Gözler Merkez Bankası'nda: Dolar güne nasıl başladı?

Gözler Merkez Bankası'nda: Dolar güne nasıl başladı?
Dolar/TL 7.90'ın altındaki seyrine devam ederken piyasa Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda.

Dolar/TL 7.90'ın altındaki seyrine devam ederken piyasa Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda.

Dolar/TL Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günü sonuçlarını açıklayacağı faiz kararının piyasada yeni bir iyimserlik getirebileceği ve Türkiye'den aralıksız çıkış yapan yabancı yatırımcıların pozisyonlarını yeniden gözden geçirebileceği beklentileriyle geriledi.

Yakından izlenen gelişmeler ise ABD seçimleri, Brexit müzakereleri, koronavirüste küresel artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreçten oluşuyor.

Küresel piyasalarda Asya borsaları yatırımcıların ABD’de 3 Kasım’da yapılacak seçimler öncesi portföylerindeki riskli varlıkları azaltmasına paralel geriledi. ABD’de koronavirüs yardım paketini müzakerelerinde vaktinde sonuç alınamayacağı endişesi ve Avrupa’da koronavirüs vakalarının rekor seviyeye çıkması da yatırımcıların riskli varlıklardan uzak durmasına yol açtı.

BEKLENTİLER FAİZ ARTIŞI YÖNÜNDE

Reuters anketine katılan 17 kurumun tamamı politika faizinde artış bekliyor. Tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin %10.25’ten %12’ye artıracağı yönünde. Artış tahminleri ise 100 ila 300 baz puan arasında değişiyor.

TCMB eylül ayındaki toplantıda dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizini 200 baz puan artırarak %10.25’e yükseltmişti. Piyasalar eylülde TCMB’nin faiz artışına ihtiyaç duyduğunu ancak bunu siyasi çekincelerle yapmamayı tercih edeceğini düşünüyordu.

Siyasetin politika faizi artışlarına sıcak bakmaması ve geçmişte faiz nedeniyle TCMB’de başkan değişikliği yaşanmış olması nedeniyle, bankanın daha fazla sıkılaştırma için politika faizini kullanması beklenmiyordu. TCMB kararı ana beklenti olmadığından eylülde sürpriz etkisi yaratmıştı.

 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.