Hazine ve Maliye Bakanlığı, İstanbulluların kullandığı ücretsiz sudan vergi almaya başladı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, İstanbulluların kullandığı ücretsiz sudan vergi almaya başladı!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'İnsani Su Hakkı' uygulaması önce Sayıştay, şimdi de Hazine ve Maliye Bakanlığı engeline takıldı. Bakanlık, İstanbulluların kullandığı ücretsiz sudan vergi almaya başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2019 yılında aldığı kararla, İstabul'da hanede tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpünü 'İnsani Su Hakkı' kapsamında ücretsiz veriyor. CHP'li belediyenin bu uygulamasından 1 Ocak 2022 itibariyle vergi alındığı ortaya çıktı.

Hibe sudan vergi alındığı, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) su faturalarına koyduğu uyarı notuyla anlaşıldı.

İBB'nin 2019 yılında yürürlüğe aldığı 'İnsani Su Hakkı' uygulaması Sayıştay'ın 2020 yılı İSKİ Denetim Raporu'nda mevzuata aykırı bulunduğu gerekçesiyle durdurulmuş, ardından İBB Meclisi'nin aldığı yeni bir kararla tekrar yürürlüğe girmişti.

Her 2,5 metreküp suya karşılık 0,5 metreküp suyu ücretsiz veren İBB'nin bu uygulaması bu kez de Hazine ve Maliye Bakanlığı'na takıldı.

İSKİ'nin hazırladığı su faturalarında yer alan notta, "Sayın Abonemiz; Vergi Denetim Başkanlığı'nın inceleme raporu gereği; önceki dönemlerde Bakım Bedeli ve İnsani Su Hakkı uygulaması nedeni ile eksik tahakkuk eden 20,02 TL KDV farkı ödenecek tutara yansıtılmıştır. Tahakkuk eden bu bedeller Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktarılmaktadır" yazıyor.

 'ÜCRETİ OLMAYAN BİR ŞEYE NASIL VERGİ UYGULANIR?'

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 'İnsani Su Hakkı'ndan vergi alması sosyal medyada büyük tepki çekti.

Twitter üzerinden bakanlığa tepki gösteren vatandaşlar, "Ücreti olmayan bir şeye nasıl vergi uygulanır? Bu yasal mı? Öyleyse bu nasıl yasa?" diyerek tepki gösterdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.