Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında
Yurt içi piyasalarda bugünün en kritik verisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olarak öne çıkıyor.

TCMB bugün saat 14.00'da faiz kararını açıklayacak. Piyasanın beklentisi ise faizin yüzde 14'te sabit bırakılması yönünde. AA Finans'ın beklenti anketine katılan 15 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağı yönünde görüş bildirdi.

2021 Eylül ayında faiz indirimlerine başlayan TCMB, 4 ayın ardından son indirimi aralık ayında 100 baz puan olarak yapmış, böylece eylülde yüzde 19 seviyesinde bulunan faiz aralık ayında yüzde 14'e çekilmişti. TCMB 2022 yılındaki tüm PPK toplantılarında ise faizi yüzde 14'te sabit bıraktı.

DOLAR/TL YÜKSELİYOR

Diğer yandan 2 haftadır yükseliş eğiliminde bulunan dolar, son olarak dün 16,30 lira seviyesini de aşarak aralık ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ENFLASYON YÜZDE 70'İ GÖRDÜ

Nisan ayıyla birlikte Türkiye'de enflasyon yüzde 70'e dayandı. Enflasyon üzerindeki ağırlıklı baskı geçen sene başlayan gevşek para politikası sebebiyle dolardaki yaşanan yükselişten kaynaklanıyor.

Enflasyondaki bir diğer etki ise Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle artan enerji fiyatları olurken, Türkiye'de yüksek enflasyon ortamında negatif reel faiz yüzde 56'ya ulaşmış durumda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.