Gram altında tüm zamanların rekoru kırıldı

Gram altında tüm zamanların rekoru kırıldı
Türk lirasının döviz karşısında hızla değer kaybetmesi, altın fiyatlarını da vurdu. Gram altın, 732 lirayı görerek rekor tazeledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiyle ilgili açıklamaları sonrasında dolar/TL'nin 12 lirayı aşması, altın fiyatlarını da etkiledi. 

Gram altın, salı günü küresel altın fiyatlarındaki gerilemeye rağmen bugün peş peşe rekor razeledi. Sabah saatlerinde 710 ve 722 lirayı gören gram altın, son olarak 732 liraya ulaştı. Bu, tüm zamanların en yüksek seviyesi.

GRAM ALTININ YOLCULUĞU 

Gram altın, kasım ayı başından bu yana yüzde 30; sene başından bu yana yüzde 50’den fazla yükseldi. Kasım ayı başında 550 lira seviyelerindeydi. 

Gram altın 2021’e 450 TL civarında başladıktan sonra dolar kurundaki gerileme ve küresel altın fiyatlarının 1.600 dolar seviyesine inmesiyle şubat ayında 398 TL’ye kadar gerilemişti.

Sonrasında dolar kuru ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle kademeli bir şekilde değer kazanan gram altın, haziranda 527 TL’ye çıktıktan sonra yaz aylarını sakin bir seyirle geçirmişti.

Ekimden itibaren dolar kurundaki yükseliş ve küresel altın fiyatlarındaki toparlanmayla tırmanışa geçen güvenli liman gram altın, ekimde geçen seneki rekorunu da egale etmişti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan düşük faiz politikasıyla ilgili olarak "Bu politika ile biz ne yaptığımızı, ne için yaptığımızı, nasıl yaptığımızı hangi risklerle karşı karşıya bulunduğumuzu, sonunda ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz" demiş ve süreci 'ekonomik kurtuluş savaşı' olarak nitelemişti.

Merkez Bankası'nın, başta ekonomistler olmak üzere birçok kesimin tepkisini çeken faiz indirimi kararını 'memnuniyet verici' olarak niteleyen Erdoğan, TL'deki değer kaybı nedeniyle meydana gelen fiyat artışlarının yatırımları doğrudan etkilemeyeceğini ifade etmişti.

Erdoğan'ın bu açıklamaları sonrası dolar/TL kuru kademeli bir şekilde yükseldi. Son olarak 12.52'yi gördü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.