İlk ders 465 lira

İlk ders 465 lira
Kurban Bayramı tatilinin ardından velileri okul alışverişi telaşı sardı. Veliler, bu yıl okula gidecek öğrenciler için kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye masrafları dahil edildiğinde en az 465 lira ödeyecek
2018-2019 eğitim-öğretim dönemi, 17 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Yeni dönemde, ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunulurken, okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayan veliler, bütçelerini zorlamayan uygun fiyatlı ürün arayışına girdi. Biz de okula başlama maliyetinin ne olacağını pazarda araştırdık.


YÜZDE 30 KUR ETKİSİ
Buna göre; ilkokula başlayacak bir öğrenci için kıyafet ve ayakkabı maliyeti 300 lira, kırtasiye ürünleri ise 165 liradan başlıyor. Yani öğrenciler, İstanbul’da ilkokula en az 465 lira maliyetle başlıyor. Geçen yıl bu tutar 350 lira civarındaydı. Bir başka deyişle dövizdeki dalgalanmayla birlikte fiyatlarda yüzde 30’un üzerinde bir artış söz konusu.

YAŞ VE SINIFA GÖRE
Okul kıyafetleri semtlere göre değişiklik gösteriyor. İç ve dış pazar için üretim yapan Hakan Çanta’nın İcra Kurulu Başkanı Hakan Hacısoyu’nun verdiği bilgiye göre; ana sınıfı ile 4’üncü sınıfa kadar olan giyim harcamaları, 300-600 lira arasında bulunuyor. Yaş ve sınıf arttıkça fiyatların da arttığı görülüyor.

10 MİLYARLIK EKONOMİ
Örneğin; 5’inci sınıftan 8’inci sınıfa kadar olan öğrencilerin giyim masrafları 300-750 lira arasında değişirken, 9’uncu sınıftan 12’nci sınıfa kadar eğitim gören lise öğrencilerinin kıyafet giderleri ise ortalama 450-900 liralara çıkıyor. 18 milyon öğrencinin okula başlamasıyla birlikte sadece kıyafet anlamında 5.5 milyar liralık bir ekonomi oluşacak. Kırtasiyeyle birlikte tutar 10 milyar liraya çıkıyor.

GÜVENİLİR ÜRÜN
Okula başlarken kıyafetin yanında kırtasiye ürünleri de önemli bir gider kalemi. Bu konudaki olası maliyetleri Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil’e sorduk. Bir öğrenci için ortalama alışveriş tutarının 165 TL ile 650 TL arasında olacağını açıklayan Şendil, yıllardır verdikleri mücadeleler sonucunda kırtasiye ürünlerinin yüzde 99’unu güvenilir hale getirdiklerini söyledi.



ÖZEL OKULLARDA MALİYET KATLANIYOR
Özel okullarda fiyatlar daha yüksek. Her okul kendine göre kitap setleri oluşturuyor ve bunların çoğu da ithal. Yani dövize endeksli. Dolayısıyla en düşük kitap seti ve kırtasiye ürünleriyle birlikte fiyat 1500-2000 liradan başlıyor. Forma, eşofman, hırka ve ayakkabı da eklenince en düşük giyim harcaması da 700 liradan başlıyor. Bir başka deyişle ortalama özel okul giyim-kırtasiye harcaması 2600-4000 lirayı buluyor.

OKUL ALIŞVERİŞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
■ Tandığınız kırtasiye ve zincir marketlerden alışveriş yapın.

■ Fitalat ve azoboya içermeyen ürünleri tercih edin.

■ Lisanslı ürünler sıkı denetimden geçtiğinden tercih edilebilir.

■ Ürüne elinizi sürdüğünüzde boya bırakıyorsa, renklendirici madde içeriyordur.

■ Sağlıklı defter ve kartonlar renkli hamurdan üretilir ve renk bırakmaz.

■ Ürün kötü kokuyorsa kullanılan malzemede katkı olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.