetleri dün yaptığı 57.50 liralık kapanış fiyatına göre 344  milyon liralık eridi. Böylece Fenerbahçe Sportif hisselerinin toplam piyasa değeri de 1 milyar 437 milyon liraya geriledi.

Beşiktaş yüzde 6.73 geriledi

Fenerbahçe Sportif hisselerindeki sert düşüş diğer hisseleri de etkiledi. Beşiktaş Futbol Kulübü’nün Asbaşkanı Serdal Adalı’nın da soruşturma kapsamında ifadesine başvurulması endişe yarattı. Geçen haftayı 10.25 liradan tamamlayan Beşiktaş Futbol Yatırımları hisseleri dün yüzde 7.3 değer kaybı ile güne başladı. Gün sonunda 362.00 liradan kapanış gerçekleştiren Beşiktaş Futbol yatırımları hisseleri yüzde 6.73 değer kaybetti.

Şampiyonlar Ligi gelirini kaybeder

FENERBAHÇE’nin küme düşürülmesi halinde Avrupa gelirleri düşecek. Bu sezon Şampiyonlar Ligi’nden en az 15 milyon Euro gelir bekleyen Fenerbahçe, yayın hakkı gelirlerini de kaybedecek. Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, “Futbolcuların sözleşmelerinde eğer küme düşme durumunda serbest kalma maddesi varsa bu takımı forma ve diğer gelirlerden mahrum bırakabilir” dedi.

Dünya futbolu 150 milyar Euro’yu aştı, şike arttı

SON 10 yılda hızla büyüyen dünya futbol endüstrisi 150 milyar Euro’yu geçerken, Avrupa’da şike ve yolsuzluk iddaları da arttı. İtalya ve Almanya gibi ülkelerde bahis ve şike çeteleri futbola zarar verirken, Türkiye’de de tarihin en büyük şike operasyonu başladı. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Birleşmiş Milletler (BM) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) raporlarına göre dünya futbolunda yolsuzluk son dönemlerde hız kazandı.  Uluslararası kuruluşlara göre, dünya futbol ekonomisindeki hızlı gelişme, yasal altyapıların ve denetim mekanizmasının da aynı hızla gelişmemesi ve caydırıcı cezaların yetersizliği nedeniyle, yolsuzlukları da beraberinde getiriyor. FIFA, BM ve OECD raporlarına göre, futbol ekonomisindeki hızlı gelişme, şike ve diğer yolsuzlukların da artmasına neden oldu. Özellikle son 5-10 yıllık dönemde, futbol ekonomisinin hızlı bir gelişme içinde olması, bu sektöre girenlerin sayısını da arttırdı.

Trabzon ve Galatasaray yatırımcısı da korktu

SORUŞTURMANIN derinleşmesiyle birlikte Trabzonspor ve Galatasaray yatırımcısı da ürktü. Trabzonspor ve Galatasaray kulüplerinin borsada işlem gören şirketlerinde de endişe satışları yaşandı. “Fener küme düşerse Trabzonspor şampiyon olur” beklentisi ile güne yüzde 1.1 yükselişle başlayan Trabzonspor Sportif hisselerinde yatırımcılar operasyonun derinleşmesiyle riskini satmaya başladı. Böylece Trabzonspor Sportif hisseleri de gün sonunda yüzde 7.56 değer kaybederek 16.50 liradan kapanış gerçekleştirdi. Yatırımcıların endişeli satışları Galatasaray’a da sıçradı. Borsada işlem gören Galatasaray Sportif hisseleri güne yüzde 1’lik kayıpla 372 liraya gerileyerek başladı. İlk seansta 360 liraya kadar gerileyerek yüzde 4’ün üzerinde düşüş kaydeden hisse senetleri, gün sonunda 3.72 değer kaybıyla kapanış yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.